Dezvoltarea unui nas electronic pentru detecția drogurilor, studierea disfuncționalităților valvei aortice la persoanele diabetice, analiza rolului funcțional al ARN-ului în cazurile de cancer asociate cu infecțiile HPV și utilizarea grafenei ca detector de gaze sunt temele proiectelor de cercetare desemnate câștigătoare în cadrul programului de burse private L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință.
Patru cercetătoare din România au fost premiate cu câte 42.000 lei fiecare la cea de-a noua ediție a Galei L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință, care a avut loc miercuri, 14 noiembrie, în București și a reunit comunitatea oamenilor de știință din România și reprezentanți ai mediului academic românesc.
Amalia Enache, Javier Labarta, Alexandra Irimie, Monica Tucureanu, Nicoleta Apostol, Alexandra Palla-Papavlu
Preocupată de numărul mic de femei în profesiile tehnice și științifice din România, L’Oréal România a investigat perspectivele de viitor ale domeniului, prin intermediul unui studiu care relevă ce aspirații au tinerele românce atunci când vine vorba despre carieră și în ce măsură sunt acestea interesate de o carieră în știință sau chiar în cercetarea științifică.
Potrivit studiului realizat de L’Oréal România împreună cu Reveal Marketing Research, două din zece respondente iau în considerare posibilitatea de a urma o carieră în știință, însă doar 1,5% sunt interesate de o carieră în cercetare științifică.
A noua ediție a programului L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință
Programul de burse naționale se adresează cercetătoarelor cu vârsta de maxim 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obţinut titlul ştiinţific de doctor şi urmează un program de pregătire postuniversitară în țara noastră.
Proiectul a premiat până acum 21 cercetătoare din România, iar valoarea totală a burselor acordate a atins un total de 882.000 lei. Din 2009 și până în prezent au fost depuse peste 400 de dosare de candidatură de la peste 50 de instituții de învățământ, care au fost jurizate și evaluate de către cercetători de renume în peste 500 de ore în total.