Zilele trecute, în avion, i-am răspuns stewardesei că vreau apă plată şi suc de roşii. Lângă mine, doi tineri s-au lansat într-o conversaţie interminabilă, amuzându-se copios că ultima băutură este atât de solicitată. Există însă o explicaţie pentru care tot mai mulţi pasageri aleg sucul de roşii. Cu mai mult timp în urmă, chiar am citit un articol conform căruia Lufthansa a servit într-un an o cantitate de suc de roşii aproape egală cu cea de bere.
Conform unui studiu realizat de Robin Dando de la departamentul Food Science de la Universitatea Cornell, nu doar mirosul influenţează gustul mâncării, ci şi auzul. Nu e nicio noutate că dacă eşti răcit şi ai nasul şi urechile înfundate, îţi va pieri instant pofta de mâncare. La fel se întâmplă şi în avion. Asta pentru că zgomotul constant produs de motoare, tradus printr-un nivel înalt de decibeli, ne face să percepem diferit gustul alimentelor. Şi spre deosebire de restul preparatelor care nu par să aibă nicio savoare, la înălţime, sucul de roşii devine un adevărat deliciu, căpătând un gust mult mai bun. Cum e posibil?
Roşiile au celebrul gust umami, dat de acidul glutamic care stimulează papilele gustative, provocându-ne o plăcere imensă. La altitudine, gustul umami devine şi mai puternic astfel încât sucul de roşii devine băutura preferată a multora dintre noi.
Şi mai am o veste bună. Bogat în vitamine, sucul de roşii este bun detoxifant, întăreşte sistemul imunitar, protejează inima, îmbunătăţeşte digestia şi previne cancerul. Aşa că ar fi o idee bună să îl consumăm şi acasă mai des.