După atentatele teroriste din Franța de anul trecut și amenințările pe care le-au primit state ca Marea Britanie sau Italia, ai crede că nu mai există niciun loc în care să te simți în siguranță. Însă asta nu înseamnă că trebuie să îți amâni orice plan de vacanță pe termen nelimitat, mai ales că nu poți știi exact cum vor evolua lucrurile nicăieri în această lume. Este important totuși să te documentezi cât poți de mult în legătură cu vacanța ta și să îți iei toate măsurile de precauție care se impun.
Bineînțeles, înainte să alegi următoarea destinație în care să mergi, trebuie să te informezi dacă există conflicte sau restricții în privința călătoriilor în locul respectiv. În primul rând, este important să verifici recomandările făcute de Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu destinația aleasă (pe site-ul oficial există alerte și condiții de călătorie actualizate permanent pentru orice stat). În plus, ar fi bine să afli și câteva detalii despre cultura zonei în care vei ajunge (le poți găsi pe site-urile ambasadelor sau ale oficiilor naționale de turism): dacă sunt sau nu interdicții legate de vestimentație (în statele arabe există frecvent această problemă) sau gesturi pe care trebuie să le eviți în public, unde și ce poți mânca, ce precauții să îți iei înainte de plecare (de exemplu, sunt țări ca India sau Nigeria în care nu poți merge fără să ai dovada că ai făcut anumite vaccinuri, mai multe detalii pe Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile), care sunt locurile pe care ar trebui să le eviți sau cum te poți deplasa odată ce ajungi acolo.
Totuși, sunt câteva țări pe care ar trebui să le elimini, cel puțin momentan, de pe lista locurilor în care ai vrea să mergi în perioada următoare. Îți spunem care sunt cele mai periculoase destinații de vacanță și de ce ar trebui să le eviți.
Egiptul. Da, Egiptul este un loc fascinant, plin de istorie (este suficient să ne gândim la celebrele piramide), însă atacurile teroriste care au avut loc în această țară în ultimele luni (cel mai recent este atentatul de la un hotel din stațiunea turistică Hurghada) ar trebui să te facă să te gândești de două ori înainte să îți planifici vacanța aici. Mai mult decât atât, Egiptul este un stat măcinat de conflicte interne, cu o situație politică destul de complicată, așa că nu sunt șanse mari să găsești vreo zonă sigură aici.
Afganistan. Prima regulă de care să ții cont atunci când plănuiești o vacanță? Evită zonele de război. Afganistanul este un stat cu un uriaș potențial turistic, care are nenumărate situri arheologice și temple impresionante, dar violența, răpirile și conflictele cu talibanii nu pot fi ignorate.
Siria. Oare mai este nevoie să te convingem că nu trebuie să mergi în această țară? Pe lângă faptul că este centrul grupării teroriste ISIS, care a bombardat anul trecut și orașul antic Palmyra (orașul făcea parte din Patrimoniul UNESCO și avea un potențial turistic uriaș în Siria), țara a devenit acum și ținta unor raiduri aeriene efectuate de o coaliție internațională din care fac parte Statele Unite ale Americii, Australia, Canada și majoritatea statelor europene, coaliție care luptă împotriva terorismului.
Cambodgia. Înainte de toate, trebuie să știi că în Cambodgia nu există ambasadă națională (te poți adresa doar Ambasadei României în Vietnam, care este cea mai apropiată din regiune). Cunoscută pentru templele sale (Angkor Wat este cel mai mare monument religios din lume), Cambodgia se numără printre țările cu cele mai mari rate ale infracționalității. Cambodgia se confruntă cu violențe de stradă, furturi, jafuri armate și crimă organizată.
Myanmar. Un stat care a reușit să îți păstreze tradițiile de-a lungul timpului, Myanmarul poate fi considerat un loc ideal pentru cei pasionați de cultura asiatică. Însă aici turiștii sunt supravegheați tot timpul de forțele militare, foarte suspicioase față de străini, există în permanență riscul să contactezi boli (condițiile medicale sunt precare) și trebuie să folosești doar cash, pentru că nu există ATM-uri (iar dacă rămâi fără bani, situația chiar se complică).
Mexic. Peisajele spectaculoase și plajele Mexicului îi atrag pe turiști, însă această țară se confruntă cu o rată a infracționalității destul de mare. Iar traficul de droguri și conflictele violente între liderii cartelurilor continuă să fie o mare problemă: chiar și Acapulco, una dintre cele mai populare stațiuni turistice din Mexic, a devenit, în ultimii ani, un loc extrem de periculos din acest motiv.
Columbia. Deși Columbia nu este ținta atentatelor teroriste, principalele probleme ale acestei țări sunt legate de traficul de droguri și violența trupelor de gherilă. În plus, Columbia se confruntă în prezent cu o epidemie a virusului Zika, un virus răspândit de țânțarii Aedes, care provoacă febră, dureri musculare și migrene. În cazul femeilor însărcinate infestate cu virusul Zika, implicațiile au fost extrem de grave: bebelușii acestora au fost diagnosticați cu microcefalie.
Venezuela. Traficul de droguri reprezintă principala problemă a țărilor din America de Sud, iar Venezuela nu face excepție. Caracas, capitala Venezuelei, se numără printre cele mai periculoase orașe din această zonă din cauza nivelului crescut al criminalității.
Foto: hepta.ro