Cum arată România lui Rareș Năstase. Ce ne lipsește ca să ne facem bine

Îl relaxează un film, jocurile pe Playstation sau o carte bună. În restul timpului, Rareș Năstase încearcă să facă dreptate, prin intermediul reportajelor pe care le realizează alături de colegii săi, la România, te iubesc! Astăzi, Rareș ne vorbește un pic despre toate și ne povestește și cum vor arăta Sărbătorile în familia sa, anul acesta.

Ai terminat facultatea de Drept… De ce ai ales să faci jurnalism? Cum ai luat contact cu acest domeniu? Și de ce ai rămas? Ai ales să faci dreptate altfel?

Inițial, pe la începutul liceului, doream să mă fac regizor de film. Dar am aflat că se intră foarte greu la ATF, puține locuri, pile multe, așa că spre finalul liceului deja mă orientasem către Drept. Și m-aș fi făcut probabil avocat, dacă în penultimul an de Drept nu m-aș fi angajat la PRO FM TIMIȘOARA și mai apoi la stația PRO TV din același oraș. M-am dus dintr-o joacă la un casting și uite că se fac aproape 20 de ani de atunci și tot în televiziune sunt, și tot la PRO TV.

Treaba faină e că, prin jurnalism de investigație la “ROMÂNIA, TE IUBESC!”, am ajuns să îmbin și dreptul și regia, pentru că fiecare dintre anchetele noastre sunt, dacă vrei, un mic film, o peliculă cu diverși protagoniști, pe care o punem în scenă cât mai bine, pentru a dovedi ce avem de dovedit.

Ați lansat de curând cartea Ne facem bine. Care sunt așteptările voastre cu acest proiect?  Sunteți prea optimiști, cu acest titlu, ar putea spune unii…

Ne-am pus și noi problema, la un moment dat, dacă trebuie să existe și un semn de întrebare la finalul titlului, dar să știi că ne e clar, începem să ne facem bine, avem modele, avem exemple de schimbare în bine și dacă unii au început să sădească aceasta sămânță a binelui în pătrățica lor, această pătrățică se tot mărește, cuprinde tot mai mulți oameni și bulgărele de bine crește și vreau să cred că ne va cuprinde pe cât mai mulți. Schimbarea începe de la fiecare dintre noi.

Ce înseamnă un reportaj de succes, din punctul tău de vedere?

Un reportaj de succes trebuie să aducă audiență, adică să ajungă la cât mai mulți oameni, și aici nu mă refer doar la difuzarea la TV, ci și la reacțiile din mediul online, prin intermediul platformelor și rețelelor unde este postat.

Dar poate mai important de asta este faptul că un astfel de reportaj are efecte, schimbă oameni din funcții, legi, sau mentalități, remediază situații și pune presiune pe autorități să nu mai ignore problemele prezentate. Și cel mai de succes e acel reportaj care trezește solidaritate și o acțiune în societatea civilă: oamenii fie aleg să nu mai tacă și să tolereze derapaje, dar se și implică, vin cu soluții și vor să ajute.

În carte povestești despre câțiva români care au reușit să uimească lumea, prin inovatie. Care e, din experiența ta de până acum, cel mai uimitor lucru pe care l-ai descoperit despre români? Care crezi că e cea mai mare calitate a noastră? Și cel mai mare defect?

Cred că școala românească încă reușește performanța de a da niște vârfuri în domenii precum medicină, inginerie, arhitectură, educație, antreprenoriat. E un paradox, dar sistemul, atât de hulit, scoate astfel de oameni valoroși. Din păcate pe mulți îi pierdem de tot, nu mai beneficiem de ei, ca societate. Dar prezența lor în țări unde își pun și mai bine în valoare calitățile și știința poate aduce un beneficiu la scară mai mare, întregii omeniri. Poate începem să vedem și o astfel de parte plină a paharului și să încercăm să-i capacităm cum putem pe acești oameni, chiar dacă se află la mare distanță. Sunt cercetători de succes care dacă ar fi rămas aici nu ar fi făcut descoperiri epocale, sau alți specialiști care s-ar fi plafonat în România, limitați de realități economice și sociale. Ăsta cred că este defectul nostru, nu suntem mai uniți, nu reușim să îi atragem mai aproape de țară, de românii de acasă. Și nici să ne mândrim cu ei nu prea știm, am văzut cum își laudă alte națiuni valorile. Știu că în multe dintre cazurile filmate de mine acești oameni nu sunt căutați, de mulți nici nu se știe.

