Diana Stănculeanu este psihoterapeută specializată în terapii cognitiv comportamentale şi coordonează, în cadrul Organizaţiei Salvaţi Copiii, Centrul de Educaţie Emoţională şi comportamentală pentru copii şi o reţea de centre de consiliere pentru părinţi. Fiind foarte apreciată de public, Diana este singurul invitat care a venit de trei ori la Love Is Fun. De data aceasta am dezbătut un subiect foarte sensibil pentru România zilelor noastre: diversitatea sexuală. Am abordat această temă dintr-o perspectivă ştiinţifică, Diana Stănculeanu fiind, ca şi Gaspar Gyorgy, specialist în sănătatea mintală.
Gaşpar: Cât e de greşit sau de nesănătos ca în România anului 2018 să vorbim despre diversitate sexuală?
Diana: Este minunat că vorbim despre diversitate sexuală. Este complicat în contextul socio-cultural contemporan, lucrurile se tranşează atât de pătimaş şi cu o activare emoţională atât de puternică. Şi, din nefericire, e o zonă emoţională foarte grea. Asistând la ce se vehiculează în ţara noastră, în spaţiul public în ultima perioadă, am văyut multe mesaje şi poziţionări care vin dintr-o zonă emoţională foarte fierbinte. Am simţit foarte multă frică.
Gaşpar: De unde această frică?
Diana: Creierul uman acceptă greu ce este nou şi acţionează impulsiv la necunoscut. Creierul primitiv vede noutatea ca pe un pericol, ca pe o ameninţare. Fie intră într-o relaţie de luptă, fie fug.
Gaşpar: Au vreun beneficiu românii care nu acceptă diversitatea sexuală?
Diana: Nu cred că au vreun beneficiu.
Vezi aici întreaga dezbatere: