Pasiunea sa pentru design a pornit dintr-o joacă. I-a plăcut de mică să picteze, își amintește cum decupa imagini cu birouri din revistele de la acea vreme și, pe măsură ce anii au trecut, a ajuns la presă, iar apoi la domeniul casa și grădina. De ceva vreme, se bucură că poate face ceea ce îi place și, în același timp, poate să ajute oameni nevoiași, alături de colegii din emisiunea Visuri la Cheie (Pro TV). Am rugat-o pe Adela Pârvu să ne vorbească despre tendințele anului 2018 în materie de design interior, despre culorile la modă și despre cum ar trebui să arate casa în care fiecare dintre noi să se simtă ACASĂ.
Care sunt tendințele pentru 2018, în designul interior și îngrijirea casei?
Pentru prima dată nu se mai vorbește despre trenduri în domeniul designului interior, ci despre mega trenduri. Ce înseamnă asta? Faptul că gradul de personalizare al caselor este foarte mare, iar oamenii își doresc deseori să combine lucrurile, obiectele create cu un design specific pentru a-și contura ambientul propriei locuințe. Mega trendurile sunt strâns legate de schimbările socio-economice. Se vorbește despre Neo-ecologie, care înseamnă nu doar a folosi materiale reciclabile sau prietenoase mediului, ci de a integra în viața de zi cu zi tehnologie prietenoasă mediului, cu un consum mic de energie. Dar poate cel mai important aspect al acestui megatrend este grija oamenilor față de proveniența materiilor prime din care se fabrică obiectele. Oamenii vor să fie informați că ceea ce cumpără nu provine în urma exploatării iresponsabile a resurselor sau a exploatării umane. În acest context, casele inteligente sunt în atenția oamenilor care-și doresc confort, dar sunt atenți și la resursele consumate pentru a-l obține, și la partea etică, morală din procesul de fabricare. Decorul? Unul inspirat de stilul scandinav, unde obiectele sunt puține, dar confortabile, un soi de strict necesar care lasă loc informației propagată online să curgă în viețile oamenilor.
Un alt mega trend este cel Vintage, legat de ideea vremurilor trecute și bune, un trend nostalgic care se simte prin design și finisaje cu patină, cu un accent major pe stilul industrial ce combină metalul cu lemnul care are aspect brut. Tot în acest mega trend pot fi incluse și piesele de mobilă specifice perioadei anilor 50-60, când designul industrial a luat amploare. Tot la capitolul Vintage poate fi inclusă și influența Art-Deco, reinterpretată prin forme geometrice prezente prin placări, finisaje cu forme geometrice, motive decorative. Bibliotecile, cărțile sunt prezente în ambientele din acest megatrend, la fel ca și pick-up-urile, discurile de vinil, dar și plantele din plin, plante naturale și cu un aspect cât mai sălbatic. Mega trendul Vintage vorbește de fapt despre doza de umanitate palpabilă din ambientele actuale, ca un refugiu din fața tehnologiei ce pare să ne acapareze viețile. Decorul interior specific acestui mega trend ar fi mai degrabă unul ce aduce cu imaginea stilului Boho, unde alăturările de obiecte din registre diferite, dar cu istorie, vorbesc despre pasiunile și nostalgia oamenilor vizavi de vremurile trecute, dar mai așezate, mai liniștite și predictibile.
Digital, așa ar putea fi denumit un ultimul mega trend ce conturează spații inspirate din literatura și cinematografia cu temă SF, unde materialele, suprafețele sunt minimaliste, dar care integrează tehnologie, unde orice poate deveni altceva, spre exemplu o placare de perete albă să fie un ecran pe care se pot proiecta de la un peisaj cu rol decorativ la filme, la culori date prin iluminat RGB sau la afișarea unor fotografii imortalizate în vacanțe. Interioare aparent austere, dar care devin adevărate ecrane pentru stări și pentru rememorarea momentelor fericite captate digital. Pe fundalul neutru, simplu al suprafețelor mari își găsesc locul piese de mobilier cu alură minimalistă, iar decorațiunile lipsesc. Culorile sunt alb-negru, dar și inspirate din zona digitală, preponderent tonuri de albastru de la indigo la albastru-pastel.
