Da, probabil că te-ai săturat să tot auzi cât de important este micul dejun, dar va trebui să te obișnuiești, pentru că nu degeaba vorbesc toți medicii și specialiștii în alimentație despre el! Micul dejun îi oferă organismului tău nutrienți esențiali, fiind motorul de care avem nevoie pentru a ne pune în mișcare după repausul din timpul nopții.
Însă, chiar dacă este, așa cum spun toți, cea mai importantă masă a zilei, se pare că mulți uită complet de ea. Conform studiului The Benefits of Breakfast and Brekfast Cereals, realizat de European Breakfast Cereal Association, două treimi din populația Europei sare peste micul dejun cel puțin o dată pe săptămână. Iar acest lucru ar trebui să se schimbe în primul rând pentru binele fiecăruia dintre noi. E drept că până și pregătirea micului dejun a devenit o treabă complicată – trebuie să alegi alimente sănătoase, dar și sățioase și, mai ales, gustoase. Pentru că, dacă nu te bucuri de mâncare, nu ai rezolvat nimic. Iar mai devreme sau mai târziu vei cădea pradă unor obiceiuri alimentare deloc
De regulă, un mic dejun echilibrat ar trebui să includă minerale, vitaminele B și D, carbohidrați, fibre și o cantitate mică de proteine – combinația perfectă pentru aportul de energie de care ai nevoie dimineața – așa că astăzi îți propunem…
Totul este mai bun dacă are și avocado deasupra! Prăjește două felii de pâine (asta dacă nu ai ai deja pâine gata prăjită), adaugă un strat de cremă de brânză, câteva cubulete de avocado, puțin piper pentru un plus de gust et voilà: micul dejun este gata! Bineînțeles, poți alterna combinațiile: ardeiul, castraveții, verdețurile sau roșiile sunt opțiuni la fel de bune pentru prima masă a zilei.
Nu ai timp să îți savurezi micul dejun acasă… în tihnă? Nu-i nimic, poți rezolva imediat problema: imediat cum te trezești, amestecă într-un blender un iaurt grecesc, câteva afine, zmeură, coacăze, mure (depinde ce ai tu în frigider) și o cană de lapte, lasă apoi smoothie-ul la răcit până te pregătești de plecare, toarnă-l apoi într-un recipient cu capac și bucură-te de el în drum spre birou. Iaurtul și laptele au calciu și proteine, în timp ce fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți.
Dacă ți-ai propus să renunți la pâine, taie în schimb un ardei în felii și pune pe ele ce vrei tu: rulouri de șuncă, cubulețe de mozarella, legume, pastă de avocado (în funcție de inspirația ta de moment). Adaugă un ou de găină fiert (sau două ouă de prepeliță, pentru că valoarea lor nutrițională este mult mai mare) și bucură-te de un mic dejun excelent!
Spre deosebire de cerealele rafinate, cele integrale sunt mai bogate în substanțe nutritive (fibre, minerale și vitamine), deoarece sunt păstrate toate părțile bobului de grâu, inclusiv germenele și învelișul său. Astfel, un bol de lapte cu cereale integrale constituie una dintre cele mai bune idei pentru un mic dejun rapid, gustos și sățios. Pentru că au o cantitate mică de zaharuri, dar sunt și o sursă importantă de calciu, fier și vitamine, cerealele integrale sunt o variantă ideală pentru diminețile în care ești pe fugă.
Foto: hepta.ro