Cum arată noua față a designului?

Design for Change Center by ING_3

Ce înseamnă design în anul 2016, care sunt trendurile pe care le vom urmări, cum îi ajută sau îi împiedică tehnologia și social media pe tinerii designeri antreprenori? Ne-au răspuns, în cadrul conferinței The Designer’s New Skin (Romanian Design Week) Max Fraser (jurnalist și curator al London Design Week), Ali Morris (jurnalist pentru The Guardian, Wallpaper, Sunday Times), Mihai Gurei (Intro) și Mihnea Ghilduș (Dizainăr).

„Eu cred că mentalitatea s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. În urmă cu ceva ani, tinerii designeri stăteau în standurile lor, unde prezentau un prototip, și pur și simplu așteptau, ca niște exponate și ei, să fie contactați de producători. Parcă strigau «alege-mă pe mine, pe mine!»”, spune Max Fraser zâmbind. „Însă acum tot mai mulți profită de avantajele noii tehnologii, de rețelele sociale să își promoveze produsele, să ajungă direct la producătorii interesați de proiectele lor. Nu mai există acum acel tip de designer care stă și lucrează singur în studioul său, ca un artist neînțeles. Cu toții participă la evenimente, își arată pe rețelele sociale munca, intră în cercurile creative.” „Designerii sunt forțați să devină antreprenori în ziua de astăzi”, punctează și Mihnea Ghilduș. Este adevărat, de cele mai multe ori fără să aibă cunoștințele necesare de management sau experiența unei companii. „Eu i-aș sfătui pe toți tinerii designeri să lucreze la început pentru un producător, pentru o firmă mai mare de design, să încerce să înțeleagă cum se întâmplă lucrurile, să vadă cum este construit un model de business”, adaugă și Mihai Gurei.

Inovație sau menținerea unui stil unic?

„Este adevărat că trebuie să te decizi dacă vrei să fii cunoscut pentru stilul tău personal și pentru inovațiile pe care le faci sau dacă vrei să lucrezi mereu doar pentru clienți. Ambele căi sunt la fel de bune. Important este să știi ce îți dorești de la bun început”, spune Max Fraser. „Nu contează dacă faci greșeli sau dacă lucrurile nu îți ies perfecte din prima. Dacă greșești, înveți. Însă trebuie să te faci vizibil, într-un fel sau altul”, adaugă și Mihnea Ghilduș, răspunzând întrebărilor tot mai numeroase ale tinerilor designeri români prezenți la conferință. „Formula ideală a aceea în care tu îți păstrezi stilul tău propriu și îl poți adapta și pentru clienți fără să îți pierzi însă din originalitate”, explică Max Fraser. „Pentru că, nu-i așa, nu mai trăim în acea eră în care designerul este centrat doar în jurul propriului său ego. Astăzi, toți mai mulți designeri colaborează cu branduri mari – și acest gen de colaborare se vede în toate industriile creative.” „Este important însă să vedem cât mai multe nume noi, cât mai multe idei interesante puse în practică, e foarte important să rupem acest cerc al designerilor celebri, să promovăm tinerii antreprenori”, subliniază și Mihai Gurei.

Mihai Gurei și Mihnea Ghilduș
Mihai Gurei și Mihnea Ghilduș

Max Fraser pentru A List Magazine:

Cum ai defini designul, altfel decât în dicționar? „Există mai multe definiții posibile, însă eu aș spune că e acea actțiune prin care producem lucruri care sunt frumoase, funcționale, utile oamenilor și care aduc ceva în plus în lume.”

Care e obiectul care a schimbat istoria designului? „E dificil să aleg doar unul. Un obiect care a avut un efect enorm asupra omenirii și care a schimbat istoria este avionul. Inventarea avionului.”

Ce parte din Romanian Design Week ți-a atras în mod special atenția? „Am văzut multe lucruri interesante aici, la București. Aș spune însă că mi-a rămas în minte proiectul legat de Delta Dunării, care face loc de noi oportunități pentru artizanii din acea zonă și exploatează meșteșugurile locale (DeltaCraft).”

Max Fraser
Max Fraser

Foto: Romanian Design Week

Categorii Lifestyle