El e Capricorn, ea Balanţă. El pragmatic, ea artistă. El a învăţat-o să spună nu, ea i-a demonstrat că fericirea nu înseamnă neapărat să ai dreptate. Împreună, Cristophe Cervasel şi Sylvie Ganter au creat Atelier Cologne, prima casă care a introdus în lumea parfumeriei un nou gen olfactiv: cologne absolue.
Mai exact, cei doi au reinterpretat reţeta veche a apei de colonie de acum 300 de ani. Despre toate acestea, dar şi despre ingredientele vedetă, scumpe şi preţioase, despre inspiraţia din spatele fiecărei creaţii, Bianca Nuţu a stat de vorbă cu Cristophe Cervasel. S-au întâlnit cu ocazia lansării brandului în România, în noul magazin din Mall Băneasa.
Bianca Nuţu: Cum aţi cunoscut-o pe Sylvie? Am citit într-un alt interviu de-al dumneavoastră că lucrurile nu au mers tocmai bine la prima întânire.
Cristophe Cervasel: (râde). Deloc. Ne-am întânit în 2006 pentru un job interview. Eu aveam o companie care crea parfumuri pentru casele de modă, ea lucra pentru Hermès. Mi-a zis din start că ea nu crede în acest business şi că planul ei este să aibă propriul brand. La finalul conversaţiei pe care am purtat-o în engleză, am detectat un uşor accent. Aşa că am întrebat-o dacă vorbeşte franceză. Asta a înfuriat-o pentru că şi-a dat seama că dacă i-aş fi citit cu atenţie CV-ul, aş fi ştiut că e franţuzoaică. Am reuşit totuşi să o conving să lucrăm împreună. În timp, m-am îndrăgostit de ea, dar nu am recunoscut asta decât după câteva pahare de vin, la o cină. I-am spus că dacă încă îşi mai doreşte să aibă propriile creaţii olfactive, va trebui să se căsătorească cu mine.
B. N. : E evident că Sylvie e genul de femeie care şi-a urmat atât inima, cât şi nasul. Aţi avut însă vreodată momente când v-aţi certat creând un parfum nou?
C. C. : La început, când formezi un cuplu de puţin timp, eviţi să te cerţi. E total diferit faţă de ce se întâmplă într-o relaţie pe termen lung. Sylvie m-a învăţat însă că pot obţine ceea ce îmi doresc fără să mă cert. Capricorn fiind, sunt foarte sincer, spun ceea ce gândesc şi nu mă deranjează discuţiile în contradictoriu. Cu ea, am căzut mereu la pace. Totuşi, chiar la începutul Atelier Cologne, când am creat Orange Sanguine, recunosc că nu corespundea cu ceea ce aveam eu în minte.
Mirosea ca o portocală şi mă gândeam că nu e în regulă să lansăm un parfum pe care eu nu l-aş purta. M-am răzgândit în clipa în care Sylvie mi-a spus că prima reacţie când îl miroşi e să zâmbeşti şi abia apoi te întrebi dacă ţi se potriveşte sau nu.
De la Shangai la Moscova şi de la New York la Paris, Orange Sanguine este best seller-ul nostru. Nu îl port însă nici acum. Când am creat Pomélo Paradis, am înţeles şi de ce. Prefer lămâia, grepfrut, blood orange, nu portocala, care e prea dulce.
B. N. : În general, când vorbim despre apă de colonie, ne gândim automat la parfumuri cu concentraţie scăzută, care nu rezistă mult. Nu e cazul Atelier Cologne. Consumatorii ar trebui să facă diferenţa şi să înţeleagă diferenţa dintre apă de colonie şi cologne absolue, nu-i aşa?
C. C. : Aşa e. Prima apă de colonie a fost inventată în 1709 de Giovanni Maria Farina , un parfumier italian care a folosit ca ingrediente citricele, care îi aminteau de casă. Apa de colonie era mai degrabă un ulei decât un parfum şi s-a bucurat într-adevăr de un mare succes.
De-a lungul timpului, oamenii de afaceri s-au gândit să vândă acest produs la cel mai mare preţ cu cele mai mici costuri de producţie. Astfel, au început să îi scadă concentraţia.
