Debutul lui Anthony Vaccarello la Saint Laurent

hepta_2585568

În numai câţiva ani de la lansarea propriului label, Anthony Vaccarello a reuşit să câştige (pe lângă presitigiosul premiu ANDAM în 2011), admiraţia unor nume cu greutate atât din industria modei, cât şi din cea de entertainment. Sezon după sezon, colecţiile îi sunt lăudate de către editori, printre muzele care îi poartă creaţiile pe podium şi nu numai se numără supermodele ca Anja Rubik, Joan Smalls sau Karlie Kloss, iar vedete precum Jennifer Lopez, Rihanna sau Miley Cyrus îi îmbracă cu fidelitate ţinutele la evenimente red carpet.

Cu toate acestea, la cârma brandului Saint Laurent, al cărui director de creaţie a fost numit în luna aprilie a acestui an, Vaccarello e nevoit să calce pe urmele unui model deloc simplu de urmat.

Pe durata celor patru ani în care a îndeplinit rolul de director de creaţie, Hedi Slimane a revoluţionat imaginea brandului, reuşind să readucă pe culmile succesului un label clasic, dar care îşi pierduse popularitate în special în rândul publicului tânăr. Slimane a mutat biroul central al casei de modă din inima Parisului în cea a Los Angelesului, îmbinând în colecţiile sale elemente clasice din arhivele YSL cu un suflu ultra-tineresc, inspirat de scena muzicală a nucleului de entertainment al lumii. Anul trecut, compania Saint Laurent a înregistrat o creştere semnificativă în profit (de la 707,2 la 973,6 milioane de euro), o situaţie considerabil mai de succes prin comparaţie cu brandurile aflate în directă competiţie. In total, pe durata şederii lui la cârma companiei, Slimane a reuşit să dubleze profiturile acesteia.

Nu este astfel de mirare că toţi ochii au fost aţintiţi aseară către debutul lui Vaccarello la Saint Laurent. Cu toate că designerul nu are de îndeplinit dificila misiune de a readuce la viaţă un label devenit uşor irelevant pe scena modei (precum în cazul lui Slimane la momentul venirii sale la conducerea creativa a brandului, ori cel al lui Alessandro Michele la Gucci), aşteptările sunt uriaşe. Probabil cea mai dificilă sarcină pe care o are Vaccarello de îndeplinit este să găsească o formulă prin care să continue să menţină brandul pe culmile succesului, omagiind ADN-ul şi valorile casei, şi totodată respectând imaginea imprimată de către Slimane, ce s-a dovedit a avea atât de mult succes în rândul publicului.

Primul lucru pe care Anthony Vaccarello l-a făcut în acest sens a fost să readucă în atenţie un element ce stă la baza tradiţiei casei – noţiunea de Rive Gauche – plasând show-ul în inima malului stâng al Senei, într-un depozit de arme dezafectat.

În ceea ce priveşte ţinutele, designerul a reuşit să îmbine armonios vibe-ul „French girl goes to LA” à la Slimane cu propria măiestrie în a crea rochii şi fuste body-con care, în ciuda factorului sexy exploatat la maximum, să rămână suave şi elegante.

Cromatica a fost menţinută în linii simple: all black cu flash-uri ocazionale de lamé auriu şi denim, complementate la fix de decorul minimalist al sălii cu tavan negru lucios şi podea şi pereţi din ciment.

Rochiile au venit sub forme micro mini, cu mâneci à la Dynasty circa 1980s, decolteuri adânci în V  sau asimetrice, ori în variante cu drapaje senzuale. Nu au lipsit, evident, jachetele – de la clasicul smoking, elementul-semnătură al casei, pe care Vaccarello l-a oferit în versiuni cu umeri ascuţiţi, la jachete army sau biker. Show-ul a fost închis de o serie de rochii de cocktail dintr-un mix uşor supradozat de catifea, paiete şi animal print.

Dacă Anthony Vaccarello a demonstrat seara trecută că poate să calce cu succes pe urmele lui Slimane la cârma Saint Laurent, privirile industriei se mută, pentru următoarele zile, înspre alte trei personaje aflate în situaţii similare. Maria Grazia Chiuri este pe cale să îşi facă debutul drept primul director creativ de sex feminin al casei Dior de-a lungul întregii sale istorii, Bouchra Jarrar, cunoscută pentru creaţiile sale haute couture, îi va lua locul lui Alber Elbaz, unul dintre cei mai îndrăgiţi designeri al industriei, care şi-a format un public fidel pe durata celor 14 ani la Lanvin, şi Pierpaolo Piccioli, jumătatea unui duo de design ce a menţinut casa Valentino pe o linie constanta de succes (şi pe placul unui public extrem de larg) în ultimele sezoane, rămas singur după transferarea lui Chiuri la Dior.

Bine te-am găsit, Paris Fashion Week – aventura abia începe!

Foto: hepta.ro