Ce stil să abordăm?
Mai mult ca niciodată presiunea alegerii unui stil cade pe umerii fiecăruia. De aici și confuzia oamenilor care nu mai știu ce să aleagă, pentru că sunt puși în fața unei provocări majore și anume să răspundă la întrebări fundamentale: cine sunt, ce-mi doresc și cum vreau să se reflecte asta în viața mea? Și adevărul este că oamenii nu știu ce vor pentru că nu se cunosc suficient de bine. În ritmul trepidant al vieții de zi cu zi e greu să-ți găsești răgazul de a fi cu tine însuți. Pe de o parte, tehnologia a diluat granița dintre serviciu și acasă, așa că oamenii sunt mereu presați să continue munca și dincolo de spațiul locului de muncă sau invers, se așteaptă din partea lor să răspundă imediat nevoilor familiei, și când sunt la serviciu. Pe lângă ciclul casă-serviciu rămâne foarte puțin timp pentru pasiuni, plăceri, aspirații, visuri. Așa că interioarele se doresc a fi un refugiu, dar unde să nu existe suprafețe sau obiecte care necesită întreținere, curățenie. Fiecare trebuie să se întrebe în acest context nu despre stilul casei, ci despre cum ar vrea să se simtă acasă. Și după ce reușesc să răspundă la această întrebare, să nu caute soluții de-a gata prin magazine sau online, ci să selecteze ceea ce este conform stării pe care vor să o redea în ambientul casei lor. Nu întâmplător această provocare de a-și amenaja singuri casa îi îndrumă pe oameni către designeri de interior, pentru că ajung la concluzia că există prea multe variante, prea multe opțiuni și prea puține răspunsuri la întrebările profunde despre care am menționat mai sus.
Care este culoarea anului?
În fiecare an este popularizată o singură culoare, dar adevărul este că niciodată starea pământenilor nu poate fi exprimată printr-o singură nuanță, nu-i așa? De aceea este important să fim atenți la sursele care declară culorile anului. Și cu cât sunt mai multe surse, cu atât mai bine, pentru că ele vorbesc despre zone geografice diferite, dar și despre culturi variate. Dintre culorile anului 2018, cele mai popularizate au fost ultra violetul, nuanța lemnului denumită heart wood, roșul intens, dar și multe tonuri de gri și turcoaz. Am scris despre asta și pe blogul meu.
Ce obiecte de mobilier trebuie să se regăsească în casa noastră?
Eu sunt de părere că nu trebuie nimic pe lumea asta. De ce să trebuiască? Nu trebuie să faci nimic din ceea ce nu simți sau știi că nu ai nevoie. Dacă ar fi să mă refer la obiectele strict necesare și importante într-o casă, aș spune că acestea sunt: o saltea confortabilă care să asigure o odihnă sănătoasă, locuri de ședere confortabile și sănătoase – canapea și scaune ergonomice, și, evident, spații corespunzător utilate, precum bucătăria și baia, fără de care, practic, nu ai o casă, ci doar un adăpost.
Ce nu se mai poartă? Ce este depășit?
Dacă e să mă refer la piața noastră, din păcate sunt multe lucruri depășite, de la canapelele în două culori la tapetele cu simboluri florale negre care seamănă cu stickerele, de la bucătăriile cu rame din PAL melaminat și mânere arcuite la paturile cu picioare metalice ca de mesele de birou, de la vitrine la seturile de fotolii asortate cu canapeaua, de la plăcile ceramice colorate care simulează desenul marmurii la cele maro glazurate cu ornamente ce aduc cumva cu cele orientale. Dar, până la urmă, depinde mult de combinațiile alese. O casă arată bine când dă o stare de confort celor care locuiesc în ea, dar cert este că marourile, suprafețele fragmentate, texturile aiurea combinate (perdele din tul sau vâscoză cu covoare de tip persan) sunt depășite.
