Cum scapi de petele pigmentare
Vara a trecut. Tragem linie, analizăm: kilograme, relaxare, stare de bine... Dar petele? Petele pigmentare care apar după expunerea la soare, cum stai cu ele? E drept, nu doar razele soarelui sunt un real pericol favorizând apariția sau accentuarea lor. Fluctuațiile hormonale, tratamentele medicamentoase dar și vârsta nu uită să își spună cuvântul. Dacă te-ai pricopsit cu ele, iată care sunt cele mai importante măsuri pe care le poți lua:
Nu uita de protecția solară
Cel mai simplu mod de a evita problemele pigmentare este protecția solară. Dacă însă crezi că, odată dusă vara, nu mai ai nevoie de ea, te înșeli. Este adevărat, căldura accentuează petele, însă produsele care te protejează de razele ultraviolete trebuie folosite pe toată perioada anului, zilnic. Unde mai pui că trebuie să faci asta indiferent de vremea de afară. Altfel, aplicarea oricărui alt produs va fi inutilă. Prin urmare, protecția solară este prima cerință ce se impune a fi respectată dacă îți dorești să ții la distanță petele pigmentare.
Exfoliază
Curățarea pielii atât de impurități cât și de celulele moarte este un pas esențial pe care trebuie să îl respecți dacă îți dorești ca tratamentele aplicate tenului să fie cât mai eficiente. De aceea, măștile de exfoliere dar și o perie specială pentru ten pe care să o speli după fiecare folosire nu trebuie să îți lipsească. Ia în calcul și tratamentele cu acid glicolic și acid salicilic – acestea exfoliază pielea feței, reduc în același timp porii, tonifiază, au efect antiinflamator, susțin regenerarea tenului.
Atenție, însă: scruburile prea dese ori prea puternice pot avea efectul invers celui dorit inflamând țesuturile și, în acest fel, crescând producția de melanină.
Mergi la cauză
Petele pigmentare nu își fac apariția doar în urma expunerii la soare. Ele pot fi de asemenea rezultatul tratamentelor medicamentoase pe care le urmezi, a modului de îndepărtare a coșurilor, a problemelor hormonale dar și a vârstei. De aceea, alege să tratezi în primul rând cauza.
Folosește seruri cu vitamina C și creme cu retinoizi
Folosite zilnic, acestea vor reda tenului strălucirea, estompând petele pigmentare. Asta pentru că vitamina C este un antioxidant care inhibă producerea melaninei. În plus, acesta ajută la atenuarea și chiar dispariția ridurilor fine.
La fel de utile se dovedesc a fi și produsele pe bază de retinoizi. Acestea pătrund adânc în piele, astfel încât tratarea petelor pigmentare se face nu doar în straturile superficiale ale pielii. În plus, retinoizii susțin producerea colagenului, atât de necesară unui ten lipsit de riduri.
Apelează la produsele cu efect de albire
Este vorba despre creme sau seruri pe care nu trebuie să te sfiești a le folosi chiar dacă petele pigmentare nu au apărut încă pe ten. Odată cu vârsta de 30 de ani, acestea ar trebuie aplicate zilnic pe față. Cele mai recomandate sunt cele cu vitamina C și E (protecția solară va fi de patru ori mai puternică), niacinamidă (vitamina B3), alpha arbutin sau acid kojic (rezultat în urma fermentării vinului de orez japonez) precum și cele din extract de bujor sau rădăcină de lemn dulce.
Microdermabraziunea, peelinguri chimice, tratamente cu laser
Dacă lucrurile au devenit ceva mai serioase, ajutorul dermatologului este următorul pas. Soluțiile oferite sunt adaptate fiecărei paciente în parte. Astfel, poți beneficia de microdermabraziune dar și de peelinguri chimice sau de tratamente cu laser.
Microdermabraziunea este o exfoliere mecanică cu efecte benefice pentru ten, inclusiv pentru petele apărute în urma expunerii la soare sau din cauza înaintării în vârstă. Această procedură prezintă avantajul de a putea înlătura și ridurile fine, de a trata acneea și cicatricile ușoare. Dacă petele au afectat însă straturile mai profunde ale pielii, peelingul chimic sau tratamentele cu laser sunt soluția optimă. Din fericire, există mai multe modalități de tratare a petelor pigmentare cu ajutorul laserului.
Alegerea se face indidualizat, în funcție de particularitățile pacientei, numai în cabinetele de dermatologie.
Nu uita de ajutorul naturii
Tratamentele naturiste se pot dovedi de un real ajutor în tratarea petelor pigmentare. Folosite constant nu vor întârzia să își arate rezultatele. Poți încerca masca din papaya, sucul de ananas, cartof sau castraveți. Amestecul de turmenic și zeamă de lămâie (o linguriță), lăsat să acționeze timp de 15 minute, apoi clătită fața cu apă rece, este una dintre rețetele care poate fi, de asemenea, încercată.