
Inspirația dulce de Crăciun vine de la Tartelicious – cel mai mic laborator de tarte din București, care a luat naștere din dragostea pentru dulce și gustos. Tartele care ies din mâinile celor două prietene Cătălina și Rodica spun NU margarinei și gelatinei, untul fiind ingredientul de bază în fiecare rețetă concepută de fete.
Fiecare tartă este unică, personalitatea ei fiind definită prin ingredientele naturale, ouăle nestresate și în special aspectul imperfect de perfect. În ceea ce privește masa de sărbători, rețeta Tartelicious își propune să ne ducă cu gândul la un sentiment de coziness, la momentele în care te aduni cu prietenii și familie pentru o cană de vin fiert și ceva bun.
Rețeta specială de Crăciun este prăjitura cu pere fierte în vin roșu și mascarpone – Merry Tartelicious Cake:
Pentru aluat:
250 g unt 82%
170 g zahăr brun
275 g făină
2 oua
100 g smântână
3-4 pere mari
150 ml vin
o linguriță scorțișoară
1/2 linguriță nucșoară
1/4 linguriță anason
0.5 g praf de copt
0.5 bicarbonat de sodiu
un praf de sare
Merry Tartelicious Cake
Pentru cremă:
300 g mascarpone (la temperatura camerei)
100 g smântână
coaja și zeama de la o portocală
50 g zahăr.
Merry Tartelicious Cake
Pentru decor:
Semințe de dovleac coapte
Merișoare
Merry Tartelicious Cake
Mod de preparare:
1. Perele se taie cubulețe și se fierb în vinul în care am adăugat puțină scorțișoară timp de 5 minute.
2. Încălzim cuptorul la 180C.
3. Se bate untul cu zahărul până se obține o textură ușor spumoasă.
4. Se adaugă ouăle pe rând și se bate bine.
5. Într-un bol, se amestecă toate ingredientele uscate rămase (făina, condimente, praf de copt, bicarbonat, sare).
6. Adăugam un sfert din compoziția ingredientelor uscate și mixăm bine. Adaugăm smântâna, tot un sfert. Continuam având grijă să terminăm cu ingredientele uscate, pentru a stabiliza compoziția.
7. La final, adaugăm perele și vinul în care au fiert. Amestecăm cu o spatulă pentru a le incorpora bine.
8. Într-o tava (cu inel) de preferat, punem hârtie de copt și turnăm compozița.
9. Coacem tarta pentru 40 – 50 de minute, în funcție de cuptor. Trebuie să treacă testul scobitorii, asta presupune să înfigeți o scobitoare cât mai aproape de centru. Dacă iese curata, fără aluat umed pe ea, atunci este gata. Dacă nu, mai coaceți 5-10 minute.
10. Cât timp tarta se răcește, facem crema. Cu ajutorul unui mixer, amestecăm toate ingredientele pentru crema, până se omogenizează.
11. Când tarta s-a răcit, o putem orna.
Tip&tricks
* Având mult unt, de preferat ar fi ca tarta să fie consumată la temperatura camerei, poate sta și o oră afară înainte de a fi consumată.
* O altă alternativă este să depozitați crema la frigider până când o veți consuma, iar în momentul dorit să o ornați. Blatul poate sta la temperatura camerei, acoperit cu folie alimentara, pentru a nu se usca.

Mery Tartelicious Cake
O rețetă delicioasă. Spor la gătit!