Cum să fii cel mai bine îmbrăcată invitată de la nuntă

A venit sezonul nunţilor, şi pun pariu că vara aceasta eşti invitată la minimum un astfel de eveniment.

După ce am dezbătut aici cu fetele din redacţie ce este ok şi ce nu este ok să porţi la o nuntă (ca invitată), acum am alcătuit un mic ghid simplu de tips & tricks care te vor face să fii mereu cea mai bine îmbrăcată invitată de la nuntă.

Respectă dress code-ul

Ok, da, înainte era simplu să respecţi dress code-ul, pentru că pe invitaţia de nuntă stătea scrisă clar una dintre următoarele opţiuni cocktail”, black tie” sau white tie”. Acum, însă, trebuie să jonglezi printre formal garden party”, cocktail casual” afternoon black tie” sau tot felul de alte invenţii corelate fără nicio logică aparentă.

Soluţia mea? Stick to the basics. Scuteşte-te de efortul de a descifra întocmai înşiruirea de cuvinte de pe invitaţie şi, în schimb, focalizează-te pe a înţelege unde va avea loc evenimentul şi la ce oră. Este o nuntă la amiază în aer liber? Consider-o garden party – O rochie trei sferturi şi flats preţioşi sau pantofi cu toc gros. Este o nuntă pe plajă, la apus? Mergi pe beach party – O rochie vaporoasă şi sandale fără toc. Este o nuntă într-o catedrală, urmată de cină la un restaurant elegant? Black tie să fie – Rochie lungă şi tocuri. Este o nuntă la biserică, urmată de masa la un restaurant chic? Să fie cocktail – rochie scurtă şi sandale cu toc. Mai simplu decât să te chinui să descifrezi întocmai ceea ce scrie pe invitaţie este să asociezi cu cel mai apropiat dress code oficial, şi nu ai cum să dai greş.

Pregăteşte-te pentru poze

Şi nu mă refer aici la machiaj, ci la poziţia pe care urmează să o adopţi. Priveşte-te în oglindă înainte de a pleca de acasă, îmbrăcată exact în ceea ce intenţionezi să porţi, şi observă cum cade materialul, cum învăluie corpul, cum se mişcă odată cu mişcările tale. Exersează câteva poziţii pe care să le recreezi atunci când ţi se face o fotografie, astfel încât să nu te laşi luată prin surprindere şi să ai momente în care, în loc să zâmbeşti natural la poză, să te gândeşti vai, dar nu ştiu ce să fac cu mâinile?”.

Alege pantofii potriviţi

Aici intervin mai multe criterii: cel mai important – să fie confortabili. Gândeşte-te cât de plicticos şi de frustrant ar fi să rămâi ţintuită pe scaun când toată lumea este pe ringul de dans şi se simte bine. Cel mai bine ar fi să eviţi să porţi o pereche de pantofi nou-nouţă – are şanse mari să te bată, pentru că nu s-a adaptat încă la forma piciorului. Dacă totuşi ţi-ai luat pantofi noi pentru petrecere, umblă câteva zile cu ei prin casă (eventual cu şosete, pentru a-i lărgi uşor de tot).

Al doilea criteriu important este ca pantofii să fie potriviţi contextului în care se desfăşoară evenimentul. Este vorba despre o nuntă pe plajă? O nuntă în grădină? Evită tocurile cui, în cazurile acesta.

Alege geanta potrivită

Indiferent de ocazie, la o nuntă nu are ce să caute o geantă de zi (chiar dacă evenimentul se desfăşoară în timpul zilei). Asta nu înseamnă că trebuie neapărat să porţi un clutch cu cristale sau o poşetă ultra-glamour. Atât ziua, cât şi seara, poţi opta pentru o geantă minimalistă, de dimensiuni mici. Şi încă ceva – nu, nu e nevoie să îţi cumperi un clutch pentru fiecare ocazie. Partea bună este că, dacă urmează să mergi la o petrecere şi nu ai deja în garderobă clutch-ul potrivit, dar simţi că nu ai vrea să cheltuieşti bani pe unul nou, sigur ai vreo prietenă care îţi poate împrumuta unul pentru o seară. Cât despre colecţia proprie, mizează pe modelele metalizate sau negre, care se potrivesc la cam orice ţinută.

Alege măsura potrivită

Degeaba ai o rochie absolut superbă dacă nu îţi vine bine. Dacă trebuie să tragi de decolteu ca să nu se despice prea mult sau ca să nu se prelingă în jos, dacă trebuie să îţi ţii mâinile pe lângă corp ca să ţii în loc decupajul astfel încât să nu arate prea mult din coapse, dacă bretelele îţi cad de pe umeri cu fiecare mişcare… imaginează-ţi numai cât de frustrantă şi inconfortabilă ar fi o seară întreagă petrecută îmbrăcată în aşa ceva. Cel mai simplu mod de a rezolva acest lucru este să mergi la croitor cu rochia aleasă pentru a face mici ajustări (în funcţie de unde îţi cumperi rochia, este posibil ca magazinul să ofere serviciu de ajustări in-house).

Nu te limita la accesoriile clasice

Cercei, brăţări, inele, coliere… Sunt toate perfect în regulă, dar nu e cazul să te limitezi numai la ele. O curea cu aer preţios sau un accesoriu capilar (nu foarte extravagant, căci nu e momentul să furi lumina reflectoarelor) pot fi acel touch neaşteptat care face ca ţinuta ta să fie wow.

Foto: hepta.ro