Anul Nou este sărbătorit prin obiceiuri diverse şi inedite de diferitele popoare, însă peste tot se manifestă credinţa unui nou început şi speranţa unui viitor mai bun, prin aruncarea lucrurilor vechi din casă, aprinderea de artificii sau exprimarea unor dorinţe. Culturi din întreaga lume s-au pregătit deja pentru noul an. Chiar dacă peste tot este celebrat cu fast și bucurie, fiecare țară percepe Anul Nou într-un mod oarecum distinct.
Tradiții de Anul Nou în Grecia
În Grecia, prima zi din an aduce sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare. Tradiția presupune prepararea unei prăjituri numită „vasilopita”, în care se ascunde o monedă. După ce s-a făcut prăjitura, aceasta este tăiată felii, iar cel căruia i se nimerește monedava avea un an nou plin de noroc.
Tradiții de Anul nou în Irlanda
În Irlanda, noaptea dintre ani este prilejul perfect pentru fetele singure de a-și găsi adevărata dragoste. Acestea își pun sub pernă vâsc, visând la momentul magic când își vor cunoaște alesul. De asemenea, se spune că vâscul alungă spiritele rele. Există câteva superstiții și în materie de politică. În Irlanda, se crede că vântul din noaptea dintre ani poate prezice viitorul țării. Dacă bate dinspre vest aduce bunăstare, dacă bate dinspre est, britanicii vor dominapolitica.
Tradiții de Anul Nou în Elveția și Austria
În unele părți din Elveția și Austria localnicii se costumează în așteptarea noului an. În anul 314, oamenii au crezut că suveranul pontif al acelei perioade, care se numea Silvestru, a capturat un monstru de mare ce va scăpa şi va distruge lumea în anul 1000. Din acest motiv, în amintirea acelei spaime, oamenii se costumează în veșminte neobișnuite pentru a sărbători ajunul zilei de Sfântul Silvestru.
La salonul imperial din Austria s-a păstrat tradiția balului de pe vremea habsburgilor. La miezul nopții răsună „Dunărea albastră”, iar „Liliacul” lui Strauss este mereu pus în scenă.
Tradiții de Anul Nou în Peru
În Peru, înainte de Anul Nou, există o tradiție specială care presuupune confecționare de păpuși din cârpă sau din hârtie creponată (munecos), care reprezintă anul ce s-a terminat. Păpușile sunt expuse apoi în fața caselor până pe 31 decembrie, la miezul nopții, când sunt arse în stradă. De asemenea, se păstrează credința conform căreia dacă porți o anumită culoare la 12 noaptea, aceasta ar putea aduce noroc în anumite domenii. Cei care doresc să călătorească tot anul trebuie să alerge prin cartier cu o valiză în mână, la ora 12.00 noaptea fix.