Trei designeri simpatici, absolvenţi de Gala UAD Fashion Design povestesc, pentru A List Magazine, care sunt locurile lor preferate din oraşele în care lucrează acum. Porniţi alături de ei într-o călătorie inedită în cele mai hip cafenele, cele mai interesante expoziţii şi pe cele mai fashionable străzi europene.
Milano este un oraș perfect pentru cei pasionați de modă și nu numai. Pentru mine, cea mai plăcută surpriză aici a fost să găsesc o inedită combinație de design, arhitectură și artă, mixate în multe evenimente care nu încetează să impresioneze. Milano este mai mult un centru de cultură unde mereu se întâmplă ceva interesant, în care în fiecare zi se deschid mereu locuri cool și unde oamenii gândesc altfel decât în alte orașe mari din Italia. De neratat în orașul italian sunt locuri superbe precum priveliștea de pe Duomo sau din muzeul Novocento. În ceea ce privește galeriile și spațiile culturale, mă pot pierde cu orele în Pirelli Hangar Bicocca, Fondazione Prada, privind statuia statement al lui Cattelan sau în spațiul Tempio del Futuro Perduto. Iar pentru niște poze frumoase cu mâncare (pentru că, nu-i așa, #italiansdoitbetter), recomand un prânz la LuBar, urmat de o cafea din Caffe Napoli.
Fiecare zonă a Londrei are niște trăsături atât de particluare încât îți dă senzația că trăiești în orașe diferite în același timp; în capitala Angliei găsești atât străzi agitate, cât și cele mai liniștite parcuri. De obicei îmi petrec duminicile după-amiază în Columbia Flower Market care, pe lângă sutele de tipuri de plante și flori minunate pe care le găsești acolo, găzduiește și unul dintre cele mai frumoase târguri vintage. Celor care vizitează Londra le recomand Morito – restaurantul meu preferat cu tapas situat în Hackney Road (una dintre cele mai hype zone din East London) și Wine and Rind pe care l-am descoperit de curând și care are cel mai bun vin și cele mai delicioase cheese toasties. Mă plimb destul de des pe lângă Regent’s Canal, unde găsești cafenele simpatice cu o priveliște superbă. Pentru expoziții și evenimente de artă recomand Royal Academy of Arts – mai ales pe timp de vară, când este deschisă Summer Exhibition, locul în care expun cei mai relevanți artiști ai momentului – dar și Tate Gallery și The National Gallery.
Oscilând vizibil între ordine și haos, populat de o mare de culturi și tradiții, dar totuși promovând ideologii progresive, Berlinul are puterea de a oferi oricui o experiență magică. Pentru orice împătimit al artei, satisfacția este una garantată atunci când decizi să te pierzi printre sumedenia de muzee, galerii și teatre pe care orașul o deține. „Alfabetizarea” în ale artei contemporane ar trebui parcursă mereu la Hamburger Bahnhof, ca mai apoi să aprofundezi subiectul la König Galerie. Pe lângă calitatea selecției de artiști a celei din urmă, cel mai impresionant aspect va rămâne pentru mine amplasarea expozițiilor într-un spațiu sacru, în fosta catedrală St. Agnes, a cărei arhitectură brutalistă îmi taie respirația la fiecare vizită. Până la redeschiderea Arhivelor Bauhaus din 2022, îmi alin dorul la Volksbühne, vizionând piese de teatru experimental sau, în cazul în care întâmpin probleme lingvistice, spectacole de dans și performance-uri. Pentru a-mi reîncărca bateriile mă retrag la Hallesches Haus, un local aparte, situat în Kreuzberg, unde fie mă bucur de un pahar de limonadă rece, fie încerc să găsesc o utilitate obiectelor de design disponibile pentru vânzare în magazin. Pentru o plimbare de-a lungul râului Spree, aleg de cele mai multe ori Nikolaiviertel, cel mai vechi cartier rezidențial al Berlinului, un loc cu iz idilic, ce merită străbătut pe timpul verii. Comunitatea techno și cultura de club alcătuiesc un trademark profitabil pentru Berlin – locul de unde a început rămâne Hard Wax, un record store cu istorie și un must-see pentru cunoscătorii de muzică electronică.
Foto: Hepta