Da, chiar așa ar putea începe conversația cu viitoarea mea mașină. Cu noul model Clasa A de la Mercedes-Benz, mai exact. Și știți ce e cel mai interesant? Că, fără glumă, sistemul performant al mașinii mă va asculta și va căuta în hărțile și informațiile stocate și va găsi cel mai apropiat Spa, îi va afișa adresa pe ecran și mă va duce, cu viteza zecilor de cai putere, către cel mai relaxant masaj.
Nu, nu facem parte din scenariul unui film SF. Am aflat, pe propria piele, că noul model din Clasa A de la Mercedes-Benz poate juca, la fel de bine, rolul unui ghid turistic în Croația, dar și cel al unei asistente impecabile. Uită de agendă, uită de butoane multe și scroll pentru a căuta radioul favorit, sau de momente „furate” la semafor în care verifici dacă într-adevăr va ploua seara. Cu un simplu „Hey, Mercedes!” poți s-o faci atentă pe asistenta ta virtuală și s-o întrebi care e temperatura exterioară, o poți ruga să caute un anume post de radio, să dea drumul aerului condiționat sau să-ți caute cel mai apropiat restaurant sau parcare semnalizată. Ți-e frig? Nici măcar nu trebuie să-i spui să seteze temperatura la 22 de grade, ci un simplu „I am cold” e suficient. Așadar, ajunsă în Split, Croația, am pronunțat „Take me to Barone Fortress” și mașina mea a setat pe GPS destinația iar în câteva zeci de minute (extrem de confortabil petrecute în scaunele comode, care pot fi reglate în zeci de poziții) am ajuns la vechea și superba fortăreață (construită în 1646). Da, clar, n-am rezistat tentației și am încercat pedala de accelerație pe autostradă, dar și manevrabilitatea pe străduțele înguste din sate și pe faleza absolut adorabilă a orașului.
Însă Clasa A de la Mercedes-Benz nu e doar o altfel de Siri. Noua funcție Hey Mercedes, care face parte din MBUX (Mercedes-Benz User Experience) transformă noua Clasă A într-un veritabil gadget. Care sunt și alte caracteristici speciale care vor face o fată fericită cu noua ei… jucărie? Nu, stați liniștite, n-am să povestesc de cai putere, cilindri și suspensie.
1. În primul rând, mi-am dat seama că aș putea fi oricât de ocupată într-o zi, dar cu siguranță nu aș uita să o sun pe mama. Și asta pentru că sistemul Mercedes-Benz îmi va ști obiceiurile și, desigur, pe display îmi va sugera, seara, numerele de telefon la care sun de obicei. În plus, asistenta mea virtuală pe patru roți va ști și că dimineața, la prima oră, nu pierd știrile de la RFI, deci îmi va afișa, pe displayul enorm, stațiile de radio preferate.
2. Apoi, am remarcat că displayul de care vorbeam mai devreme nu e perfect doar pentru a urmări, în același timp, indicatorul de benzină (da, da, eu fac parte dintre uitucele care nu-și aduc aminte să alimenteze) dar mai are și o funcție extrem de utilă. Mai știți pozițiile alea contorsioniste în care trebuie să stai ca să vezi dacă semaforul s-a făcut, într-un final, verde, doar pentru că ai frânat cu un metru prea în față ca să le mai și vezi? Gata, pa! Camera mașinii citește semnele de circulație și îți oferă și imaginea live a semafoarelor la care stai. Poți pleca la verde fără să ai parte de un cor de claxoane de avertizare.
3. Mi-a plăcut și faptul că mașina aceasta poate juca, la fel de bine, și roul unui instructor auto exigent. Dacă cumva tragi de volan și depășești linia de demarcație dintre benzi fără a semnaliza, mașina te „aruncă” pur și simplu înapoi pe banda ta. La fel, atenționarea că te apropii prea mult de mașina din fața ta sau de vreun pieton e la fel de sonoră. Pachetul de camere și radare de la bordul mașinii are capacitatea de a scana permanent ce se întâmplă în față pe o rază de 500 de metri.
4. N-aș putea să nu aduc în discuție și culorile disponibile. Hey, fetelor le pasă de asta! Așadar, preferata mea este gri mat, dar mașinii îi stă bine și în alb, roșu sau negru.
5. Spațiul interior e impresionant. Pot să-mi invit cu încredere prietena cea mai bună să mă însoțească la cumpărături – o sa aibă loc suficient să jongleze în față cu telefonul, agenda, tableta și geanta, fără ca vreunul dintre aceste obiecte să riște să ajungă în spațiul meu de condus.
6. Dacă vreți să vă impresionați prietenul cu ale voastre cunoștințe tehnice, puteți să spuneți cam așa: Mercedes-Benz Clasa A are 3 motorizări disponibile, două benzină și una diesel: A200 (1.33 litri Turbo care dezvoltă 163 CP), A250 (un 2.0 Turbo de 224 CP) și A180 d. Apoi, că modelul german accelerează de la 0 la 100 km/h în 8 secunde. Că are un consum mediu de 5,2 litri / 100 de kilometri. Și că prețul de pornire este de 30.300 de euro. Mai multe informații pe www.mercedes-benz.ro.
7. Un strop de istorie, pentru final. În 2017, Clasa A aniversează 20 de ani de la apariția primului model. De atunci s-au vândut mai mult de 3 milioane de mașini Clasa A. În Europa, 4 din 10 cumpărători de Clasa A sunt femei.
Foto: (c) Mercedes-Benz, arhiva personală.