Cum arată viitorul? Interviu cu Rod White, chief designer TP Vision

Cum va arăta livingul viitorului? Cât de mult se va implica tehnologia în viața noastră, cât de multe dintre treburile noastre zilnice le vor prelua aparatele din casă și mașinile? Cum ar putea arăta un apartament în care toți pereții să fie de fapt imense ecrane pe care să ruleze filele noastre preferate? La Madrid, am stat de vorbă cu Rod White, chief designer TP Vision  despre trenduri în tehnologie, despre inovații și… o posibilă telecomandă de televizor cu doar trei butoane (la care eu, recunosc sincer, visez de ceva vreme).

Tehnologia joacă un rol din ce în ce mai mare în viața noastră. În ce domeniu crezi că a avut cel mai mare impact până acum și cum crezi că va afecta viața noastră în continuare?

Cred că acum există foarte multe discuții legate de modul în care tehnologia intervine în viața noastră, de la mașinile care se vor conduce singure la lucrurile din jurul nostru la gadgeturile inteligente care îți schimbă casa. Dacă, spre exemplu, vom ajunge ca mașinile să ne transporte singure, asta înseamnă că noi vom avea mult mai mult timp liber la dispoziție, în care nu conducem, și putem face altceva. Și acesta e doar începutul. Dar îți poți imagina că în 20 de ani anumite activități vor fi executate de către roboți, ceea ce va însemna mai mult timp liber. Iar societatea va trebui să învețe să reacționeze la acest timp liber.

Care va fi cea mai mare inovație pe care Philips TV o va aduce în 2017?

Anul acesta am lansat a doua generație a televizoarelor OLED (emit lumina prin intermediul unor compuși organici, ceea ce permite nivele mult mai profunde de negru și un contrast mai puternic decât alte tipuri de televizoare – n. red). Și cred că, în combinație cu tehnologia 8K (încă nedisponibilă în Europa) vom avea parte de experiențe interesante în fața televizorului. Practic, vei putea transforma toți pereții din casă într-un imens televizor. Te vei putea trezi în Bermuda dacă vrei în fiecare dimineață, cu valuri și soare.

Spuneai în cadrul conferinței că tendința în lifestyle technology în ziua de astăzi este una care duce către minimalism. Cum se face atunci că ecranele televizoarelor sunt din ce în ce mai mari?

Este adevărat. Însă, dacă te gândești că acum televizoarele sunt de grosimea unei foi de hârtie, că nu mai există cabluri care să le conecteze și pe care să le vezi întinse prin casă, atunci minimalismul este încă un trend actual.

Cum luptă producătorii de televizoare cu invazia tabletelor sau telefoanelor de pe care poți vedea la fel de bine un film?

Dacă este să vorbim la modul realistic, uită-te la ce se întâmplă în jur. Este foarte probabil ca să începi să te uiți la un serial de pe tabletă, în drum spre birou, poate să vezi ceva și pe telefon, însă când vei ajunge acasă îți vei dori să reiei vizionarea pe televizorul din living, mai mare. Practic, cred că televizorul se transformă într-un fel de hub pentru celelalte device-uri electronice. Și o parte a modului de socializare. Poate că te uiți singur pe tabletă la un film, în grădină, dar când ești împreună cu familia, toată lumea se va uita la acel film la un televizor mai mare.

Ce crezi că va fi on și ce va fi out în următorul an, din punct de vedere al designului?

În urmă cu câțiva ani, un trend puternic a fost cel al televizoarelor cu ecran curb, spre exemplu, însă el a pălit rapid. De asemenea, și agitația și încântarea din jurul ochelarilor 3D Goggles au dispărut, nimeni nu vrea să stea în living cu niște ochelari imenși pe nas ca să vadă un film 3D. Dar în continuare smart TV-urile vor fi în trend, la fel ca și tehnologia fără fire.

Sincer, eu aș vrea să știu de ce telecomenzile au atât de multe butoane? Eu cred că folosesc doar trei…

OK, bună întrebare (râde). Da, sunt suficient de multe butoane, unele dintre ele sunt cerute de către consumatori, altele de regulamente. Însă eu spun că lucrurile se vor schimba. Deja ai văzut că putem să dăm comenzi vocale și televizorul să caute anumite programe sau video-uri pe YouTube. Această tehnologie va evolua, și va fi tot mai ușor de folosit. Însă vom renunța la butoane atunci când consumatorii vor fi și ei pregătiți să renunțe la ele.

Tehnologia a devenit în zilele noastre destul de efemeră. Și de multe ori schimbăm aparatele des, iar telefoanele, televizoarele, tabletele par să fie de unică folosință. Care e planul marilor producători pentru o evoluție sustenabilă?

Noi încercăm să facem niște produse cât mai durabile (zâmbește). Însă consumatorii își vor dori mereu, și în tehnologie, ca și în alte aspecte ale vieții, să aibă mereu ultimul model, ultima generație. Așa că, în ceea ce privește abordarea din punct de vedere al sustenabilității, încercăm să folosim cât mai mult materiale care se pot recicla separat (aluminiu, oțel), atunci când produsele sunt dezasamblate. În urmă cu câțiva ani am creat chiar un televizor pentru care am folosit materiale reciclate.

Spune-mi care sunt cele trei lucruri de care ții seama atunci când realizezi designul unui nou produs, astfel încât să știi sigur că se va potrivi cerințelor consumatorilor?

Mă întreb mereu dacă… se va potrivi într-o casă modernă, dacă îi va aduce casei un plus de valoare și frumusețe și dacă e în conformitate cu liniile de design ale brandului pe care îl reprezint.

Îți imaginezi o lume fără tehnologie?

De fapt, uneori chiar testez o lume fără tehnologie, în expediții în Socția, în junglă. Îți dai seama în acele situații cum este să nu ai parte de tehnologie în viața ta, dar și cât de utilă este ea uneori și cum îți poate salva chiar viața. Nu cred că lumea va renunța ân mod conștient la tehnologie, ci doar cred că în viitor aceasta va fi mult mai natural integrată în viața noastră. Un chief designer spunea, în urmă cu vreo 15 ani, că livingul viitorului va semăna mai mult cu cel din trecut, și mult mai puțin cu cel de acum. Cablurile dispar, tehnologia e integrată în viața noastră, știi că e acolo, dar nu e neapărat necesar să o vezi.

Care e cea mai mare frică a ta, ca chief designer?

Personal, să îmi pierd interesul pentru design. Ca brand, să nu fim în stare să lansăm produse care să se potrivească atât cerințelor consumatorilor, dar și să se potrivească filosofiei brandului.

Întreaga colecție Philips TV 2017 va fi disponibilă în magazine în următoarele 4 luni. Pentru mai multe informaţii: www.looksbetter.euhttps://www.facebook.com/PhilipsTVRomania/. 

#PhilipsTV