The Grand Heritage – un eveniment al luxului artizanal românesc

Covoare țesute manual după tehnici păstrate cu grijă, ceramică românească cu motive unice în lume, ouă încondeiate de către meșteri care au transmis tradițiile din tată în fiu, ii migălos brodate cu motive tradiționale românești: pe scurt, la The Grand Heritage am putut admira cele mai frumoase obiecte tradiționale și am putut asculta cele mai frumoase povești despre arta noastră tradițională.

SCH Grand, în parteneriat cu Asociația Creatorilor Independenți, a organizat, în perioada 23 – 25 noiemebrie 2017, ediția inaugurală a evenimentului The Grand Heritage – primul proiect din România care așază arta tradițională românească acolo unde îi este locul, în topul manufacturilor internaționale, în imediata vecinatate a luxului artizanal. Astfel, în galeria comercială The Grand Avenue am putut admira îndeaproape tehnica prelucrării sticlei, a lutului sau a lânei de la acei maeștri populari care au, probabil, cele mai frumoase povești despre arta noastră tradițională. De asemenea, nici bunătățile tradiționale românești nu au fost uitate, iar oaspeții au putut degusta delicatese culinare pregătite după rețete vechi de sute de ani.

„Sufletul poporului român este reprezentat de acești meșteșugari desăvârșiți în arta lor. Ei ne cinstesc istoria, tradițiile și ne învață să păstrăm frumosul viu și nealterat acum, precum și în viitor. Avem o bogație de cultură, o moștenire prețioasă ce merită atenția și dedicarea noastră pentru a o perpetua mulți ani de acum încolo”, argumenta Elena Kuji Buteică, reprezentant al Asociației Creatorilor Independenți.

De ce un eveniment cu meșteri populari în The Grand Avenue, acolo unde se află unele dintre cele mai importante branduri internaționale de lux? Pentru că, în esență, luxul și artizanatul au foarte multe lucruri în comun – se cizelează în timp, ambele sunt realizate cu pasiune și cu multă îndemânare și ambele reprezintă oglindirea valorilor cele mai de preț pentru cei care le realizează.

La eveniment au fost prezenți artiștii populari: Ioan Alexandru Rotar din Târgu Mureș, județul Mureș, artist sticlar; Constantin Mischiu din Horezu, județul Vâlcea, meșter popular specializat în ceramica de Horezu, cea inclusă de UNESCO în Patrimoniul Cultural Imaterial; Antoaneta Nadu din Bechet, județul Dolj, creator de artă tradițională, specializat în tehnica covoarelor oltenești, realizate din lână naturală; Ileana Hotopilă din Ulma, județul Suceava, artist specializat în ouă încondeiate sau închistrite, așa cum sunt cunoscute în zona Bucovinei; Ecaterina Diulescu din Craiova, județul Dolj, care conduce un adevărat atelier de tricotaje cu motive tradiționale românești; Jorj şi Olimpia Dimitru din București, care lucrează pe o roată de olar manuală; Mariana Lăcrămioara Ionescu din Pitești, județul Argeș, artist popular, specializată în articole textile și broderii; Mihaela Moldoveanu din București, meșter popular fascinat de ia românească.

The Grand Avenue, Calea 13 Septembrie, nr. 90, Sector 5 – București