Împreună. De ce avem nevoie unii de alții mai mult ca oricând

Chiar și în cel mai profund moment de singurătate, suntem înconjurați de ceilalți. Scaunul pe care stăm este desenat, lucrat, vândut și transportat de alți oameni. Cartea pe care o citim, fereastra pe care o deschidem, apa pe care o bem, mâncarea cu care ne hrănim. Tot ceea ce folosim ne amintește că trăim împreună, într-o țesătură socială de multe ori invizibilă.

2018, ca și 2017 înaintea lui, a fost un an al polarizării. Oamenii strigă unii la ceilalți pe internet sau din stradă, în România și în întreaga lume. Iar motivele sunt de toate naturile. De la politică la subiecte sociale, de la vegetarianism, la brazi artificiali. Vorbim mai mult ca niciodată și ne simțim din ce în ce mai singuri.

Dar dacă privim cu ochi noi această țesătură socială care pare din ce în ce mai subțire, o acceptăm așa cum este, o înțelegem, și astfel devenim mai buni? Despre asta a fost vorba la Atelierul de Influență Interpersonală Khastalia, care a avut loc în noiembrie. Despre cum ajungem la ceilalți și cum ajung ei la noi. Despre o re-învățare a ascultării și o redefinire a eului social. 

Mai întâi a fi. Apoi a face și a avea

”Înainte de orice trebuie să fim. După acest seminar am înțeles și știu exact ce înseamnă „a fi” și de ce este important să ne cunoaștem pe noi înșine înainte de „a face” sau „a avea”. Aceasta este impresia cu care a încheiat Alina Dumitrașcu, Head of Legal and Corporate Affairs, Enel Romania, cele 4 zile de seminarii din cadrul Atelierului de Influență Interpersonală.

Au fost 4 zile pline de iluminare și pentru Vlad Fedra, Team Leader Sales B2B, Telekom Romania Mobile Communication. Și începutul fundației pentru dezvoltarea personală. Sau, în viziunea unui alt cursant, Viorel Sopoțeanu, Manager Mega Image, alfabetizarea complicatului limbaj al inteligenței relaționale.

Cursanții s-au întors la originile filosofiei și l-au reinterpretat pe Aristotel, călătorind apoi printre învățăturile mai multor minți luminate, au descoperit și au experimentat alături de Dragoș Bucurenci, la seminariile de Influență și persuasiune și Leadership Interpersonal, au vorbit despre emoții și au învățat să le accepte, cu ajutorul lui Gáspár György, în cadrul modulului de Inteligență relațională și s-au jucat, redescoperindu-și gesturile, sub îndemnul lui Marius Manole, la atelierul de Prezență Scenică.

Au vorbit despre succes, carieră, alegeri, dezvoltare. ”Toată copilăria și adolescența am crezut că argumentele logice și corecte sunt de ajuns pentru a avea succes, atât în carieră, dar și în viața privată. Am greșit. Relațiile bune cu cei din jur și inteligența emoțională sunt și mai importante” este concluzia lui Florin Grozea, după acest atelier. (De ce a plecat de aici cu 20 de pagini de notițe, povestește în detaliu, pe blogul lui).

Ce ne desparte, ce ne unește

Există șase principii ale influențării, spune Robert Cialdini, doctor in psihologie: al reciprocității, al rarității, al autorității, al consecvenței, al simpatiei și al consensului. Toate sunt necesare, dar mai ales echilibrul lor, în viețile și carierele noastre pentru a-i transforma pe cei cu care avem de lucrat în aliați, susținători și avocați ai cauzelor și ai proiectelor noastre, a spus Dragoș Bucurenci la Atelierul de Influență și persuasiune. Acesta s-a încheiat cu un interviu cu Dan Pascariu, Președintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Bank.

