Vinuri și lecții de viață: interviu cu Marinela Ardelean

marinela ardelean 3

Sunt în studioul Europa FM. Și, din cabina de montaj din spate, ascult (și zâmbesc larg la fiecare replică), povestea adorabilei Marinelei Ardelean, un ambasador al României în lume. Un ambasador al vinurilor românești, al tradițiilor și, așa cum îi mărturisește Andreei Esca, „o maramureșeancă ce a vrut să demonstreze că poate reuși într-un domeniu preponderent masculin și își poate făuri un viitor așa cum l-a visat, indiferent de domeniul în care activează și de meseria pe care și-a ales-o”.

„Știi, de fapt”, se aude vocea caldă a Marinelei, chiar dacă pare că e un domeniu masculin acesta, bărbații care mi-au cerut sfaturile despre vin le-au ascultat și le-au pus și în practică.” „A fi femeie sommelier nu e neobișnuit în alte țări. În România e încă o raritate. Eu am câștigat titlul de cel mai bun sommelier din România în 2014”, spune ea, după care explică. „Dar eu nu sunt chiar ce s-ar numi un sommelier. Pentru că nu am lucrat într-un restaurant, așa cum se înțelege prin această denumire. Sunt un degustător profesionist, care am reprezentat și România în concursuri internaționale. Mă ocup de partea tehică a vinului, spun dacă un vin merită premiat sau nu. Degustătorul are mai degrabă un limbaj tehnic, iar sommelierul are menirea de a prezenta vinul clienților, de a-l prezenta pe înțelesul acestora. În țări precum Italia, Franța, America, rolul unui sommelier este foarte important. În România cei mai mulți lucrează însă acum pentru crame.”

Cum a început povestea Marinelei Ardelean?

„Sunt moroșancă în suflet, cetățean al lumii, îmi place să predau, nu pot renunța la familie și la savoare”, își face rapid autobiografia. Născută la Baia Mare, a copilărit în Cavnic, Maramureș. Marinela Ardelean spune că iubește mult încă acele locuri de acasă, pentru că sunt autentice, au arome și mirosuri de care te îndrăgostești, că acolo poți să fii mereu în contact cu natura. „Când eram mică, lângă noi era o piață de legume și fructe. Și îmi plăcea să le miros, să deosebesc aromele. De la mama, bucătăreasă, am luat pasiunea pentru arta culinară. Apoi, după 1989, tatăl meu a deschis un magazin alimentar unde vindea multe produse vrac, și uite așa lucrurile iar s-au legat de arome și gusturi…”, își continuă povestea Marinela Ardelean care recunoaște apoi că inițial nici nu s-a gândit la vinuri. Ci că voia să se facă… agent SRI, sau măcar polițist. N-a fost să fie…. Vizita făcută în 2001 tatălui său, mutat în Italia, a făcut-o să își găsească dragostea, dar să își descopere și pasiunea pentru vinuri. Și parcursul Marinelei a continuat, ca într-o poveste fascinantă, cu concursuri la Miss World în Italia, contracte ca fotomodel, cursuri de biologie moleculară și joburi la o agenție imobiliară. Cum a ajuns la vinuri? „Lucram pentru o familie de nobili de lângă Veneția; mă ocupam de organizarea evenimentelor și trebuia să organizez vinurile, să mă deplasez la crame și să aleg. Discuțiile au început mai întâi cu distribuția vinurilor în România, apoi mi-au propus să îi ajut cu dezvoltarea afacerii. Așa am făcut cursuri în Japonia, în China, am studiat piața Asia-Pacific. Apoi am tot completat cursurile cu specializări în alte țări, în Bordeaux, în Italia.” Ce-a spus familia? „Au crezut inițial că e pur și simplu o fază, și că o să-mi treacă, mai ales atunci când veneam târziu acasă, de la degustări, cu o valiză de pahare goale după mine”, zâmbește Marinela. „Nu poți degusta mai mult de 120 de vinuri pe zi”, precizează ea, în timp ce eu fac ochii mari către operatorul de emisie și zâmbim, amândoi, la unison.

marinela ardelean 2

Drumul vinului în România

Mai sunt câteva zile până la Sărbătorile Pascale. Iar reclamele din jurul meu vorbesc nonstop despre cele mai bune prepararate pentru masa de Paște, despre vinurile cu care trebuie să asezonezi friptura (despre cum îți aranjezi masa de Paște, ce și cum trebuie să îți cumperi. „Aș propune Ovaș de la Petro Vaselo, o Fetească Neagră Apogeum de la Domeniile Tohani Dealu Mare. Aș merge pe un vin alb, chiar dacă avem la masă carne sau drob, poate fi Solo Quinta de la Cramele Recaș sau Prințesa și Bobul de Mazăre de la Clos de Colombes. Dar și un rosé din Republica Moldova, Vinohora de Purcari și un spumant Clarus de la podgoria Miniș”, sugerează Marinela, în timp ce explică de ce în străinătate vinurile românești nu sunt foarte cunoscute și de ce e nevoie ca vinul să se transforme într-un ambasador al valorilor românești. „Chiar dacă avem medalii chiar și de aur pentru vinuri, avem doar 146 crame în România și 142 în Republica Moldova, dintre care nici măcar 50% nu sunt vizibile și recunoscute la cramele din străinătate”. „Vom avea, între 21-22 mai la Fratelli Studios, un Festival Internațional al Vinurilor RO-Wine (www.romaniawinefestival.com). Vor putea fi degustate acolo peste 250 de vinuri și vom organiza întâlniri între proprietarii de restaurante și proprietarii cramelor”, completează Liviu Popescu, co-proprietarul Fratelli, invitat în studio. „Rolul vinului este să ne facă să fim mai buni, mai sinceri, să ne bucurăm de fiecare moment din viața noastră”, încheie Marinela Ardelean.

marinela ardelean 1

Marinela V. Ardelean este specialist în branding şi business development în industria enogastronomică, degustător profesionist în concursuri internaționale de vinuri și profesor la Italian Chef Academy (Roma, IT). A publicat „The Wine Book of Romania” (în acest ghid au fost descrise și clasificate 214 vinuri, iar 15% dintre acestea au obținut cinci stele). Pentru mai multe informații despre „The Wine Book of Romania”, dar și despre evenimentul ce va avea loc în luna mai, RO-Wine|The Wine Festival of Romania, accesați site-ul festivalului ((www.romaniawinefestival.com) sau cel al Marinelei V. Ardelean (www.marinelaardelean.com).

O puteți auzi pe Marinela V. Ardelean răspunzând întrebărilor Andreei Esca „La Radio”, la Europa FM, sâmbătă 30 aprilie, la ora 12.00. 

Foto: Andrei Lupu