Toate ne-am confruntat la un moment dat cu firele de păr crescute sub piele. Este inestetic, supărător și, posibil, punctul de plecare al unei afecțiuni mai grave. Este vorba despre foliculită. Aceasta apare când firul de păr nu mai poate penetra ultimul strat al pielii, iar sebumul, împreună cu bacteriile, infectează foliculul.
Foliculita superficială începe cu pete umflate, pline de puroi, care seamănă cu mici coșuri. În general, foliculita se manifestă destul de ușor; prin urmare, leziunile cutanate se rezolvă spontan într-o perioadă scurtă de timp. Cu toate acestea, alte tipuri de foliculită sunt mai severe, provocând complicații care necesită utilizarea de antibiotice.
Foliculita infecțioasă
Există diferite forme de foliculită infecțioasă, care diferă în funcție de factorul care provoacă infecția:
Foliculita neinfecțioasă
Nu toate tipurile de foliculită sunt cauzate de infecții. Persoanele cu o imunitate scăzută sau cele care suferă de obezitate sau dermatoză și prezintă leziuni evidente ale pielii sunt de fapt mai expuse riscului de foliculită, decât persoanele sănătoase.
Pentru combaterea foliculitei, specialistul Nicoleta Ion recomandă ceara Rica pentru piele sensibilă.
În lunile de toamnă, când pielea are tendința de a se usca mai mult, este mai bine să alternezi folosirea cremelor hidratante cu creme emoliente, având la bază grăsimi și uleiuri vegetale. Multe persoane folosesc ulei ca hidratant al pielii, dar, de fapt, este o hidratare falsă, care nu este capabilă să transporte molecule de apă în straturile epidermei. Mai degrabă, este mai bine să aplici uleiul cu 30 de minute înainte de duș și apoi să folosești crema obișnuită.
Epilarea definitivă
Medicii care colaborează cu centrele Nomasvello recomandă încă un tratament care tratează, dar și previne apariția foliculitei: epilarea definitivă. Lumina intens pulsată detectează firul de păr, se transforma în energie și este condusă la rădăcină pe lungimea acestuia. Astfel, rădăcina este distrusa, fără să fie afectat țesutul din jur. În urma acestui tratament, părul începe să crească din ce în ce mai rar, mai subțire și mai fin, iar foliculita nu mai apare.
Dacă nu apelezi la metoda epilării definitive și optezi pentru un epilator sau alegi varianta epilării cu ceară, înainte de acest proces folosește o cremă ușor abrazivă , care să înlăture celulele moarte lăsand porii pielii să respire. O exfoliere ușoară este recomandată înainte de orice ședință de epilare. Noi îți recomandăm exfoliantul Douglas Les Delices, disponibil în trei variante aromate care sigur te vor cuceri.