”Principalul ingredient al influenței este încrederea. Iar încrederea are 3 elemente: sinceritate, credibilitate și competențe. Sinceritatea înseamnă că știi că acel omul respectiv este corect, este sincer și întotdeauna s-a comportat ca atare – integru. Credibilitatea înseamnă că ai făcut ceea ce se aștepta de la tine, ai fost constant în ceea ce privește acțiunile tale”, a povestit Dan Pascariu.

Cele 5 ingrediente necesare leadershipului, în opinia sa, sunt caracterul, competențele personale, competențele interpersonale și influență, concentrarea pe rezultate și promovarea schimbărilor.

”Mie îmi pasă de oameni. Întotdeauna m-am pus în papucii celorlalți pentru a-i înțelege. Soluțiile vin prin acest exercițiu de înțelegere și de pregătire”, a spus Mariana Gheorghe, invitata lui Dragoș Bucurenci la finalul atelierului de Leadership Interpersonal. Mariana Gheorghe a fost prima femeie manager general Petrom, iar sub conducerea ei, timp de 12 ani, Petrom a devenit cea mai mare companie din România. Este, de asemenea, primul executiv român și singurul manager din Europa de Sud-Est care a intrat în clasamentul celor mai puternice femei din mediul de afaceri, alcătuit de către Revista Fortune în anul 2013.

Înțelegerea celorlalți este, pentru ea, punctul central al influenței. Iar oamenii sunt diferiți. Dar asta nu trebuie să stea în calea cooperării, din contră. ”Eu sunt un mare fan al echipelor mixte. În mediul profesional, nu cred că femeile pot să fie eficiente fără barbați sau bărbații fără femei. Diversitatea este cel mai frumos lucru care ni se poate întâmpla. Și personalitățile trebuie să fie diferite într-o echipă. Valorile și principiile ne fac să existăm ca o comunitate”, a mai spus Mariana Gheorghe. 

Ce vedem în oglindă. Ce văd ceilalți

Ca să ajungem la ceilalți, trebuie să fim autentici. Iar pentru asta, e nevoie să fim mai ales sinceri cu noi înșine. Să ne acceptăm emoțiile, chiar și pe cele negative. Aceasta a fost provocarea lui Gáspár György pentru cursanții săi, la Atelierul de Inteligență relațională. Au făcut împreună exerciții de curaj, compasiune și conectare.

”Ne expunem fără să știm ce se va întâmpla mai departe în viață, spre deosebire de spectacolele de teatru în care fiecare urmează scenariul”, a spus Gáspár. Dar asta e bine. Si a citat-o pe Brene Brown:  “Vulnerabilitatea nu înseamnă doar să cunoști victoria sau înfrângerea, ci să înțelegi că ambele sunt necesare; înseamnă să te implici cu toată ființa ta în ceea ce faci”. 

Asumarea a fost, de asemenea, punctul de plecare la atelierul de Prezență scenică cu Marius Manole. Asumarea înseamnă să nu ne mai ascundem, ci să folosim tot ce avem, corpul, gesturile, jocul în relația cu ceilalți. Să dăm la o parte zidurile, pentru a privi mai bine. În oglindă și în ochii celorlalți.

”Cu siguranță acest curs a schimbat ceva în mine, nu mai sunt aceeași persoană care joi a venit cu multă bucurie și entuziasm – am aflat multe lucruri despre mine, despre ceea ce pot să fac și mai bine, despre semenii mei și cum aș putea construi relații de calitate”, a spus Beatrice Manole, Manager Raiffeisen Bank, după cele patru zile de atelier.

Atelierul de Influență Interpersonală va reveni în toamna lui 2019 și este un proiect anual Khastalia. Din ianuarie, Dragoș Bucurenci și Marius Manole, alături de Melania Medeleanu, Alexandru Negrea, Paul Olteanu și Cristian Lupșa încep cursurile Școlii de Comunicare. Sunt 16 locuri disponibile, dintre care două sunt burse oferite de Institutul Qreator. Înscrierile se închid în 6 ianuarie. 

Categorii Lifestyle