Dermatoscopie digitală: de ce este important să ne investigăm alunițele?

„Din păcate, de cele mai multe ori ignorăm aceste modificări și nu ni se pare prea important să ne investigăm pielea și alunițele și să o protejăm așa cum se cuvine de razele ultraviolete. De aceea, studiile recente indică un număr alarmant de pacienți care sunt diagnosticați anual cu cancer de piele, peste 200.000, melanomul fiind unul dintre tipurile de cancer cu o creștere foarte mare.

Cancerul de piele poate fi descoperit și tratat la timp dacă s-ar face anual o evaluare a alunițelor. Un instrument deosebit de util în analizarea acestora este dermatoscopul digital Fotofinder, care permite evaluarea corectă a alunițelor sau altor leziuni ale pielii, permițând specialistului să emită un diagnostic corect.

Am aflat totul despre aparatul Fotofinder discutând cu Dr. Alice Șapcă, medic dermatolog  Derma Expert by Elōs, clinica ce are în portofoliu acest aparat de ultimă generație.

Ce presupune consultația cu aparatul Fotofinder?

În cadrul consultației cu aparatul Fotofinder, se realizează inițial o imagine macroscopică a zonei corpului unde sunt nevi pigmentari, respectiv alunițe, după care urmează o imagine microscopică, cu dermatoscopul, care mărește alunița de până la 70 de ori. Astfel, se va vedea foarte bine structura acesteia și, ținând cont de niște parametrii care trebuie respectați în evaluarea unei alunițe (culoare, formă, margini, mărime etc), aparatul Fotofinder ne emite un scor privind riscul evoluției acesteia, urmând ca medicul să ofere pacientului recomandările necesare în caz de anomalie. Fotografiile macroscopice si microscopice rămân în memoria sistemului Fotofinder, astfel că la evaluările ulterioare, evoluția nevilor poate fi comparată.

Dermatoscopia digitală cu Fotofinder este o investigație dureroasă?

Absolut deloc. Pacientul nu are parte de niciun disconfort, doar este fotografiat într-o vestimentație sumară, respectiv lenjerie intimă. Este extrem de important ca toate zonele care prezintă alunițe sau modificări să fie investigate, pentru că un cancer de piele se poate ascunde în zone mai puțin expuse, precum zona intimă, axile, sub sâni, palmă sau talpă. Astfel, Fotofinder este un excelent instrument de prevenție a cancerului de piele și de depistare a lui în stadiu incipient, astfel încât să fie tratabil și vindecabil.

Cât durează o hartă a alunițelor?

În funcție de numărul leziunilor prezente pe corp, evaluarea Fotofinder poate dura între 30 și 120 de minute.

Ce recomandări pot fi făcute după o dermatoscopie digitală cu Fotofinder?

Putem recomanda reevaluarea alunițelor care prezinta un scor peste limita normală la 3 sau 6 luni, examen histopatologic pentru depistarea naturii tumorii (benignă sau malignă) sau excizarea aluniței.

Cu ce tipuri de probleme ne putem confrunta la nivelul pielii?

Cea mai gravă formă de tumoare cutanată este melanomul. Descoperită la timp, in situ, adică în stadiu incipient, aceasta poate fi eliminată. De aceea, dermatoscopia digitală are un rol deosebit de important pentru calitatea vieții, pentru că ne permite să descoperim la timp boala și să o tratăm eficient, fără alte riscuri pentru pacient. Totodată, vorbim și de forme mai puțin agresive de cancer de piele, cu o evoluție auto-limitată, de exemplu, epiteliom bazocelular, sau epiteliom spinocelular. Descoperite la timp, acestea sunt excizate si pacientul este în afara oricărui pericol.

De la ce vârstă putem face o hartă a alunițelor?

Încă de la vârste fragede se poate face o evaluare Fotofinder, mai ales dacă vorbim de un istoric al familiei predispuse la apariția multor alunițe, cu atât mai mult dacă sunt cazuri de cancer de piele. Copiii sunt într-un proces continuu de creștere până la maturitate și, odată cu ei, cresc și alunițele. Fiind ceva total nedureros și chiar distractiv pentru ei, copiii se dovedesc a fi foarte cooperanți.

Când se recomandă să facem o dermatoscopie digitală cu Fotofinder?

O dată pe an, este absolut necesară realizarea unei dermatoscopii digitale. Ca și perioadă a anului, este bine să fie făcută la început de vară, astfel că pacienții vor primi recomandări în privința expunerii la soare și vor deveni mai responsabili cu ei înșiși.

Dermatoscopie digitală. În funcție de structura leziunilor cutanate și scorul oferit de sistemul Fotofinder, pacienților Derma Expert by Elōs le recomandăm să vină la un interval de 3 luni, 6 luni sau 12 luni.

Urmărirea nevilor pigmentari este deosebit de importantă, pentru că o aluniță se poate transforma într-un melanom malign, un cancer de piele agresiv, dar vindecabil, dacă este depistat precoce, în faze incipiente.

Aveți grijă de sănătatea pielii voastre! Programați-va la medicul dermatolog și investigați-vă cel puțin o dată pe an alunițele!