Peter Quill, a.k.a. Star-Lord (membru al bandei Ravagers, condusă de Yondu Udonta), Gamora (ultima fiinţă din specia Zen-Whoberis, distrusă de Badoon), Drax (un războinic intergalactic care caută să răzbune moartea familiei sale, cauzată de Ronan, un radical al rasei extraterestre Kree), Rocket Raccoon (un raton antropomorf, tactician militar şi paznic al Keystone Quadrant, o porţiune de spaţiu cosmic izolată de restul cosmosului prin intermediul Zidului Galacian), şi Baby Groot (creatura-copac care mai mult ca sigur vinde cele mai multe action figures dintre toţi eroii seriei, şi care, cumva, reuşeşte să fie mai adorabilă decât ratonul mai sus menţionat), sunt însărcinaţi de către Aleysha, liderul rasei Sovereign, să se lupte cu un Abilisk (o creatură multidimensională care absoarbe energia planetei Sovereign), în schimbul eliberării Nebulei, (malefica) soră a Gomorei.
Ai înţeles ceva? Mă îndoiesc. Sincer, cam tot atât am înţeles şi eu din începutul filmului (a trebuit să fac câteva căutări pe Google ca să pot să scriu paragraful anterior). Zecile de substantive proprii aruncate o dată la câteva fraze, descriind personaje, locuri, rase, universuri, creaturi, specii, şi… nu aş şti să îţi mai zic altceva ce – sunt de-ajuns încât să te bage complet în ceaţă şi să te facă să te întrebi dacă o să înţelegi ceva din acţiunea filmului.
Veşti bune: nu contează că (în afara cazului în care eşti împătimit(ă) al/a benzilor desenate), o să îţi petreci primele 10-20 de minute ale filmului întrebându-te „Ce naiba e aia Sovereign?” sau „Pe tipul ăsta cu piele albastră l-am mai văzut oare în primul film, sau doar îmi aminteşte de cineva din Avatar?”. Pentru că, încă din primele minute, Guardians Of The Galaxy Vol. 2 e mai action-packed decât toate filmele Avengers la un loc.
Există filme pe care, dacă le-ai ratat în cinema, te consolezi că le poţi vedea acasă, pe laptop. Nu e cazul aici. Nu numai că îţi sugerez să nu cumva să-l ratezi la cinema, ci îţi propun să îl vezi neapărat în format IMAX 3D! Efectele speciale sunt absolut spectaculoase, şi la fel sunt şi cromatica şi modul de filmare, ambele amintind, conform dorinţei regizorului, de aşa-zisele „pulp magazines” ale anilor ’50.
Revenind la acţiune, odată ce firul narativ devine evident, povestea, cu toate că se desfăşoară de-a lungul unui total de 136 de minute, nu e deloc tărăgănată, ci te ţine în priză de la cap la coadă (eu am aflat că filmul are peste două ore abia după ce am ieşit din cinema, şi nu l-am simţit deloc ca pe un film lung – poate că a fost graţie efectelor vizuale excepţionale, poate că a fost datorită acţiunii care, deşi se desfăşoară pe mai multe planuri, se îmbină armonios și logic şi are un ritm dinamic).
O parte a acţiunii (nu, nu sunt spoilere de aici mai departe!) se desfăşoară în jurul faptului că Peter Quill (Chris Pratt) şi amicii săi excentrici – Gomora (Zoe Saldana), Drax (Dave Bautista), Rocket Raccoon (voce: Bradley Cooper), şi Baby Groot (voce: Vin Diesel) au de înfruntat furia membrilor planetei Sovereign, de la care Rocket fură la începutul filmului nişte baterii extrem de puternice.
Povestea principala a filmului, însă, gravitează în jurul originilor lui Peter Quill/Star-Lord, care îşi întâlneşte tatăl biologic – Ego (Kurt Russell). Ego îi invită pe Peter, Gomora şi Drax să îi viziteze planeta (pe care a creat-o el însuşi, cu ajutorul puterilor sale de zeitate Celestială), loc în care o întâlnim pe adorabila Mantis (Pom Klementieff), o creatură a cărei superputere (în cadrul poveştii) este să empatizeze cu personajele şi (în realitate) să fure inimile spectatorilor cu ochii ei imenşi şi inocenţa care, dusă la extrem, creează momente comice.
În timp ce jumătate din gaşca de gardieni ai galaxiei se află pe planeta lui Ego, cealaltă jumătate, formată din Rocket Raccon şi Baby Groot, se întâlnesc cu un personaj familiar din primul film – Yondu Udonta (Michael Rooker) (nu, se pare că tipul albastru nu era totuşi din Avatar, chiar îl văzusem în celălalt GotG!).
Nu pot să închei fără să zic ceva despre umorul filmului. Dacă ai văzut Guardians of the Galaxy Vol. 1, ştii la ce să te aştepţi. Dacă nu, pregăteşte-te pentru un umor forţat, dar forţat într-un mod atât de evident, încât este imposibil să nu râzi. Glumele variază de la ironii cu aer infantil, la glume porcoase, şi până la genul clasic Marvel, cu referinţe amuzante la cultura pop.
Coloana sonoră merită şi ea o menţiune, fie şi numai pentru faptul că reia un succes al primei pelicule şi reuşeşte să îl perpetueze fără să pară ceva forţat, ci, dimpotrivă, o continuare naturală. Awesome Mix Vol. 2 vine în continuarea primului volum (care a primit un certificat de platină după lansarea primei pelicule), iar melodiile, care îmbină hituri ale anilor ’80 cu piese pe care nu le-ai auzit, dar pentru care scoţi telefonul din buzunar şi apeşi butonul de „Shazam”, este, după cum îi spune şi numele – awesome.
„Guardians of the Galaxy Vol. 2” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 5 mai 2017, fiind disponibil în format 3D, IMAX 3D, 4DX 3D şi Dolby Atmos. (Serios. IMAX 3D e the way to go!)