Ceramidele sunt compuși de grăsime sau de lipide care țin laolaltă celulele ce compun epiderma. Ceramidele, alături de colesterol și de acizii grași, compun lipidele din stratul superior al pielii și ajută pielea să rămână hidratată sigilând la interior factorii hidratanți, ceea ce oferă aspectul fin și ferm al tenului, fără riduri adânci.
Ceramidele sunt produse în mod natural de către piele, dar, odată cu trecerea timpului, această abilitate scade. Totuși, capacitatea corpului de a produce ceramide poate apărea indiferent de perioada din cauza unor afecțiuni precum uscăciunea accentuată, eczemele sau acneea. Iar fără o cantitate suficientă de ceramide, pielea suferă- se deshidratează și crește pericolul pătrunderii în pori ai agenților iritanți sau alergenici.
Procesul de îmbătrânire, cel care determină scăderea producerii de ceramide, este ireversibil, dar o îngrijire deficitară poate duce la o scădere timpurie a cantității de ceramide din piele. Ar trebui evitate scruburile agresive, săpunurile nepotrivite pentru ten sau expunerea la temperaturi extreme – frig, aer uscat.
Foto: Hepta