Cum facem față discuțiilor dificile la job?

Conversațiile dificile la locul de muncă fac parte din viața noastră. Să porți astfel de discuții nu este niciodată ușor, fie că este vorba despre discuții cu colegii, șefii, subordonații sau clienții, atunci când abordăm subiecte de genul evaluarea performantei, dorința de promovare, creștere salarială, discuție cu un coleg care ne frustrează, amânarea unui proiect etc.

Motivele pentru care evităm astfel de discuții sunt variate: ne temem de urmări, ne gândim că poate problema se va agrava, nu vrem să ne simțim prost sau să-i facem pe alții să se simtă rău, ne îngrijorăm de ce ar putea spune sau crede ceilalți despre noi sau de cum ar reacționa ceilalți.

În loc sa evităm astfel de momente, mai interesant ar fi să învățăm cum să purtăm aceste discuții astfel încât să putem evolua în carieră. Cu cât evităm mai mult aceste discuții, cu atât anxietatea noastră va deveni mai puternică. În plus, sunt studii care demonstrează că evitarea conversațiilor dificile poate produce disfuncționalități la nivelul echipei sau la lipsă de performanță, având astfel un impact negativ nu numai asupra unei echipe ci și asupra companiei. Astfel, conflictele de la locul de muncă pot afecta nu doar moralul angajaților, colaborarea și productivitatea, ci și viitorul unei companii.

Cum am putea să ne pregătim pentru astfel de discuții? Cum să găsim cuvintele potrivite în acele momente? Cum putem gestiona dialogul, astfel încât discuția să se deruleze cât mai bine cu putință? Iată în cele ce urmează, câteva repere care să te ajute să te poziționezi și să te pregătească pentru purtarea unor astfel de discuții:

1. Schimbă-ți perspectiva față de acea discuție

Dacă te vei pregăti pentru o discuție catalogată ca fiind dificilă, atunci cel mai probabil te vei simți anxios, agitat sau nepregătit. În astfel de circumstanțe, e posibil ca rezultatul discuțiilor să nu fie cel scontat. Dacă te vei raporta la acea discuție ca fiind una firească, ca la un schimb de informații, scazi presiunea pe care o pui pe propria persoană și șansele ca discuția să decurgă bine, cresc.

2. Planifică, dar nu fi rigid

Te poți gândi la câteva mesaje cheie pe care vrei să le transmiți sau la câteva puncte pe care îți propui să le abordezi, dar fără a da o notă artificială discuției, reușind să te păstrezi flexibil și să poți răspunde eventualelor întrebări suplimentare.

3. Ascultă activ și demonstrează empatie

Ascultând ceea ce transmite interlocutorul, poți înțelege mai ușor și perspectiva acestuia și te va ajuta să abordezi situația în mod obiectiv. Concentrează-te pe impactul pe care îl are mesajul tău asupra celuilalt și evită să vorbești numai despre tine si experiențele tale. Manifestă curiozitate față de mesajul interlocutorului și încearcă să eviți critica.

4. Raportează-te la comportament și nu pune etichete

Vorbește despre comportament și impactul acestuia asupra ta, nu despre cum ai evaluat tu comportamentul. Folosirea etichetelor („ești nedrept”, „nu ești corect” etc) îl face pe celălalt să intre în defensivă și face ca discuția să nu mai fie una constructivă.

5. Acceptă emoțiile celuilalt

Trebuie să acceptăm că ceea ce transmitem sau felul în care transmitem, poate declanșa o serie de emoții de frustrare, tristețe, dezamăgire etc. în interlocutorul nostru. Este dreptul fiecăruia să reacționeze astfel și nu putem bloca aceste emoții, dar de multe ori o conversație dificilă poate oferi și oportunitatea de exprimare și de a te face auzit.

6. Pregătește-te să oferi la rândul tău

Dacă sunt propuneri pe care nu le puteți accepta sau asuma, propuneți alternative sau încercați să găsiți alte soluții. Propunerea de alternative îl ajută pe celălalt să vadă situația într-o lumină nouă, să identifice o “ieșire” din problemă și desigur ajută la o mai bună gestionare a discuției.

Și nu uita un aspect foarte important și anume ca pe parcursul discuțiilor să respiri! Respirația conștientă te ajută să te relaxezi și să te concentrezi la mesajele pe care le ai de transmis. În același timp, încearcă sa imprimi un ritm optim discuției, nu prea alert, care să îți permită să îți alegi cuvintele cu grijă și să identifici cele mai bune soluții.

Este adevărat că astfel de discuții pot induce și un anumit nivel de stres, încă din faza de dinaintea demarării discuției propriu-zise, când scenariile pe care ni le facem în legătură cu ce se poate întâmpla – în timpul și după purtarea discuției – sunt numeroase și ne ocupă mare parte din energia pe care o avem de investit la job. În același timp, astfel de discuții pot aduce și deblocări ale unor situații poate greu de abordat și detensionări în rândul echipei sau la angajaților. Nu lăsa ca aceste conversații să te consume mai mult decât este cazul și să stea în calea evoluției tale în carieră!

Mihaela Svet, psiholog și psihoterapeut în formare recomandat de www.paginadepsihologie.ro.

Categorii Lifestyle