Idei de cadouri comestibile

Mai sunt puține zile până la Crăciun, o perioadă magică în care fiecare vrea să-și surprindă apropiații cu daruri care mai de care mai originale. O idee… savuroasă, pe care o propune Mihaela Sava, cunoscută în mediul online drept PrăjiturEla, sunt darurile comestibile, dulci și parfumate, cu aromă de scorțișoară sau sărate și pline de savoare. „Tocmai pentru că mai sunt doar câteva zile, m-am gândit să vă dau niște idei de cadouri „foodie”, care necesită un minimum de efort, la costuri foarte reduse. Cele mai multe cadouri se pot face cu ce aveți deja prin cămară sau cu ce cumpărați rapid de la magazinul de lângă bloc”, spune Prăji.

  1. Turtă dulce (varianta ușoară)

Ingrediente (pentru 40-50 bucăți, în funcție de mărime)

Pentru turta dulce:

220 g unt-tăiat cuburi

100 g zahăr tos

120 g zahăr brun

250 g miere (sau sirop de arțar)

90 ml lapte

600 g făină de grâu 000

1 linguriță bicarbonat de sodiu

1 linguriță scorțișoară măcinată

1 linguriță ghimbir măcinat

1/2 linguriță cuișoare măcinate

1/2 nucșoară măcinată (opțional)

1/2 boabe de cardamom măcinate (opțional)

Pentru glazură:

1 albuș

zeama de la 1/2 lămâie

250-300 g zahăr pudră

bomboane colorate pentru decor (opțional)

Cum procedăm:

Turtă dulce: într-un bol amestecăm făina cu bicarbonatul de sodiu și mirodeniile, apoi dăm deoparte. Într-o oală cu fundul dublu punem unutul, mierea și zahărul și lăsăm la foc foarte mic până când se topește zahărul. Când s-a topit zahărul, luăm de pe foc, turnăm laptele, amestecăm puțin, apoi adăugăm toată făina odată și amestecăm până când obținem o pastă omogenă (atenție, amestecăm doar cât să se încorporeze făina, nu mai mult). Lăsăm compoziția să se răcorească 2-3 minute, apoi o răsturnăm pe o folie alimentară. Împachetăm aluatul format și îl lăsăm să se răcească până când capătă consistența unui aluat. Ungem blatul de lucru cu foarte puțin ulei, întindem o foaie groasă de 1/2 cm, apoi decupăm formele dorite cu ajutorul decupatoarelor de prăjituri. Punem jucărioarele dulci astfel formate pe o tavă de cuptor pe care am pus în prealabil hârtie de copt și le coacem timp de 8-10 minute la cuptorul încins la 180 de grade C. Le scoatem din tavă și le lăsăm la răcit pe un grătar de patiserie.

Glazură: punem zeamă de lămâie peste albuș, apoi batem ușor cu o furculiță, doar cât să se formeze o spumă cu bule foarte mari. Înlocuim furculiță cu un mixer și mixăm albușul, adăugând, pe rând, câte o lingură de zahăr pudră, până când obținem o pastă albă, de consistența unei smântâni groase. Luăm un poș de patiserie din plastic, tăiem foarte puțin colțul, punem glazură în ea și decorăm fiecare turtă dulce în parte, după preferințe.

Important: după ce se răcesc, turtele dulci vor fi foarte tari, nu vă speriați, așa și trebuie să fie. Acestea trebuie depozitate în cutii de plastic/metal sau în pungi închise și păstrate minimum 4 zile. Pentru grăbirea procesului de frăgezire eu pun un sfert de măr în punga/cutia cu pricina.

  1. Fursecuri cu unt de arahide și făină de grâu

Ingrediente (pentru 10 fursecuri mari)

150 g unt de arahide

80 g zahăr brun

2 ouă

2 linguri ulei/unt de cocos sau unt clasic topit

1 linguriță extract de vanilie sau un plic de zahăr vanilat Burbon

150 g făină de grâu

½ linguriță praf de copt

½ linguriță sare (doar dacă untul de arahide e nesărat)

¼ linguriță scorțișoară

Pastile sau pătrățele de ciocolată pentru decor

Cum procedăm: în vasul blenderului punem untul de arahide, uleiul de cocos, zahărul, vanilia și ouăle, apoi mixam cât să se încorporeze. Amestecăm restul ingredientelor (făină de grâu, praful de copt, sarea și scorțișoara), apoi le adăugăm peste compoziția cu unt de arahide. Mixăm foarte puțin, doar cât să se amestece cele două compoziții. Folosim o cupă de înghețată și cu ajutorul ei formăm grămăjoare de aluat pe tava tapetată cu hârtie de copt (avem grijă să lăsăm spațiu între ele, acestea se vor dilata la copt). Punem pe fiecare pastile sau pătrățele de ciocolată. Coacem la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 8 minute. Lăsăm fursecurile să se răcească ușor în tavă, apoi le mutăm pe un grătar de bucătărie. După răcirea completă, le putem depozita într-un vas închis.

  1. Borcan cu mix pentru ciocolată caldă

Cantități pentru 2 borcane:

100 g ciocolată neagră (amăruie), minim 50% cacao

100 g ciocolată cu lapte

100 g ciocolată albă

100 g cacao de bună calitate

1 linguriță rasă de scorțișoară

1/2 linguriță piper roz (opțional)

1/2 linguriță păstăi de vanilie mărunțite sau 1 plic vanilie Bourbon

6 marshmallows (bezele pufoase)

Cum procedăm: răzuiți ciocolata neagră și, separat, pe cea cu lapte; tocați mărunt ciocolata albă; amestecați cacao cu restul de mirodenii; tăiați bezelele în 3-4 bucățele; distribuiți apoi în borcane alternând ciocolata și cacaoa; deasupra puneți câteva bucățele de bezele.

  1. Borcan cu caramel sărat

Cantități pentru 1 borcan

200 g zahăr tos

60 ml apă

1 linguriță de miere (opțional – ajută la reducerea critalizarii)

120 ml smântână pentru frișcă

1 linguriță rom/bourbon/extract de vanilie

1 linguriță rasă de sare de mare sau sare de Hymalaia

Cum procedăm: într-o oală cu fundul gros puneți apa, zahărul și mierea – fierbeți fără a amesteca până când se dizolvă zahărul. Lăsăți siropul să fiarbă la foc mediu spre mic mic 5-10 minute (în funcție de puterea focului), până când capătă culoarea caramelului (stați cu ochii pe cratiță, în 30 de secunde se poate arde și transforma într-un maro urât, cu un gust oribil). Atenție! În tot timpul ăsta nu amestecați, eventual mai mișcați cratița din când în când, însă evitând ca zahărul să urce pe pereții vasului. Adăugați în fir subțire, cu grijă, smântâna – nu vă speriați, bulbuci nervoși se vor ridica – se dezumflă numaidecât. Acum puteți să începeți să amestecați cu un tel. Când compoziția s-a liniștit, adăugați vanilia/burbonul/romul și sarea – bulbuceala se va produce din nou, nu va panicați! Mai amestecați 1 minut și luați de pe foc. Turnați în borcane cât încă este cald.

Categorii Lifestyle