De cele mai multe ori, atunci când auzim cuvântul anxietate pare că ne aducem aminte de atacuri de panică, anxietate generalizată, fobii și alte astfel de tulburări cu care conceptul este înrudit. Perpsectiva generală este că anxietatea este legată de afecțiuni cu impact puternic și ca fiind un diagnostic grav. În multe dintre cazuri așa și este, tulburările anxioase pot afecta puternic funcționalitatea unei persoane și nu sunt de neglijat. Totodată, există momente și situații în care anxietatea apare în viața fiecăruia fără ca aceasta să se manifeste în cadrul unei tulburări.
Se pare că puțini oameni abordează anxietatea ca fiind un lucru prezent în viața fiecăruia, ca un dat cu care toți ne confruntăm. Într-adevăr, fiecare se confruntă cu stările de anxietate într-un mod diferit și este afectat diferit de acestea. Lumea de azi a evoluat într-un ritm alert, iar odată cu ea au evoluat și situațiile dificile cu care ne confruntăm zilnic.
Fie că avem de terminat un proiect la timp la facultate, fie că avem o prezentare grea la job, fie că urmează să facem o surpriză unei persoane importante, anxietatea, într-o oarecare măsură, va fi prezentă.
Înseamnă că avem o problemă? Înseamnă că ceva nu este în regulă?
Deloc. Înseamnă că mecanismul nostru cognitiv și cel afectiv colaborează între ele și că funcționează cum ar trebui. Faptul că ne simțim anxioși în diferite situații este în regulă, cu toții o facem. Ce nu ar fi în regulă este să lăsăm ca stările de anxietate să crească și să fie disproporționate față de context, să le lăsăm să ne acapareze atenția și să pierdem timp și resurse datorită lor, să ne lăsăm influențați și să generăm un stil general de gândire deficitar. Când aspectele înșirate anterior scapă de sub control și cresc în intensitate, atunci putem să vorbim despre anxietate ca și posibilă tulburare.
Ce încercăm să spunem prin acest articol? Faptul că anxietatea nu este un subiect tabu sau o etichetă pe care o punem doar persoanelor cu afecțiuni clinice. Nu este un deficit care automat ne face să cădem într-o groapă negativă. Mai degrabă, este un construct cu care toți ne confruntăm, un construct foarte prezent în viața noastră de acum. Un construct care poate fi înțeles în termeni de gânduri, comportamente, trăiri, senzații și care poate fi gestionat și controlat. Nu există doar tulburări de anxietate și atacuri de panică, ci și momente în care anxietatea apare în viața noastră în afara afecțiunilor grave.
Cum putem să gestionăm anxietatea în momentele în care aceasta apare?
Tu cum ești în momentele în care te confrunți cu anxietatea și cum îi faci față?
Articol realizat de Psiholog Vlad Guluță, PsyLife