Must-see: Împărăteasa Roșie – Viața și aventurile Anei Pauker

Ana Pauker

Cel mai recent documentar al lui Radu Gabrea este o poveste care ne întoarce în România perioadei comuniste, construită în jurul Anei Pauker, fost vicepremier și ministru de externe, una dintre cele mai controversate figuri ale acelei epoci. Împărăteasa Roșie – Viața și aventurile Anei Pauker va avea premiera duminica, 19 iunie 2016, ora 18.00, la Sala Union a Cinematecii Române, iar începând cu 1 iulie, va putea fi vizionat de publicul larg tot la Cinemateca Union (Str. Ion Câmpineanu nr. 21).

Perioada comunismului în România, urmare directă a ocupației sovietice, constituie o epocă studiată prea puțin a istoriei contemporane a României. Și, ca de fiecare dată într-un asemenea caz, miturile și legendele înlocuiesc datele istorice reale. Cazul Anei Pauker este un exemplu tipic în acest sens.

Originea ei evreiască și abilitatea lui Gheorghe Gheorghiu Dej de a o face pe aceasta vinovată de toate relele perioadei staliniste din România, au dus la paradoxul ca Dej, conducătorul de facto al Partidului Comunist Român, și cel care a stat direct și nemijlocit la conducerea represiunii până în 1960 din România, să intre în constiința colectivă ca un „binefăcător”, rolul de „criminal în istorie” fiind atribuit în totalitate Anei Pauker.

Întrebat care este motivația regizorală în realizarea documentarului despre această marcantă și controversată personalitate istorică, Radu Gabrea a spus: „În linia interesului meu permanent pentru desoperirea falsificărilor istoriei contemporane a României, am socotit că readucerea în prim plan a adevăratei biografii a Anei Pauker este mai mult decât necesară.  Apariția excepționalei cărti a istoricului american Robert Levy, Ana Pauker: The rise and fall of a Jewish Communist mi-a dat ideea documentarului și m-a ajutat, direct și indirect, la realizarea acestuia.”

Documentarul Împărăteasa Roșie – Viața și aventurile Anei Pauker cuprinde mărturiile unor mari istorici și politologi: Robert  Levy – istoric, autorul cărții Ana Pauker: The Rise and Fall of a Jewish Communist, Vladimir Tismăneanu – politolog, Adrian Cioroianu – istoric, Gheorghe Onișoru – istoric, Liviu Rotman – istoric, fragmente narate de mari actori: Victoria Cociaș și Vlad Rădescu și include materiale de arhivă importante puse la dispoziție de Arhiva Națională a României, Arhiva Națională de Filme și Biblioteca Academiei Române.

Categorii Lifestyle