Crima din Orient Express – Un deliciu vizual de neratat

Au trecut 43 de ani de la cea mai recentă ecranizare a unuia dintre cele mai populare romane semnate de Agatha Christie – Crima din Orient Express – iar de-a lungul vremii, personajul principal, detectivul Hercule Poirot, a fost portretizat de nu mai puțin de 20 de actori.

În 2017, Orient Express vine nu numai cu un all star cast (Judi Dench, Michelle Pfeiffer, Daisy Ridley, Olivia Colman, Penélope Cruz, Johnny Depp, Derek Jacobi, Sergei Poluni-și, în rolul principal, dar semnând și regia – Kenneth Branagh), ci și cu un amănunt care îl transformă într-un deliciu vizual – atenția la detalii.

Nu am citit cartea Agathei Christie, însă modul în care a fost realizată ecranizarea curentă (filmată pe peliculă de 70 de milimetri, ce presupune o rezoluție superioară) are abilitatea de a te introduce încă din primele minute nu numai în ambianța anilor ’30, ci și într-o atmosferă de mister și curiozitate care persistă pe toată durata filmului.

Revin la ideea de detaliu – cadrele sunt atent gândite pentru a surprinde cât mai fidel aerul epocii în care are loc acțiunea, dar și pentru a reda senzația de grandoare asociată, atât în carte cât și în realitate, cu o călătorie în Orient Express. Panoramele sunt spectaculoase, dar la fel de impresionante sunt micile amănunte care construiesc atmosfera-de la interiorul trenului la microexpresiile faciale ale personajelor (fiecare aducând un indiciu în plus legat de personalitatea fiecăruia) și până la mustața lui Poirot (pentru perfecționarea căreia s-au petrecut nici mai mult nici mai puțin de patru luni!).

Acțiunea filmului este simplă – detectivul Hercule Poirot, cel mai bun detectiv din lume, se întâmplă să se afle într-o călătorie în trenul Orient Express când are loc o crimă. Toți partenerii săi de călătorie devin automat suspecți, iar Poirot trebuie să pună cap la cap indiciile pentru a afla cine este criminalul.

Kenneth Branagh (cu mustața lui atent aranjată, care are, într-un moment al filmului, propriul… etui – în lipsa unui termen mai bun) face un Poirot interesant. Inteligent fără a fi enervant, melancolic dar pragmatic, personajul este ușor de îndrăgit încă de la începutul poveștii.

Restul personajelor, portretizate de un who’s who al Hollywood-ului, au, la rândul lor, câte un șarm aparte. Revin din nou la detalii-de la micro-gesturi și până la accentele atent studiate, atenția pentru amănuntele care fac ca acțiunea să prindă viață este remarcabilă.

Nu în ultimul rând, coloana sonoră, la fel de grandioasă precum peisajele sau, după caz, la fel de dramatică precum momentele-cheie ale firului narativ, completează perfect decorul plin de șarm și te poartă, pe urmele Orient Express-ului, într-o călătorie de poveste.

Filmul Crima din Orient Express are premiera astăzi, 24 noiembrie și este distribuit în România de Odeon Cineplex. Dăm o fugă la Cinema City să îl vedem?

Categorii Lifestyle