Food Photography: cele mai bune trucuri pentru Instagram

Știm cu toții că, ori de câte ori intrăm pe Instagram (sau Pinterest, sau Tumblr, sau orice altă platformă bazată pe imagine), primele poze pe care le vedem în feed sunt cele cu mâncarea. Și nu orice poze, ci unele care par să ilustreze adevărate opere de artă, cu un setup atent studiat. Iar multe dintre ele nu sunt făcute de profesioniști care au la dispoziție un imens arsenal foto (DSLR-uri, trepied, lumini și zeci de obiective), ci de amatori care au doar o cameră foto bună la telefon și țin cont de câteva reguli simple.

Care sunt acestea? Haideți să aflăm!

#1 Fă poze la lumină naturală.

Oprește blitzul și folosește lumina naturală ori de câte ori este posibil. Blitzul telefonului produce o lumină mult prea puternică, care nu se reflectă deloc bine pe unele suprafețe. Mută paharul cu smoothie sau farfuria cu acea specialitate care arată atât de bine încât merită o poză undeva în apropierea unei ferestre. Chiar dacă vremea de afară este mohorâtă și nu îți permite să te bucuri de lumină sau dacă faci fotografii într-un spațiu închis, blitzul tot nu este o opțiune. Folosește mai degrabă câteva aplicații de editare foto (ne ocupăm imediat și de acest capitol) pentru a face imaginile mai luminoase, joacă-te apoi cu saturația și contrastul până ajungi la un rezultat care să te mulțumească.

#2 Alege unghiul potrivit.

Când vine vorba despre fotografiile cu mâncare, nu sunt prea multe unghiuri din care poți face o poză decentă. De regulă, „subiectul” este imortalizat din partea de sus, situație în care va trebui să păstrezi o distanță pentru a evita umbrele, sau din față, din locul în care este așezat fotograful. Dacă alegi al doilea unghi, uită-te cu mare atenție la fundalul din spate, pentru că, de multe ori, o poză în prim planul căreia se află un produs bun, care arată extraordinar de bine, este stricată de haosul din background. Încearcă să încadrezi cât mai bine preparatul pe care vrei să îl fotografiezi, iar dacă apare pe fundal ceva ce nu îți place, aplică filtrul Blur pentru a-l estompa.


#3 Focalizează.

Marea noastră provocare atunci când facem fotografii cu telefonul mobil este să le focalizăm cum trebuie. Chiar dacă decorul este bun, lumina este bună, toate condițiile sunt bune, se întâmplă să ratăm o poză pentru că nu reușim să găsim o poziție fixă, din care să facem o fotografie nemișcată. Cel mai probabil nu te plimbi cu trepiedul după tine, așa că încearcă să găsești un punct de sprijin pentru mâinile tale și să apeși ecranul telefonului până reușește să focalizeze ceea ce trebuie. După câteva cadre, intră în galerie și mărește imaginile pentru a vedea cât de clar au ieșit.

#4 Fotografiază mâncarea cât e fresh.

Nu aștepta prea mult după ce ți-a fost adusă mâncarea (sau după ce ai pregătit-o chiar tu), pentru că își va pierde atuurile… vizuale destul de repede. Friptura se va usca, cașcavalul va căpăta altă culoare și altă textură, înghețata se va topi și tot așa, motiv pentru care întregul shooting ar trebui să se desfășoare rapid. Da, când ieși să pozezi peisaje din natură ai tot timpul la dispoziție să experimentezi diferite cadre și unghiuri, însă data viitoare când îți va ajunge lava cake-ul în față, fii pregătită să acționezi instantaneu!

Life’s short, make it sweet… The only real question left to ask is… Right, left or both?

O postare distribuită de Li-Chi Pan ☁️ (@lichipan) pe

#5 Creează contraste.

Dacă vrei să pozezi câteva preparate foarte colorate, încearcă să le pui în valoare aspectul alegând un fundal cât mai simplu (de exemplu, un candy bar va arăta întotdeauna bine pe un background alb, în timp ce fructele pot fi așezate pe o masă de lemn). Culorile sunt importante într-o fotografie, dar trebuie combinate în așa fel încât să aibă coerență, să nu deranjeze ochiul și să dea senzația de… prea mult.

#6 Alege câteva aplicații de editare foto.

Mulți instragrammeri folosesc Afterlight și VSCO pentru acele filtre naturale, dar care transformă într-un mod WOW orice poză, dar și Snapseed, pentru filtrele Blur (de care vorbeam mai sus) sau Glamour Glow, dar și numeroase alte instrumente de editare (Crop, Brush, Text).

Foto: hepta.ro, Instagram

CITEȘTE ȘI:

Cum compui un caption perfect pentru Instagram: DOs & DON’Ts

Categorii Lifestyle