Când zilele de primăvară încep să fie tot mai lungi, terasa sau grădina proprie se transformă într-o extensie obligatorie (și extrem de frecventată) a casei.
„Tot mai multe lucruri își fac loc în setup-ul nostru de grădină. În urmă cu câțiva ani, era vorba în principal despre scaune, mese, lămpi. Acum au apărut tot felul de gadgeturi și piese de mobilier dedicate gătitului afară, decorațiuni numai bune să înfrumusețeze grădina, lămpi, șezlonguri, perne, cuverturi. Gama mobilierului de grădină se lărgește tot mai mult, pentru că oamenii petrec tot mai mult timp în grădină, iar aceasta nu mai este destinată doar întâlnirilor cu prietenii la sfârșit de săptămână, ci este folosită în fiecare zi, în fiecare seară pentru relaxare. E ca o a doua casă”, îmi explică Rune Jungberg Pedersen – Communications & CSR Director JYSK Nordic, la lansarea gamei de decorațiuni pentru grădină a grupului JYSK.
Care sunt însă trendurile care au apărut? Ce a dispărut din preferințele consumatorilor? „În continuare multe dintre trendurile în materie de mobilier de grădină, la noi cel puțin, sunt cele scandinave. Minimalism și funcționalitate, acestea sunt coordonatele de bază. Pentru că toată lumea își dorește să aibă piese de mobilier rezistente și frumoase. Dacă analizăm ce nu se mai vinde, eu aș spune că oamenii cumpără acum tot mai puțin mobilier din lemn masiv. Poate și pentru că acesta necesită îngrijiri speciale, nu poate fi lăsat în frig, ploaie și soare”, spune Rune Jungberg Pedersen. „Am văzut și o creștere destul de mare în vânzările de șezlonguri – ceea ce înseamnă că oamenii vor să petreacă tot mai mult timp în grădină, să se relaxeze”, spune acesta, în timp ce admirăm noua colecție JYSK de mobilier de grădină.
Disponibilă în mai multe mărimi, culori și materiale, atât ca seturi standard care includ mese și scaune, cât și în varianta modulară, ceea ce permite flexibilitate în organizarea terasei sau grădinii, gama include seturi lounge, seturi de grădină, seturi bistro, șezlonguri, hamace, pavilioane de grădină, balansoare, ghivece, cutii de depozitare. Accesoriile și decorațiunile urmează patru tendințe generale de decorare interioară: Dark Deco, Cultural Roots, Urban Jungle și Industrial North. Dark Deco este un stil extravagant, care se remarcă prin tonurile închise, textile din materiale elegante precum catifeaua și obiecte decorative realizate din marmură, cupru mat și sticlă. Cultural Roots scoate în evidență rădăcinile culturale, un stil relaxat, feminin, obiecte cu aspect neprelucrat și accent pe motive etnice. Urban Jungle exprimă jungla urbană, un stil exotic, în care natura se mută în interior. Industrial North este expresia nordului industrial, un stil brut și minimalist, cu un aspect rece, dar elegant. În plus, pentru tușa finală, noua colecție include și lămpi sau felinare de diverse mărimi, forme și culori, care răspund, cu siguranță, imaginației și nevoilor fiecărui client.
„Ne inspirăm mereu din cultura tuturor țărilor unde suntem prezenți. Iar furnizorii noștri sunt și ei din multe țări: saltelele și cuverturile vin din țările nordice, o mare parte din mobila din lemn vine din țările Europei de Est, așternuturile și prosoapele din bumbac vin din Asia. Avem niște criterii în funcție de care ne găsim furnizorii. E importantă protecția mediului, modul în care sunt produse și manufacturate produsele, dacă există programe sustenabile de producție”, spune Rune Jungberg Pedersen. „În plus, dacă îți dorești să comanzi un produs care nu există în România, dar tu îl vezi într-un magazin din Danemarca, poți să faci asta online.”
JYSK este unul dintre cei mai importanți retaileri de mobilă și decorațiuni interioare din Europa, cu afaceri anuale de peste 2,5 miliarde de euro. Grupul desfășoară operațiuni în 41 de țări, prin peste 2400 de magazine, majoritatea în țări europene, și numără un total de aproape 20.000 de angajați.