Design pentru locuințele mici, sfaturi de la Cristina Joia (Visuri la cheie)

Cristina Joia a intrat de curând în echipa emisiunii Visuri la cheie și spune că va aduce un plus de emoție și personalitate în casele românilor. Designerul de interior nu a stat pe gânduri și a acceptat noua provocare, iar noi am profitat de ocazie să aflăm mai multe despre ea, despre tendințele sezonului, dar și despre cum putem amenaja cu succes spațiile și locuințele mici.

Ce te-a motivat să te implici în acest proiect?

Este un proiect unic, care îmbină altruismul, dragostea pentru oameni, cu partea de design și cu creativitatea. Visuri la cheie  este un carusel de emoție, povești incredibile, dinamism și speranță. Întotdeauna mi-am dorit să pot lăsa în urmă ceva notabil, care să rezoneze în sufletul cât mai multor oameni, așa că Visuri la cheie mi-a oferit această șansă și este minunat că într-un timp atât de scurt casele și viețile familiilor la care ajungem se schimbă fundamental.

Ce știai despre colegii tăi până în acest moment?

Îi știam doar din mediul online pe Adela și Corneliu, iar pe Ciprian și Valentin i-am întâlnit/ descoperit ca pe niște adevărate comori ce sunt, la emisiune. Este foarte frumos cum, diferiți fiind, funcționăm ca un “organism”, reușim să ne inspirăm unii pe alții, să avem momente de umor, dar să și muncim cot la cot pentru a realiza ceva unic, într-un timp foarte scurt. Chiar avem sentimentul acela de familie și  sunt recunoscătoare că am șansa să lucrez cu așa oameni minunați!

Cum a început pasiunea pentru design?

Pasiunea pentru artă și design își are rădăcinile în copilărie, când umpleam trotuarul cu desene și apoi îl păzeam de pașii vecinilor! Fiind artist, casele clienților mi-au devenit pânze 3D, am schimbat proporțiile din micro în macro, primele proiecte de design interior au fost un succes și am continuat, realizând că îmi place din ce mai mult această profesie! Cred că a contat foarte mult faptul că eu mă încarc cu energia oamenilor, am nevoie să comunic cu ei. Viața de artist în studio poate fi singuratică, așa că instinctiv m-am îndreptat către această direcție care mă motivează și care are foarte multe provocări!

Ai materiale, culori preferate? 

Îmi plac materialele și texturile naturale (lemn, piatră, beton) tratate contemporan, în contrast cu nuanțe electrizante mate, accente metalice, forme dinamice și pattern-uri suparadimensionate. În funcție de conceptul amenajării, țin ca spațiile să fie fluide și recomand în general materiale/piese statement în detrimentul cantității sau al spațiilor încărcate.

Care este elementul cel mai des folosit în proiectele care îți poartă semnătura?

Îmi place să mixez stiluri și să pun în evidență câte o piesă unicat în fiecare ambient, fie că e o lucrare artă abstractă, de mari dimensiuni, sculpturi, mobilier moștenit (pe care s-a intervenit estetic pentru a putea fi integrat în noul context) sau oglinzi ale căror ramă reprezintă o lucrare de artă în sine. Aproape tot timpul am un accent de culoare (de obicei rece) – albastru cobalt, turqoise, în raport cu griuri colorate mate și nuanțe de pământ. 

 Care este din punctul tău de vedere casa ideală? 

Casa ideală este cea pe care o poți numi cămin/cuib. Fie că e o garsonieră sau o vilă p+3, e important să spună povestea ta, să fie despre tine la modul sincer, dacă ai experimentat acolo iubire, bucurie, dacă ai construit amintiri frumoase sau nu (dar sunt ale tale, asumate), atunci acel spațiu te definește și depinde de tine cum te raportezi la ce ai deja. Am avut clienți cu bugete impresionante pentru amenajare, care căutau “idealul”, iar acesta era mereu altul și ca o himeră, de neatins… În contrapunct, alții s-au bucurat pentru lucruri la scară mai mică… deci este subiectiv acest concept.

Care sunt tendințele sezonului?