Din reţeta veche, noi am păstrat baza de citrice, fără a renunţa însă la concentraţia unui parfum pur. Cologne absolue conţine 90 % ingrediente naturale. Parfumurile noastre au personalitate, dar nu sunt agresive. Sunt concentrate, dar nu puternice încât să te deranjeze.
În Asia, foarte mulţi dintre cumpărătorii noştri fac parte din categoria millennials. Notele de citrice le fac uşor de purtat de adolescenţi. Când parfumul e prea intens, tinerii tind să spună că i s-ar potrivi mai degrabă mamei sau tatălui.
B. N. : La Atelier Cologne, puneţi foarte mare preţ pe ingrediente. Şi ce mi se pare foarte interesant este că notele de citrice le mixaţi de fiecare dată cu un ingredient vedetă. Ce ne puteţi spune despre asta?
C. C. : Ingredientele sunt cheia unui parfum reuşit. E ca atunci când faci vin. Degeaba ai tehnica bună, dacă materia primă nu e de calitate. Uite, de exemplu, pentru Iris Rebelle, am folosit iris.
În parfumerie, nu foloseşti floarea, ci rădăcina. Procesul de distilaţie durează şase ani, iar la final, obţii cel mai scump ulei din parfumerie. Irisul e un ingredient cu istorie veche. Nouă ne place să reinterpretăm felul în care mixăm ingredientele astfel încât să obţinem parfumuri care nu miros a nimic cunoscut.
Cu note de iris, de neroli şi lemn Gaiac, Iris Rebelle e povestea unei balerine, care îşi schimbă locul în avion întrucât o agasează domnul dezordonat de lângă. Există o atracţie acolo. La scurt timp, în timp ce urcă pe scenă pentru o reprezentaţie, îl revede aşezat în primul rând, semn că a existat atracţie între ei. E un parfum delicat, artistic, care îşi păstrează puterea şi care te duce cu gândul la o balerină.
B. N. : Mai există o prejudecată când vorbim despre apă de colonie. O asociem mai degrabă cu bărbaţii. Atelier de Cologne propune creaţii unisex, însă ne daţi câteva exemple care s-ar potrivi mai bine domnilor, şi care doamnelor.
C. C. : Majoritatea clienţilor noştri sunt femei. O să îţi spun ce folosesc eu şi ce foloseşte soţia mea. Nu reprezentăm modele clasice de femeie şi de bărbat, însă sunt mulţi, care ni se aseamănă.
Sylvie preferă aromele lemnoase. Pe timp de zi, Bois Blonde, un mix de mosc, floare de portocal şi un pic de piper e perfect. Seara, e timpul să intre în scenă Rose Anonyme. E foarte dificil să creezi un parfum în jurul trandafirului. Rose Anonyme nu e un parfum clasic cu note de trandafiri. E woody, condimentat şi în acelaşi timp fresh datorită citricelor.
Santal Carmin e ideal de purtat din zori până noaptea. Cu floare de şofran din India, e foarte chic.
Domnilor, le-aş recomanda să încerce Trefle Pur. E inspirat din ce simte şi ce miroase în jurul lui un bărbat care se plimbă pe iarba proaspăt cosită la ţară. Seara, îl pot înlocui cu Vetiver Fatal sau cu Gold Leather. Cel din urmă are ca ingredient vedetă romul. E hipnotic, masculin, dar foarte creativ în acelaşi timp. Cu cât se usucă pe piele, cu atât e mai puţin agresiv.
B.N. : Mi-a plăcut mult că în magazinul Atelier Cologne, există posibilitatea de a alege o husă pentru parfumul în varianta de travel şi de a o grava cu un cuvânt sau o expresie. Mi se pare o idee perfectă pentru cadouri. Totuşi, cum alegem un parfum dacă vrem să i-l dăruim cuiva?
C. C. : Trebuie să te transformi într-un detectiv, dar şi într-un mic psiholog. E necesar să îi ştii personalitatea celui care urmează să îi faci cadoul, preferinţele, stilul de viaţă, destinaţiile de vacanţă preferate. Cu timpul, capeţi experienţă. Întrucât ştiu povestea din spatele fiecărui parfum în parte, ştiu cu uşurinţă ce i se potriveşte cuiva. Tu, de exemplu, ar trebui să încerci Café Tuberosa.