Dacă mâine ai putea să schimbi un singur lucru din România, care ar fi?

Un sistem de educație sănătos, de aici pleacă totul. De la o educație solidă, bazată pe principii sănătoase. Dacă vom avea copii pregătiți pentru viață, vor fi cei care vor construi mâine și spitale și autostrăzi, îi vor învăța pe alții în școlile viitorului și vor fi responsabili să își ceară drepturile, să fie mai empatici, și să construiască o societate mai bună.

Unde ne vezi peste 5-10 ani? Și ce ne lipsește acum ca să ne facem bine mai încolo?

Mașina România încă merge cu frâna de mână trasă. Ne facem bine, dacă vom începe să ne implicăm mai mult, să înțelegem care ne sunt drepturile, dar și că trebuie să fim mai corecți și mai responsabili. Să mai lăsăm deoparte această șmecherie românească și să o înlocuim cu mai mult bun simț. Să nu mai tolerăm impostura. Știu, sunt multe, le luăm pe rând.

Ti-a fost vreodată teamă? Bănuiesc că primiți tot felul de amenințări, pentru că deranjați pe unii și pe alții… De unde îți iei energia și puterea să continui?

Există filmări cu riscuri, ni le asumăm și ar fi o nebunie să spun că mă aventurez în vreo anchetă periculoasă, fără griji. Eu îmi trag energia din mulțimea de telespectatori fideli, pe care o iau cumva cu mine, când pornesc o astfel de anchetă, apoi am echipa de colegi și postul la care lucrez și mă bazez pe ei.

Boost de energie vine și de la toți oamenii faini pe care îi întâlnesc pe drum, care îmi arată că se poate chiar și când eu am unele dubii.

Cât de mult contează că sunteți o echipă unită? Și cum vă vin ideile? Cum se nasc toate aceste reportaje cu care ne atrageți atenția în fiecare duminică după-masa la PRO TV?

Cred că ne asemănăm în multe privințe, profesional vorbind. Cum lucrăm, ce valori și principii avem, ce ne mână în meseria asta, cum ne facem fiecare treaba, eu zic că ne leagă destul de multe, dincolo de longevitatea emisiunii. Ideile vin din toate părțile – de la o fostă filmare, de la un mesaj pe Facebook, sau o discuție între noi. Eu poate voi filma mâine unde în trecut a avut treabă și Cosmin, sau Paula bate la uși unde în trecut au mai fost și Alex sau Paul. Sau protagoniștii se muta de la o instituție la alta, și ne-am intersectat cu ei. Ni se întâmplă des.

Mai sunt câteva zile până la Crăciun. Cum arată Sărbătorile lui Rareș Năstase?

Imediat după Moș Nicolae dau o fugă prin străinătate cu familia, suntem mari amatori de târguri de Crăciun. Iar sărbătorile ne-am obișnuit să le facem acasă, trebuie să fim lângă brad.

Cum te relaxezi? Ce muzică asculți? Ce îți place să faci atunci când ai un pic de timp pentru tine?

Mă relaxează un film, jocurile pe Playstation sau o carte bună. Mă relaxează inclusiv să montez filmulețele făcute cu familia prin vacanțele de peste vară. Când mă apucă nostalgia, ascult muzica anilor 90, mai ales că mai nou se poartă coverurile, revivalurile și mashup-urile.