Hai la Art Encounters 2017!

Art Encounters, cel mai relevant eveniment organizat în România dedicat artei contemporane, a început în acest week-end. Timp de cinci săptămâni, din 30 septembrie și până în 5 noiembrie, Timișoara devine capitala artei contemporane.

Art Encounters 2017 înseamnă 13 spații expoziționale, 150 de artiști, 300 lucrări, zeci de spectacole artistice, conferințe și dialoguri, petreceri și evenimente în aer liber.

Tema centrală a celei de-a doua ediții a bienalei Art Encounters este constituită în jurul realității cotidiene. Ami Barak și Diana Marincu, curatorii bienalei, și-au propus să inventarieze frânturi din viața de zi cu zi, surprinse în lucrările artiștilor contemporani. Precum în romanul lui George Perec, La vie mode d’emploi [Viața – mod de întrebuințare], expoziția centrală va prezenta fragmente, personaje și situații, povești de o zi și de o viață.

De asemenea, scena artei independente din România este reprezentată în cadrul bienalei prin participarea unor organizații sau spații independente cu un rol esențial în construirea modelelor de lucru relevante pentru contextul artistic local. Art Encounters este o bienală de artă contemporană cu puternice accente de festival de artă experimentală, propunându-și să creeze adevărate punți între artele vizuale și publicul larg.

Unde au loc expozițiile Art Encounters 2017?

Bineînțeles, unul dintre punctele centrale ale acestei ediții va fi Muzeul de Artă situat în Palatul Baroc din Piața Unirii. Bastionul Theresia, Casa Artelor, Galeria Calina, Halele Timco și Jecza Gallery completează lista spațiilor convenționale. Un alt punct de maxim interes va fi expoziția desfășurată la muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi de pe Take Ionescu, în fostul depou de tramvaie care a primit o nouă înfățișare. Expoziții și evenimente vor avea loc și la Cantina Colegiului Ion Mincu, fosta benzinărie Mol de pe Strada Circumvalațiunii, Casa ISHO, fosta Fabrica de Țigări, respectiv Uzina de Apă de la Urseni.

Pentru a fi la curent cu toate evenimentele bienalei, vă invităm să vizitați site-ul oficial.

Despre curatorii bienalei:

Ami Barak este curator independent; trăiește la Paris. Printre proiectele sale recente se numără: Performing History, Pavilionul României la cea de-a 54-a ediție a Bienalei de artă de la Veneția (2011), I am also… Douglas Gordon, Muzeul de Artă Tel Aviv (2013), Off to a flying start, Nuit blanche Toronto (2013), Stuttering – Melik Ohanian Crac, Sete (2014), Taryn Simon, Rear views, star forming nebula and foreign propaganda bureau, Jeu de Paume Paris (2015), Le Salon de Montrouge, (2016 si 2017), Julião Sarmento The Real thing, Fundația Gulbenkian Paris (2016), Peter Kogler, Next ING Art Center Bruxelles (2016). Este curator invitat al Bienalei dedicate imaginii contemporane, Momenta Montreal, ediția 2017.
Ami Barak a fost președinte al IKT – Asociația Internațională a Curatorilor de Artă Contemporană între 2003 si 2005.

Diana Marincu este curator și critic de artă; trăiește la Cluj și București. Cele mai recente expoziții ale sale includ: M (Teodor Graur și Cristian Rusu), Plan B Cluj (2016); proiectul curatorial în șase capitole Punctul alb și cubul negru (împreună cu Anca Verona Mihuleț), Muzeul Național de Artă Contemporană din București (2015–2017); Inventând adevărul. Despre ficțiune și realitate, unul dintre cele două proiecte naționale reprezentând România la cea de-a 56-a ediție a Bienalei de artă de la Veneția, Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia (2015).

Categorii Lifestyle