Cool sau necesar? Ce funcționează cu adevărat în materie de nutriție și sport?

sport nutritie

Fiecare nou sezon (în orice domeniu) este marcat de trenduri pe care ne grăbim să le adoptăm. Atunci însă când vine vorba despre ce este nou în domeniul fitness, well-being sau nutriţie, mi se pare dificil să decizi: suntem diferiţi şi, pentru fiecare dintre noi, funcţionează altceva. Cum alegi dieta sau programul de sport care să şi se potrivească, indiferent de trenduri? Raluca Leafu analizează.

Un lucru e sigur: oricare ar fi trendurile în vogă, echilibrul nu va fi vreodată demodat. Și asta e valabil mai ales în domeniul well-being -ului. Așadar, mie îmi place să fiu în pas cu tot ce e mai nou, dar mereu mi-am ascultat corpul. Până la urmă, el știe și răspunde rapid dacă dieta și forma de mișcare practicată nu sunt potrivite. Nu-i de mirare, așadar, că mi-am dat seama că, chiar fără să conștientizez, urmam regulile a ceea ce se numește „intuitive eating”. Ce presupune acest lucru? Nu trebuie să ne mai numărăm caloriile, ci trebuie să ne ascultăm corpul atunci când ne este foame și să îl respectăm atunci când el ne transmite că este full. În plus, am pus pe lista de cercetat și… online workouts subscription, un trend care a luat amploare în ultima vreme, un soi de Netflix al antrenamentelor de sport – metodă adoptată rapid mai ales de persoanele care își doresc să se antreneze în zona lor de confort, fără a fi priviți și analizați de cei din jur. Dar dacă nu pentru toată lumea sportul acasă e eficient? Dacă nu oricine știe să își asculte semnalele corpului? Ce facem? Respectăm trendurile sau ne luăm după ceea ce ne dictează corpul?

sport nutritie

ROXANA PANȚUROIU, owner JUICEit, ne spune că „oamenii care aleg să țină un regim vegetarian sau unul bazat pe sucuri vor să facă o schimbare. Postul există în toate religiile, organismul nostru are nevoie de o pauză. Ce am observat în ultimii ani este că oamenii au devenit mai curioși și sunt dornici să experimenteze”.

* Psihologul dr. Raluca Anton suține că, „atunci când vine vorba despre comportamentul alimentar, dacă nu este vorba de probleme de sănătate, cheia este echilibrul, ca în orice facem. Din păcate, există riscul ca orice exagerare să ducă la alta, fie emoțională, fie fizică. Comportamentele extreme vin în general dintr-o frică, de care creierul nostru încearcă să ne protejeze”.

nutritie

* ALEX GRITTS, nutrition coach, pune foarte mult accent pe ceea ce transmite corpul. „Apar din ce în ce mai multe inovații în lumea fitness-ului și a ideii de viață sănătoasă, dar pierdem esențialul: corpul știe întotdeauna ce are nevoie și nu-și dorește decât să avem grijă de el.” Mai multe informații puteți găsi pe www.alexgritts.com.

* Suntem în era în care meditația a căpătat o altă conotație, aceea de relaxare. Dar este mai mult de atât. IONEL PĂTRAȘCU, instructor Sivananda Hatha Yoga la Studio 1002, ne spune că „meditația este o stare la care ajungi, după repetarea anumitor ritualuri, nu una pe care o înveți. Există foarte multe tehnici și tratate de meditație, însă natura ei interioară o poți exprima doar practic. În toate școlile tradiționale de yoga, meditația este cel mai puternic tonic mental și nervos, te ajută să trăiești în prezent aici și acum”.

Foto: Hepta

Categorii Lifestyle