Cum îți afectează hormonii metabolismul

metabolism hormoni

Legătura dintre hormoni și metabolism influențează felul în care organismul arde caloriile, felul în care se construiesc mușchii și chiar starea emoțională.

Toate funcțiile metabolice sunt controlate de hormoni, spun specialiștii. Pentru a păstra buna funcționare a organismului, în primul rând trebuie ca starea hormonală să fie echilibrată. Dacă nivelul hormonal are fluctuații mari, metabolismul poate deraia de la cursul firesc, ceea ce se poate traduce prin afectarea performanțelor la efort, a greutății și a stării emoționale.

Astfel, pentru a păstra simbioza dintre metabolism și hormoni, trebuie să urmezi câteva direcții de alimentație și efort, pe scurt, de stil de viață echilibrat.

Mănâncă mai des

Nu trebuie să aștepți să ți se facă foarte foame ca să mănânci, deoarece acest lucru poate avea efect advers. Înfometându-te, îți supui corpul unui stres, care influenețază nivelul de cortizol și care scade dinamica metabolismului. De asemenea, e foarte probabil să mănânci mai mult decât ai nevoie, ceea ce duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce aruncă în aer nivelul insulinei – un hormon cu funcție-cheie. Prea multă insulină poate determina organismul să depoziteze mai multă grăsime, afirmă specialiștii.

Fă mișcare de două-trei ori pe săptămână

Efortul fizic are un impact pozitiv asupra metabolismului. Activitatea fizică menține hormonii în echilibru, ceea ce pune metabolismul în mișcare. Exercițiile de tip HIIT sunt cele mai recomandate. Seriile scurte de efort fizic intens determină creierul să secrete hormonul creșterii, responsabil de acțiunea corpului de a descompune grăsimile, de a construi mușchii și antrenează și activitatea celorlalți hormoni.

Concentrează-te pe consumul de fibre

Sunt două tipuri de fibre dietetice și toate pot afecta direct hormonii care influențează metabolismul. Consumul de fibre solubile și insolubile țin nivelul de estrogen la o cotă optimă. Prea mult estrogen poate încetini metabolizarea grăsimilor și poate duce la câștigarea în greutate. Cantitatea necesară zilnică e de aproximativ 28 de grame de fibre, obținute din cereale integrale, legume și fructe.

Odihnește-te bine în timpul nopții

Stresul din timpul nopții este dăunător în primul rând din cauza că întrerupe somnul – ceea ce duce la creșterea nivelului de cortizol, iar această fluctuație determină organismul să producă și mai multe celule de grăsime.

Foto: Hepta

Categorii Lifestyle