Să fim sinceri. Medicamentele nu mai sunt suficiente pentru a ne vindeca de o boală, mai ales că medicina alopată are limitele ei, iar diagnosticul e stabilit deseori pe bâjbâite. În funcţie de problemele medicale cu care ne confruntăm, stabilirea unui plan alimentar corect e soluţia care face diferenţa. Aici intervine doctor Alina Cernea, un altfel de nutriţionist, singurul din România specializat în medicină funcţională.
Deşi pacienţii apelează la ajutorul ei şi pentru a slăbi, cei mai mulţi suferă de boli autoimune, de cancer sau de diabet. În urma unei consultaţii la NutriHealing au toate şansele să primească un diagnostic exact, bazat pe teste de ultimă generaţie, care se fac în laboratoare sofisticate din SUA pe baza probelor trimise din ţară. Pornind de la rezultate, dr. Alina Cernea le întocmeşte un plan alimentar personalizat, învătându-şi pacienţii să îşi transforme hrana din otravă în medicament.
Cine este dr. Alina Cernea, nutriţionist specializat în medicină funcţională?
Pe dr. Alina Cernea, singurul nutriţionist din România specializat în medicină funcţională, am întâlnit-o de curând la NutriHealing, pe strada Intrarea Catedrei 17-23. În urma unei discuţii foarte lungi despre alimente care contribuie la însănătoşire, trucuri de nutriţie şi despre beneficiile medicinei funcţionale, am descoperit un specialist extrem de pasionat de munca sa.
Absolventă de UMF, cu un masterat în nutriţie, Alina Cernea a cercetat mai multe căi până să ajungă la medicina funcţională. De evoluţia tehnologiei s-a convins în anii mulţi în care a dotat cu tehnologie de vârf institute de cercetare şi laboratoare de mare performanţă ce ţineau de industria alimentară şi sănătăţii. „ În acelaşi timp, am constatat că noi beneficiem foarte puţin de tehnologie şi aplicăm foarte puţine informații obținute din cele mai recente descoperiri. Mi-am zis atunci că trebuie să existe şi alte căi de însănătoşire”, mi-a povestit medicul.
„Mi s-a părut că nu era suficient ce am învăţat în facultate. Găseam că medicina alopată era depăşită”, îmi mărturiseşte. „Mai ales că am început căutările după ce tata a fost diagnosticat cu o formă de cancer foarte agresivă, iar mai apoi, soţul meu a suferit de aceeaşi maladie, dar cu o evoluţie mai lentă şi curabilă. Căutam variante alternative. Ce se poate face altceva în afară de ceea ce îţi oferă sistemul medical standard. Am trecut prin medicina chineză, urmând cursuri în Austria şi Germania, dar nu am rezonat. Am avut însă şansa să învăţ foarte multe lucruri şi am înţeles că noi oamenii ne-am îndepărtat foarte mult de ceea ce a însemnat un stil de viaţă sănătos, apropiat de natură. Nu mai avem nicio legătură cu ceea ce trăiam cândva, şi prin urmare abordarea medicală trebuie să fie adaptată contextului actual. Trăim într-o lume în care o mare parte din bolile moderne sunt legate de poluarea alimentelor, a aerului şi a apelor. Şi atunci ce metodă avem la îndemână să facem faţă unui astfel de stil de viaţă?”
La insistenţa familiei şi a prietenilor, care au impulsionat-o să îi ajute şi pe alţii aşa cum i-a ajutat pe ei, în 2016, Alina Cernea înfiinţa NutriHealing. Iniţial ca un hobby, convinsă că lumea nu va fi atât de receptivă. Mai apoi, după numărul mare de pacienţi care i-au trecut pragul, ca o certitudine că era nevoie de nutriţie funcţională.
Ce este medicina funcţională?
