
De când mă știu sufăr de insomnii. Uneori, reușesc să păcălesc somnul cu un serial, alteori fac ture între bucătărie și dormitor pentru a-mi mai lua câte un ceai, un pahar cu apă și… uneori, o pătrățică de ciocolată. Până când, într-o zi, m-am gândit: nu cumva insomnia asta o să îmi aducă și niște kilograme în plus, la pachet, pe lângă cearcăne? Ei bine, se pare că aș putea avea dreptate. Și că lipsa somnului poate provoca o creștere în greutate, așa cum am citit, îngrijorată, mai departe, și studii ale specialiștilor în somn și nutriție. Și nu, nu e vorba doar despre pătrățelele de ciocolată furate la miez de noapte. Iată care sunt 4 cele mai importante legături dintre un somn odihnitor (sau nu) și kilogramele în plus.
- Știm foarte bine că atât calitatea, cât și cantitatea de somn ne va influența nu doar dimineața, ci și întrega zi. Când ești obosit, orice este mai greu de făcut, toate persoanele din jur te enervează și nu te poți concentra bine la nimic. În plus, dacă nu ai dormit suficient, producția de hormoni care îți cresc apetitul va fi sporită, ceea ce înseamnă o foame constantă pe tot parcursul zilei. Deci… kilograme în plus.
- În plus, creierul tău obosit nu va pofti doar la mâncare, în general, ci la una junk-food, la ceva sărat, uleios, bogat în carbohidrați, sare, grăsimi, zahăr peste măsură. Nu ți se pare că, atunci când ești obosită, n-ai mânca altceva în afară de hambrugeri, cartofi prăjiți sau o tonă de biscuiți cu ciocolată? Motivul e simplu, ne spun doctorii: creierul nostru obosit (și nedormit) ne transmite semnalul că ar dori să mănânce ceva care să îi dea un boost rapid de energie. Cum ar fi zahăr, carbohidrați, acele alimente care te fac să crezi, pentru moment, că ai rezolvat problema cu oboseala și că ai energie să-ți continui ziua. Astfel, cei care dorm mai puțin, spun cercetătorii, tind să consume cu 300 de calorii mai mult pe zi. Și asta poate duce la un plus de greutate de… câteva kilograme într-o lună.
- Lipsa de somn poate duce la încetinirea arderilor din organism și la obișnuința unei metabolizări mai lente a alimentelor. Explicația e simplă: organismul meu, obosit și lipsit de somn, își face socoteala simplă că va mai sta în stare de alertă încă niște ore bune. Astfel, înmagazinează energia și alimentele și nu arde caloriile. În plus, studiile arată că lipsa de somn poate duce la dereglarea bunei funcționări a metabolismului și, în particular, interferează cu abilitatea organismului de a procesa glucoza. De aici poate fi doar un pas la kilograme acumulate sau (și mai rău) la diabet.
- Când ești obosit și nu ai dormit mai mult de câteva ore într-o noapte, parcă nici ora de Pilates nu mai sună atât de îmbietoare, ce să mai vorbim despre exerciții cardio sau jogging în parc. Când apăs butonul de snooze de mai mult de 3 ori, știu sigur că în ziua aceea abonamentul meu la sală a fost plătit degeaba. Ca să poți lucra cum trebuie exercițiile și ca să ai energie și, de ce nu, chef să faci sport, trebuie să te fi odihnit cum trebuie, spun antrenorii. Și asta pentru că, în timpul somnului, creierul și mușchii noștri se vor reface, iar sistemul imunitar va lucra mai eficient. Concluzia simplă? Nu dormi, nu ajungi la sală, nu faci sport, și silueta va avea de suferit. Caz închis.
CITEȘTE ȘI:
Cum să adormi în 60 de secunde
Foto: hepta.ro