În fiecare an, timp de o săptămână, Milano devine punctul zero al artei și al designului, cu ocazia Milan Design Week. Fie că te afli pentru prima oară la eveniment, fie că ești un vizitator fidel, impactul este de fiecare dată același. Sute de expoziții, evenimente și oameni cool compun un tablou rafinat și vibrant al orașului italian.
De aproape 60 de ani, săptămâna care celebrează industria de design atrage vizitatori din toată lumea și a devenit evenimentul numărul unu în calendarul iubitorilor de artă și de arhitectură. Orașul capătă un aer proaspăt în care se împletesc culoarea, forma și structura, iar cei peste 500 000 de vizitatori care vin anual completează tabloul unui spectacol viu, flamboaiant, al cărui catalizator este pasiunea pentru frumos.
În acest context, Philip Morris International a inaugurat – în cadrul Milan Design Week – IQOS World by Alex Chinneck – o serie de lucrări grandioase, create de artistul britanic în spiritul inovației propuse de compania care promovează un viitor fără fum.
Creațiile lui Alex Chinneck ies imediat în evidență datorită abilității lui de a îmbina arta, arhitectura și teatrul, rezultatul fiind unul de scară monumentală, în care iluzia infinitului devine oarecum palpabilă.
Timp de cinci săptămâni, Alex Chinneck a lucrat la crearea operelor de artă modernă din cadrul Milan Design Week și găzduite de IQOS World. ”E un nou teritoriu creativ pentru mine”, spune artistul în fața lucrărilor impresionante, al căror punct comun este un fermoar care se deschide și care te duce imediat cu gândul la eliberarea de constrângeri și la conceptul de ”Thinking outside the box”. Numit de presa italiană un maestru al iluziilor, Alex primește cu modestie caracterizarea și se definește pe el însuși ca un artist, designer – ”Creăm experiențe artistice”, adaugă el.
”Joaca” lui cu lumina și cu formele – cu acest unzipping – sugerează senzația de nesfârșit, trimisă într-o direcție optimistă. Întrebat ce rol ocupă pragmatismul în economia lui artistică, Alex Chinneck a spus că încearcă să-și reprime latura pragmatică și să-și lase să se manifeste liberă imaginația creativă. Dar, în termeni de design și de predare a unor creații la o scară atât de mare, pragmatismul are rolul lui.
Alex Chinneck
Așadar, peste 50 000 de oameni au venit să vadă IQOS World din cadrul Milan Design Week, să-și imprime pe retină expresia artistică a viitorului – reinterpretarea unică a unor elemente aparent obișnuite.
Milan Design Week constă din două componente – Salone del Mobile – locul care oferă o perspectivă la 360° asupra designului, artei și mobilei italiene și Fuorisalone – un set de evenimente care include numeroase expoziții de artă și de design. Spectrul designului s-a extins, însă, de-a lungul anilor, și asupra scenei auto, de tehnologie, de telecomunicații, modă și gastronomie și a creat un melanj urban fermecător.