Dr. Alina Cernea: Medicina funcțională e un concept nou. Nu doar în România, ci şi la nivel de Europa. Treptat însă devine recunoscută şi la noi ca medicina viitorului sau medicina care tratează bolnavi, nu boli. Spre deosebire de medicina alopată, este orientată către cauza afecţiunii, şi mai puţin asupra efectelor şi a simptomatologiei. În plus, îmbină cele mai noi instrumente și tehnnologii de diagnostic folosite de medicina convențională cu cele mai noi metode de testare, care ajută la identificarea dezechilibrelor ce se află la originea tuturor bolilor cronice. Nutriţia funcţională e un pilon esenţial al noului concept şi porneşte de la premisa că we are what we eat.
Care sunt avantajele medicinii funcţionale?
Dr. Alina Cernea: În medicina funcţională, avantajul e că se foloseşte tehnologie de vârf. Avem la îndemână teste foarte performante şi sofisticate, care ne pot furniza foarte multe informaţii despre intoleranţe şi alergii, teste genetice, teste metabolice.
Dezavantajul este că majoritatea se fac în SUA. Probele se trimit în UK (acolo sunt adunate toate probele din Europa) şi de acolo sunt redirecţionate către SUA. Costurile sunt mari. Acesta este reversul medaliei. Medicina funcţională nu este o medicină la care să aibă acces foarte multă lume. Este foarte frustrant pentru mine. Sunt pacienţi care şi-ar uşura foarte mult procesul de vindecare. Ştiind exact cu ce au de-a face, ar fi mai uşor de tratat.
Cum decurge o şedinţă la NutriHealing?
Dr. Alina Cernea: În principiu, pacientul trebuie să se prezinte cu un set de analize uzuale și pornind de la aceste analize încăde la prima şedinţă încercăm să identificăm problema . Aproape o oră facem anamneza, care cuprinde istoricul bolii, cu antecedente, cu analize, cu simptomatologie. Discutăm de asemenea despre stilul de viaţă, despre dietă şi despre orice alte tulburări care ar avea legătură cu starea lui. Mai apoi, îi recomand o serie de teste precise, iar pe baza rezultatelor, voi stabili împreună cu pacientul un plan personalizat de nutriţie.
Sunt pacienţi care vin pentru prevenţie? Vin pentru că sunt bolnavi deja? Sau vin pentru că vor să slăbească?
Dr. Alina Cernea: Nu suntem educaţi să prevenim boala. Doar 10 % dintre pacienţi sunt interesaţi de prevenţie. Cei mai mulţi pacienţi vin pentru că deja au nişte probleme, 70% dintre aceştia suferind de boli autoimune. De altfel, boli greu de gestionat pentru pacienţi. Sunt mulţi care îşi aduc copiii la NutriHealing pentru că în ziua de azi, copiii se confruntă cu multe dezechilibre, intoleranţe, alergii şi probleme de greutate. Majoritatea vin mai degrabă pentru surplusul de greutate al copiilor decât pentru ei înşişi, fiindcă părinţii pun copiii pe primul loc. E firesc, dar pe de altă parte, trebuie să luăm în considerare că un copil moşteneşte obiceiurile părinţilor. Atâta vreme cât părinții nu îşi schimbă stilul de viaţă şi nu îşi corectează obiceiurile, nu îi pot cere copilului să urmeze o altă cale decât cea pe care o vede în casă.
Cam în cât timp, după urmarea planului alimentar personalizat se remarcă o îmbunătăţire a stării de sănătate?
Dr. Alina Cernea: E nevoie de răbdare și încredere. Din fericire am destule cazuri de pacienţi norocoşi, aproximativ 30 %, care după o săptămână de dietă se simt foarte bine. Alții văd îmbunătăţiri cam în 2 luni, iar despre vindecare (sau o evoluţie favorabilă) putem vorbi după aproximativ un an.
Într-un articol viitor, voi reveni cu recomandări şi detalii foarte interesante preluate din abordarea Alinei Cernea cu privire la slăbit, dar şi la probleme cronice de sănătate. Hrana poate să îţi fie cel mai bun medicament.”