Din colecţia mea de podoabe (extensivă, te asigur, căci nu există ocazie în care să intru într-un magazin şi să nu arunc un ochi asupra colecţiei de accesorii), probabil cam 20% pot fi încadrate în categoria de bijuterii veritabile. În rest, în caseta mea de bijuterii (OK, casetele, de fapt), se regăsesc tot felul de piese pe care am nu am cheltuit o avere, însă care arată ca şi când ar fi costat mult mai mult decât preţul lor real.
Pentru a da iluzia că accesoriile tale sunt mai preţioase decât sunt de fapt, urmează mereu următoarele reguli în momentul în care le alegi:
1. Ocoleşte metalele excesiv de strălucitoare şi optează în schimb pentru nuanţe mai închise. Nuanţele foarte aprinse și lucioase trădează de la o poştă faptul că este vorba despre un metal de calitate slabă, în timp ce metalele în tonuri mai închise arată rafinat chiar și în cazul în care nu au costat foarte mult.
2. Dacă eşti adepta bijuteriilor cu pietre (colorate sau transparente), evita-le cu orice preţ pe cele din plastic, care au tendinţa de a arăta precum nişte accesorii de jucărie pentru fetiţe. Chiar dacă nu îţi permiţi bijuterii cu pietre preţioase, optează în schimb pentru pietre semiprețioase, pietre din sticlă, sau cristale, care vor arăta elegant, la un preţ accesibil. Cele transparente, care imită diamantele, sunt de regulă cele ce au aspectul cel mai rafinat.
3. Ocoleşte cuprul şi nichelul – ambele sunt metale care nu interacţionează bine în contact cu pielea, lăsând urme verzi pe suprafaţa ei (nu numai că trădează faptul că este vorba despre o bijuterie care nu e de calitate, dar nu sunt nici sănătoase pentru organism). De preferat sunt bijuteriile din argint (inclusiv argint placat cu aur), alamă sau oţel inoxidabil.
4. Evită bijuteriile care cântăresc foarte puţin – calitatea scăzută se simte automat atunci când le ţii în mână şi remarci că au doar câteva grame. O bijuterie nu ar trebui să îţi tragă în jos lobii urechilor sau să îţi provoace răni în spatele gâtului atunci când o porţi, însă nici să se simtă şi să arate ca şi când ar fi fost creată din aluminiu de către un copil.
5. În general, bijuteriile minimaliste au tendinţa să arate ca şi când ar fi mai preţioase decât sunt de fapt – lucru datorat lipsei detaliilor complexe, care sunt greu de redat într-o formă lipsită de cusur atunci când bugetul de producţie este redus.
6. În cazul bijuteriilor statement, orientează-te către piese sculpturale, cu detalii geometrice. Alternativ, piesele vintage sau cele cu un vibe etnic sunt OK. Evită piesele cu prea multe detalii – în cazul în care este vorba despre o bijuterie la un preţ accesibil, este aproape imposibil ca un model foarte complex să poată fi lucrat astfel încât să arate impecabil.
Foto sus: hepta.ro