Interviu: Andreea Bădală, despre creativitate și piese-fetiș

Andreea Badala

Rochii şi colanţi cu detalii de portjartier, body-uri care imită siluetele anilor ’40 şi ’50, fuste cu accente bondage – fiecare piesă care iese pe uşa atelierului Andreei Bădală are un şarm aparte, dat de jocul dintre senzualitatea lenjeriei şi feminitatea siluetelor retro, care, împreună, reunite, reprezintă inspiraţia pentru ADN-ul brand-ului Murmur.

Am stat de vorbă cu Andreea pentru a afla detalii despre începuturile sale în modă și despre cea mai nouă colecție sub semnătura ei.

Povesteşte-ne puţin despre începuturile tale în modă – a existat un moment anume care te-a determinat să începi să creezi?
Am fost genul de copil care a ştiut exact ce vrea să facă înainte să ştie să scrie. Mi-am urmat visul pas cu pas, am proiectat şi am muncit cu pasiune şi o fac în continuare.

Ne poţi povesti puţin despre stagiul de practică pe care l-ai făcut la Alexander McQueen? Cum a decurs şi cum te-a influenţat?

Mi-am dorit foarte mult să am experienţa de a lucra în echipa Alexander McQueen. Un brand ca acesta se construieşte pe viziunea şi geniul unui om creativ şi este cel mai bun exemplu pe care îl cunosc. Am învăţat foarte multe lucruri acolo, dar cel mai important este faptul că o echipă lucrează să aducă la realitatea o lume întreagă, fascinantă. Fiecare rotiţă are rolul ei şi împreună cu celelalte dă naştere unei lumi unice. Şi totul porneşte de la o minte creativă care construieşte o lume întreagă.

Ce te-a determinat să te întorci în ţară şi să îţi dezvolţi propriul brand?

M-am întors în ţară pentru că mi-am dorit să construiesc brand-ul Murmur. Ideea lui am început să o schiţez încă de când eram studentă în Londra. În momentul în care m-am hotărât să mă întorc şi să creez Murmur, eram plină de forţă de muncă, de entuziasm, şi simţeam că brand-ul pe care îl voi face este unic şi acoperă un gol creativ în piaţă. E o lume la graniţa între lenjerie şi prêt-à-porter, e un mers pe sfoară care e palpitant şi plin de adrenalină. Pentru mine Murmur înseamnă senzualitate maximă fără să arăţi prea mult, lenjeria adusă la nivel de prêt-à-porter, reconstrucţia corpului prin forme geometrice şi detalii feminine.

Ne poţi povesti, pe scurt, cum decurge procesul tău creativ?

Încep tot timpul pe aceeaşi temelie, cea a brand-ului. Apoi construiesc peste această temelie cu surse noi de inspiraţie. Majoritatea sunt din familia Murmur, de la diverse studii de forme de lenjerie, la detalii de bondage. La fel de bine pot fi nişte surse de inspiraţie total antitetice, pe care le înduplec să ia forma Murmur. Îmi place mult să lucrez combinat: fac tipare, mulaje, încercări de finisaje, research, schiţe. E un proces organizat, însă uneori mă las pradă haosului. Momentele de haos creează ceva nou, care apoi e supus din nou unui sistem organizat. La faza de prototip mă implic foarte mult. După mine, procesul creativ e în orice, şi în multiplicarea sau procesul de producţie. E continuu.

Ne poţi vorbi puţin despre colecţia nouă? Care este piesa ta favorită?

Am lansat de curând o linie permanentă de piese mai simple şi sintetizate, cu acelaşi ADN al brand-ului, însă mult mai purtabile. Sunt ca un rezumat a ceea ce înseamnă Murmur. De asta cred că îmi plac atât de mult, pentru că am ajuns la o esenţă comercială, purtabilă.  Mă bucur când eu însămi mi le doresc imediat pe toate. Sunt puternice şi diluate în acelaşi timp. Imaginează-ţi o rochie simplă din cel mai comod material, care îţi pune în evidenţă corpul şi care se închide în faţă cu un şirag de copci. Evident că poţi să descoperi cât vrei în zona decolteului sau pe picior. Sau un top simplu din tricot de bumbac atât de fin şi subţire, încât e aproape translucid. Se simte şi nu se simte pe piele, dar când îl dai jos îţi dai seama că mai vrei să îl simţi pe tine. Şi se termină cu nişte detalii de portjartier, dar atât de fine încât se reduc la un anou auriu şi o bandă fină ripsată.
Am fotografiat fiecare produs în sine, fără să intervin cu styling în ţinută. Fustele şi pantalonii sunt alăturate unei bustiere de culoarea pielii, topurile sunt pozate cu un slip nude. Vreau ca fiecare femeie care poartă Murmur Essentials să îl poarte altfel, în propriul mod, neinfluenţat de ceea ce arătăm noi prin imagine.

Creațiile Andreei Bădală pot fi vizionate la Romanian Design Week, în cadrul expoziției centrale din Piața Amzei.

Foto: Romanian Design Week