În ceea ce privește tehnologia, ce ne poți spune?
Sunt două direcții interesante care se observă în opțiunile românilor: pe de o parte cei care știu și folosesc curent tehnologia renunță la televizoare pentru că folosesc mult laptopurile, tabletele și telefoanele mobile și își doresc locuințele amenajate în stil scandinav, pe de altă parte, sunt cei care vor televizoare chiar și în dormitor, iar în jurul acestora se creează decorul, pentru că trebuie integrate. Tehnologia se simte și prin prezența unui număr seminificativ de aparate electrocasnice și dotări care pot fi controlate prin aplicații direct de pe telefonul mobil. De asemenea, modul de iluminat s-a schimbat, este mult mai variat și mai complex, grație LED-urilor.
Dar în privința plantelor?
Mulți și-ar dori plante, dar nu au timp de ele, ca atare în topul vânzărilor sunt cele epifite care au și flori, dar care nici nu necesită o îngrijire specială, cum sunt orhideele. Iedera este și ea printre preferințe pentru aspectul ei decorativ, dar e o plantă sensibilă care se acomodează greu la interior (are nevoie de curenți de aer, pe lângă apă și soare indirect). Și da, sunt români care iubesc plantele și le au în număr mare, dar nu le integrează în decorul casei, ci pur și simplu le adună și le grupează fie într-un colț, fie pe balcon. Dar plantele sunt frumoase, sunt mereu decorative și sunt legătura noastră cu natura. Având atâtea informații acum la dispoziție, ar fi păcat să nu știm să alegem plante verzi potrivite casei noastre și stilului nostru de viață. Și nu e musai să fie cu flori, ci pot fi unele care să ne oxigeneze casele.
Pentru cei care au o locuință micuță, care este cel mai important sfat pe care îl poți da?
Să nu se aștepte să aibă toate funcțiunile separate ca într-o casă mare (loc de masă separat în living, pe lângă cel din bucătărie, sau birou separat față de dormitor ori living) și să fie mai atenți la cantitatea de obiecte pe care vor să o depoziteze. De asemenea, să fie mai deschiși la variante de dotare cum ar fi o plită cu două ochiuri în loc de patru sau o chiuvetă simplă, fără picurător.
Sunt curioasă, cum arată casa ta?
Nu știu cum arată pentru alții, dar pentru mine este locul unde mă simt cel mai bine, pentru că sunt cu familia mea și vobește despre ea și pasiunile gemenilor și soțului meu.
Începe un nou sezon Visuri la cheie. Ce așteptări ai și care este cea mai mare satisfacție pe care ți-o dă acest proiect?
Așteptări? Nu mi-am propus niciodată ceva anume în privința emisiunii, decât să găsim soluțiile cele mai bune de amenajare pentru familiile pe care le ajutăm și îmi doresc întotdeauna să le meargă bine acestor familii, să treacă peste greutățile vieții odată cu renovarea casei. Cea mai mare satisfacție pe care mi-o dă acest proiect este că dincolo de ajutorul concret oferit unor familii, românii care urmăresc emisiunea pot VEDEA, SIMȚI, TRĂI emoția lucrului în echipă, că au un exemplu despre cum oamenii, românii pot colabora în numele Binelui, că ceea ce este frumos și bun necesită timp, dedicare, efort și sacrificii, dar că totul merită.
Într-o lume unde visurile par aproape, dar constați că sunt foarte greu de îndeplinit, Visuri la cheie vine și îți spune să crezi în oameni, în oamenii, românii de lângă tine, adică să-ți deschizi sufletul, să faci ceea ce-ți spune inima, să ajuți atunci când poate tu ai merita să fii ajutat, să fii în fiecare zi mai bun, nu pentru alții, ci pentru tine însuți, să ai grijă de familia ta, să fii atent la ceilalți români, la colegii tăi de muncă, la vecinii tăi, să fii om și undeva, cineva, cândva va remarca asta și atunci când vei avea nevoie de un sprijin îl vei găsi acolo unde nu te aștepți.