Parfumier veteran, cu peste 40 de ani de experiență, designer, scriitor, Ramon Monegal este continuatorul tradiției familiei Monegal. Creațiile casei au fost adorate de familia regală a Spaniei, căreia i-a devenit furnizor oficial. Astăzi întrăm mai mult în detalii cu parfumierul Ramon Monegal, despre creațiile sale, care se regăsesc în magazinele Obsentum din Băneasa Shopping City și Aeroportul Henri Coandă.
De unde a pornit pasiunea pentru acest domeniu?
Voiam să fiu arhitect și am făcut studii de arhitectură și parfumerie în paralel, pentru că sunt la a patra generație de parfumieri din familia mea. Așadar, inițial voiam să fiu arhitect, dar cum făcusem și școala de parfumieri în paralel, până la urmă am ales acest domeniu, cumva fiind influențat de maestrul meu parfumier. Cred că influența lui a fost foarte importantă pentru mine.
Ce ne puteți spune despre cea mai recentă colecție? Care sunt elementele definitorii?
Eu cred că atunci când un parfumier lansează un parfum nu se gândește la elemente definitorii neapărat, ci este mai mult vorba despre acele elemente care îl reprezintă pe el că om. Eu am lucrat foarte mult pe factorii care mă diferențiază, colecția Spanish mai exact, care reflectă caracterul meu spaniol.
Care este filozofia brandului?
În primul rând, vorbim despre o marcă de autor de parfumier. Creațiile mele sunt rezultatul caracterului meu, sunt mediteranean, mă consider un parfumier cu elemente de lemn și creez parfumuri bazate pe acest element. Aș spune că din punct de vedere olfactiv mă situez undeva la granița dintre Orient și Occident.
Care sunt ingredientele pe care le preferați? Există un ingredient anume care v-a rămas în suflet încă din copilărie?
Prefer notele lemnoase, să spunem cedru, santal și salcie dar îmi plac pielea și irisul. Da, ingredientul care mi-a marcat copilăria este alchitranul, un ingredient folosit pentru vopsirea bărcilor. Este un miros extraordinar de puternic, foarte penetrant și foarte similar cu pielea. Mie, personal, îmi place să îl asociez cu lemnul.
Care e poziția brandului vizavi de parfumeria de nișă? Ce schimbări credeți că s-ar putea face în acest domeniu?
Personal, aș schimba numele. Cuvântul “nișă” vine din marketing, sau cel puțîn ei l-au inventat, iar din punctul meu de vedere definește o gaură într-un cimitir. Nu sunt de acord cu această denumire. Putem vorbi despre parfumerie independentă, parfumerie de autor…cu aceste denumiri sunt de acord. Ce aș schimba? N-aș chimba nimic, cred că aș încerca să îmbunătățesc formarea tuturor celor care lucrează în acest domeniu, ca ei să înțeleagă ce reprezintă această parfumerie, pentru că nu e accesoriu, e un element transcendent.
Care e mesajul pe care parfumurile îl transmit mai departe clienților?
Mesajul pe care vreau să îl transmită creațiile mele este legat de faptul că parfumul este reprezentarea olfactivă a fiecărei persoane și trebuie să valideze imaginea vizuală a persoanei respective. Nu există parfum prost sau parfum bun, ci există parfumuri bine purtate sau purtate greșit.
De unde a pornit inspirația pentru designul recipientelor? Există o poveste?
Designul are o poveste. Este ceva creat de mine, pentru că știu să desenez, reprezintă un flacon de vopsea. M-a inspirat unul dintre recipientele pe care le avea străbunicul meu și mi-a rămas în minte acest design pentru că nu are gen, feminin sau masculin. E pur și simplu un recipient de vopsea, iar autorul poate să îl transforme în orice poezie, orice roman, orice dorește. E un recipient de imagini și povești olfactive fără gen.
Se pot mixa parfumurile între ele?
O imagine olfactivă se poate construi în mod individual sau nu. Asta înseamnă că mă pot da cu un parfum, dar pot adăuga peste el unul sau chiar mai multe. în diferite zone de pe corp sau în același loc, dar suprapuse. Totuși, raportându-ne la modă, dacă cineva vrea o imagine vizuală unică, trebuie să combine elementele. La fel și în cazul parfumului, dacă vrem o imagine olfactivă unică, trebuie să combinăm elementele.
Care este combinăția dvs. preferată?
Toate se pot combina, eu fac diferențierea în funcție de grupurile de mirosuri. Principalele sunt floralele și lemnoase. Ni se spune că femeia = floare și bărbațîi = lemn, ceea ce nu este adevărat, dar este adevărat faptul că unei flori, care reprezintă seducția, ii încorporez un element de lemn, care reprezintă puterea, și vom obține o combinăție seductiva și puternică. Pot combina diferite grupuri de mirosuri, totul ține de proporții. O floare e mai ușor de combinat cu citrice sau cu elemente dulci sau orientale, trebuie doar să scăpăm de frică de a combina și să îndrăznim să purtăm.
Am preferințe pentru notele lemnoase, îmi place să le combin cu flori, îmi place pielea dar în mod normal nu e o preferință în mod special. Parfumul = comunicare și eu îl folosesc că formă de comunicare. Preferatul meu depinde de ce vreau să comunic și de starea pe care o am, dar cum mie îmi place să spun despre mine că sunt liber, consider că pielea este o exprimarea a libertății.