Cum depistezi o geantă contrafăcută

Îmi căzuse privirea zilele trecute peste o statistică realizată de cei de la Louis Vuitton, care indica faptul că 90% dintre genţile vândute pe eBay sub aşa-zisa semnătură a brandului, sunt de fapt imitaţii. M-a făcut să mă întreb câte dintre persoanele care cumpără genţile respective sunt conştiente că au cheltuit banii pe un fake.

În general, te-aş sfătui să nu cumperi vreodată o geantă de pe un site sau dintr-un magazin care nu este chiar al brandului ori partener cu brandul, pentru că riscul este foarte mare. Însă dacă ai pus ochii pe o poşetă pe care pur şi simplu nu ţi-o permiţi, dar pe care ţi-o doreşti din tot sufletul, este permis să faci o excepţie şi să dai un search pe site-uri precum eBay sau o tură prin magazine în care ştii că s-ar putea să o găseşti la un preţ un pic mai redus.

Dacă ai de gând să faci asta, iată după ce trebuie să te uiţi şi la ce trebuie să fii atentă ca să te asiguri că nu te laşi păcălită:

Asigură-te că ştii cum trebuie să arate

Mergi în prealabil în magazinul brandului şi studiază cu atenţie produsul original. Are buzunare pe dinăuntru? Câte? Ce culoare are căptuşeala? Cum arată bareta sau lanţul? Cum se prinde bareta de geantă? Cum funcţionează sistemul de închidere? Are vreun fermoar pe spate sau în interior? Memorează absolut toate detaliile de acest gen, pentru că de regulă în cazul lor îţi dai seama dacă ai de a face cu un original sau nu. Dacă nu ai posibilitatea de a merge în magazin, studiază îndeaproape poze de pe site-ul brandului.

Verifică materialul

Cam greu de făcut online, însă nu neapărat imposibil. Dacă faci cumpărături pe viu, ai avantajul că poţi atinge materialul şi îl poţi mirosi (pielea, de exemplu, are acea aromă aparte, inconfundabilă). Dacă miroase cumva a chimicale, e un semnal de alarmă! În plus, materialul nu ar trebui niciodată să fie lipicios sau uleios.

Nu te lăsa păcălită de etichete

Dacă produsul ar trebui să fie unul din piele şi găseşti ataşat acel swatch binecunoscut care atestă că a fost realizat din piele, este un semn că ai de fapt de-a face cu un fake. Producătorii reputaţi nu au nevoie să îşi asigure clientela că produsele lor sunt din piele autentică.

Verifică părţile metalice

În cazul imitaţiilor, piesele metalice (lanţul, închizătoarea sau orice alt detaliu de hardware) sunt adesea realizate din plastic sau din metal gol pe dinăuntru, pentru a economisi bani în cazul producţiei. Ai grijă ca metalul să se simtă greu în mână, să aibă o culoare în regulă (ferește-te de auriu și argintiu prea pronunțat) şi să nu se cojească culoarea de pe el (un semn clar că este vorba despre un material vopsit ca să arate precum metalul). De asemenea, fermoarele care se deschid/închid greu reprezintă un semnal de alarmă.

Aruncă un ochi peste modul în care se îmbină detaliile

Dacă geanta are aplicaţii sau un imprimeu sau o broderie care se continuă pe mai multe părţi, verifică dacă trecerea de pe o parte pe cealaltă este una simetrică. Dacă, de pildă, o jumătate de floare de pe partea din faţă e cu câţiva milimetri mai jos decât cealaltă jumătate aflată pe partea laterală, este un semn că produsul nu este autentic, căci casele mari de modă au grijă să nu facă astfel de greşeli.

Aruncă o privire peste cusături

Nu ar trebui să existe cusături dublate sau strâmbe. Dacă dai însă peste cusături care variază uşor în lungime, nu este neapărat un semnal de alarmă – cusăturile identice sunt marca maşinii de cusut, iar multe genţi de designer sunt realizate manual, deci este normal să existe diferenţe subtile în lungimea cusăturilor.

Verifică marginile

În general, marginile genţilor sunt sigilate cu un strat de ceară specială. Dacă observi că stratul este pictat  strâmb sau că începe să se desprindă, este un semn că ai de-a face cu o geantă contrafăcută.

Interesează-te unde e produsă piesa autentică

Nu toate casele de modă franceze îşi produc piesele în Franţa, nu toate genţile de la branduri italiene sunt realizate în Italia, şi tot aşa, însă persoanele care comercializează produse contrafăcute tind să imprime un „Made in *ţara-mamă a brandului în cauză* – pentru a păcăli clienţii.

Atenţie la căptuşeală

Deseori, producătorii de fake-uri lucrează după poze ale produsului original, iar căptuşeala nu primeşte o atenţie sporită. Verifică dacă este dintr-un material de calitate şi dacă este nuanţa care ar trebui să fie.

Verifică plăcuța interioară

Atenţie! Nu toate genţile de designer vin cu acea plăcuţă metalică interioară de care probabil ai tot auzit. Hermès este un astfel de exemplu. Producătorii de falsuri poziţionează adesea plăcuţe în interiorul tuturor genţilor, inscripţionate cu coduri inventate. Asigură-te că ştii dacă acea plăcuţă trebuie să existe sau nu, iar dacă da, asigură-te că nu există greşeli (litere lipsa, de pildă) şi că fontul este cel corect.

Atenţie la buzunare

Verifică existenţa buzunarelor, numărul lor (nu uita de buzunarele interioare!) şi dacă ar trebui sau nu să aibă fermoar.

Ai grijă la marcaje

Verifică atent toate marcajele. Orice literă lipsă (în logo, pe plăcuţă din interior, dacă este cazul etc) este un semn clar că ai de-a face cu un fake.

Ai grijă la shoppingul online

Multe dintre aceste sfaturi pot fi cel mai bine puse în practică pe viu, ceea ce înseamnă că în cazul shoppingului online, trebuie să fii şi mai vigilentă. Nu cumpăra niciodată produse de pe un site care nu arată profesional, despre care ai fie şi cea mai mică suspiciune că ar fi în neregulă (un Google search ajută), şi care nu oferă poze autentice cu produsul. Nu cumpăra un produs după fotografia de stoc decât dacă este de pe site-ul brandului, iar în rest, cere fotografii care să arate exact produsul pe care îl cumperi, nu imaginea lui generică. De asemenea, asigură-te că există pe site opţiunea de a returna produsul în caz că observi ceva în neregulă sau că te răzgândesti. Şi nu uita să verifici secţiunea de review-uri şi cea de FAQs.

Nu te lasă amăgită de chilipiruri

Dacă preţul este unul prea bun ca să fie adevărat, probabil că aşa şi este.

Foto: hepta.ro