Stilul Art Deco este vedeta anului, fie că este vorba despre obiecte de iluminat, detalii ale mobilierului sau decoraţiuni, alături de pattern-uri de dimensiuni mari, mai ales în placările pereților (ceramică, tapet, drapaje) şi oglinzi cu forme asimetrice. Anul acesta, lemnul şi betonul sunt materialele principale folosite în amenajare şi mobilier, la fel ca şi piatra şi marmura, dar tratate contemporan.  Griul antracit este noul alb/ contemporan şi sofisticat, mai ales când griul este accesorizat cu plante și lemn de esență exotică. Culoarea poate fi folosită în metale, lemn vopsit şi piatră. Betonul va fi anul acesta o alegere tot mai des întâlnită, iar acesta devine material adecvat nu numai pentru blaturile de la bucătărie, ci şi pentru mobilier, accesorii decorative şi placări.

Culorile desaturate – fie că este vorba de culoarea anului propusă de Pantone – mov/indigo prăfuit, fie că este vorba de accente de smarald, bleumarin, ocru, orice nuanţă închisă este prezentată în amenajări în nuanţe desaturate, amestecate cu gri.

Panourile și plăcile din lemn reciclat cu inserții de rășină și metal devin o alternativă versus zugrăveală şi tapet.

Designul industrial a luat amploare – forme simple si mobilier metalic, lemn, benzi LED, caramida, piele .

Noul Nordic, cu influențe scandinave, industriale sau glam, accentele metalice sunt in nuante de curpu, rose/gold, antracit metalizat. 

TENDINȚE

Cromatic, acestea sunt tendințele lui 2018 :

1. Resourceful
Această combinatie cromatică este alcatuită din culori complementare de albastru și portocaliu. 

2. Verdure

Această nuanță combină culorile din natură și reprezintă un amestec de verde cu mov și albastru.

3. Playful
Galbenul luminos, în combinație cu alte culori calde.

4. Discretion
Opusul paletei de culori playful este gama cromatica discretion, care se caracterizează prin tonuri subtile vernil și roz prăfuit.

5. Far-fetched
Culorile calde și pământii se amestecă împreună cu tonurile de roșu.

6. Intricacy
Tonurile metalice cu accente dramatice de galben sulf și roșu .

Ce te atrage cel mai mult la o locuință?

Să transmită un mesaj estetic coerent, să se simtă că acel proiect a avut un concept în spate care îl definește pe proprietar. Într-o casă în care tratezi materia brută (finisaje, mobilier, etc) cu emoție, povestile ulterioare se pot construi frumos. Nu îmi plac proiectele care par terminate, împietrite, asemenea proprietarilor cred că spațiile pot evolua și e bine să prevezi asta ca designer.

Ce să facă cei care o locuință mică? 

Este important să nu avem foarte multe bariere vizuale, e de dorit să obținem spații fluide, să renunțăm la anumiți pereți, dacă structural se poate, desigur, să avem un iluminat foarte bine gandit, pentru că spațiile mici pot fi salvate prin lumină, să avem elemente ce țin de natura (plante, pereți vii etc).

Finisajele care presupun o investiție să fie de calitate (parchet, placări ceramice, usi), neutre din punct de vedere stilistic și cromatic (alb, gri), iar personalizarea spațiului să se facă din obiecte care pot fi schimbate ulterior.

Desigur, spațiile trebuie corespunzător utilate, mobilierul de dimensiuni  mari (dressing-uri, bucătăria) să aibă o cromatică luminoasă: alb, griuri colorate, ivory, pentru a nu forma efectul de labirint, ci din contră, pentru a deschide, linii simple, epurate de detalii, mobilier inteligent.

Recomand placarea cu oglinzi (bronze sau fumurii, ca un accent prețios), canapea și scaune ergonomice, texturi mate, evident mese extensibile, mobilier care poate fi pliat la perete, pentru a salva din spatiu, corpuri inchise cu uși, pentru a nu aglomera vizual cu obiectele depozitate.

Oricât de mică ar fi locuința, colțul de citit/ contemplat are rolul lui, așa că ferestrele e ideal să fie mari, pentru a scălda spațiul în lumină naturală.