Ghidul colecționarei: Cum integrezi piesele vintage în ținute moderne

hepta_2489389

Piesele vintage pot fi adevărate comori (indiferent dacă aparţin vreunui designer renumit sau nu. Iată câteva sfaturi legate de cum să profiţi la maximum de o astfel de piesă, fie că este vorba despre haine sau accesorii, astfel încât să o încadrezi cu succes într-o ţinută modernă şi stylish.

Evită să porţi numai piese vintage din cap până-n picioare

O ţinută head-to-toe vintage riscă să arate ca şi când ai dat iama prin garderoba bunicii, nicidecum stylish. Limitează-te la un singur item vintage, pe care să îl ancorezi în contemporan cu ajutorul altor piese actuale şi moderne. În felul acesta, creezi de asemenea un contrast care va pune în valoare item-ul vintage, scoţându-l în evidenţă.

Achiziţionează piese vintage din surse de încredere

Este drept că poţi găsi piese vintage în magazine second hand, însă şansele sunt slabe. Mai degrabă, caută astfel de „comori” în magazine specializate, online sau în boutique-uri propriu-zise, ori la târguri vintage. În acest fel, laşi munca grea (cea de a deosebi o haină sau un accesoriu vintage autentic) profesioniştilor care ştiu să recunoască eventuale copii sau produse fake, iar tot ce trebuie tu să faci este să îţi alegi piesele care ţi se potrivesc şi îţi plac.

Ţine cont de silueta ta

Diversele decade în modă au venit cu diverse standarde de frumuseţe, astfel încât chiar dacă o haină vintage este pe gustul tău, acest lucru nu înseamnă neapărat că ţi se potriveşte. Moda anilor ’20, de pildă, se traduce prin rochii care minimizează bustul, aplatizându-l, astfel încât nu se mulează corect pe o siluetă cu bust proeminent.

Acordă atenţie stării în care se află hainele

Pentru a evita ca o haină vintage să arate pur şi simplu ca o haină veche, ai mare grijă în ceea ce priveşte starea materialului din care este realizată. De exemplu, multe piese din anii ’70 sunt confecţionate din poliester, un material foarte popular în acea perioadă, însă care, cu trecerea timpului, tinde să nu mai arate bine din cauză că fibrele sunt sintetice. Verifică inclusiv părţile care nu se află la vedere – buzunarele interioare, căptuşeala, tivurile.

Nu te orienta numai către piesele statement

Un item vintage poate arăta foarte interesant chiar dacă nu iese instant în evidenţă. Cu alte cuvinte, nu vâna numai piese flashy, precum rochii flapper din paiete sau fuste din lamé. O pereche de jeans Levi’s originali, din anii ’50 sau o rochie din anii ’40 fac un statement la fel de impresionant, într-o variantă minimalistă.

Foto: hepta.ro