Când am citit prima dată despre Circle of Love, „un rollercoaster emoțional”, un musical altfel, cu piese Depeche Mode, am zis că e obligatoriu să aflu mai multe detalii despre această poveste. Una extrem de interesantă, după cum mi-au spus Petre Marinescu și Florian Ghimpu, producătorul, respectiv regizorul Circle of Love.
Petre Marinescu (producător): Circle of Love spune o poveste de dragoste, despre un el (Alex) şi o ea (Corina), care ajung cu relaţia lor într-un moment de cotitură. Astfel, am vrut să suprindem în show etapele psihologice, trăirile, simţirile prin care trece Alex în momentul despărţirii, aşa zisele „etape de doliu”. În mod sigur fiecare dintre noi a trecut prin aceste etape către „vindecare” într-un moment greu şi ne-am întrebat ce urmează după sau dacă mai este ceva după? Ceea ce face însă show-ul şi mai interesant este faptul că povestea este expusă pe scenă simultan într-un film acompaniat de o trupă live, un concert, pe versurile hiturilor Depeche Mode. Un fel de multimedia musical. Muzica, filmul şi luminile sunt sincronizate perfect într-un show unic, în care versurile pieselor (exclusiv Depeche Mode) puse cap la cap reprezintă 90% din textul spectacolului. Actorii au destul de puţine replici/text în film.
Florian Ghimpu (regizor): Circle of Love este un proiect cum nu e altul: un film acompaniat live de un concert, două elemente de spectacol diferite ca exprimare care împreună creează un TOT. Versurile reprezintă cuvintele, iar muzica induce atmosfera din film. Este un proiect despre iubire, despre etapele psihologice ce urmează unei despărţiri din dragoste. Este un spectacol care ne întoarce spre suflet într-o societate care se bazează din ce în ce mai mult pe pragmatism, carieră, indiferenţă sufletească. Un motivaţional realizat prin muzică şi film.
Petre Marinescu: Ideea a plecat, pe de o parte, de la muzică, de la faptul că orice cântec spune o poveste. Mi-a plăcut apoi provocarea de a scrie un script bazat aproape în exclusivitate pe versuri care să povestească despre stările, trăirile, emoţiile cuiva care trece prin acest moment greu. De aici, totul a evoluat foarte rapid, mi-am dat seama că, pentru a transmite cât mai coerent mesajul, publicul va avea nevoie să şi vadă ce se întâmplă, așa că ne-am decis să turnam un film sincronizat perfect pe muzică.
De ce aţi ales cântecele Depeche Mode pentru Circle of Love?
Petre Marinescu: Melodiile celor de la Depeche Mode transmit foarte bine prin versuri, prin atmosferă, stările de care aveam noi nevoie în show. Şi, că să fiu sincer, nici nu au fost alte trupe în discuţie, pentru că, aşa cum spuneam, am plecat de la muzică. În plus, spre norocul nostru, cel cu care am lucrat la aranjamente muzicale, Dan Tache (piesele sunt într-un aranjament muzical propriu), este fan înrăit DM.
Petre Marinescu: Alex este Silvian (actorul care i-a dat viaţă personajului), este Florian (regizorul), Mihai (directorul de imagine), Alex este Dan (aranjamente muzicale), Alex sunt eu, poţi fi şi tu… practice, Alex poate fi oricine a trecut sau trece printr-o despărţire, printr-o schimbare grea de viaţă. Şi, din păcate, ştim că viaţa nu este numai roz, cu toţii am fost acolo. Şi în acel moment cu toţii cred că vrem să înţelegem ce se întâmplă cu noi, să ştim la ce să ne aşteptăm, cum putem lupta. Psihologii împart această schimbare în etape, etapele de doliu: Negarea, Negocierea, Furia, Depresia, Speranţa falsă urmată poate de o etapă maniaco-depresivă şi, în cele din urmă, de acceptare.
Alex trăieşte o dramă personală, trece prin toate aceste etape şi realizează că viaţa i se schimbă. Florian a reuşit să surprindă atât de bine trăirile lui şi ale celorlalte personaje, încât toţi cei care au văzut show-ul mi-au spus că reușesc să se identifice cu unul sau cu altul.
Aşadar va invit şi pe voi să îmi spuneţi cine sunteţi.
Florian Ghimpu: Alex eşti tu. Alex sunt eu, este el, este chiar şi ea. În cazul de faţă, avem un bărbat care iubeşte, care pierde o iubire, care suferă, care învaţă din suferinţă, trece prin etapele de „doliu sentimental” şi ajunge să se descopere şi să găsească puterea şi liniştea de a iubi din nou. Stările prin care trece personajul principal sunt acele trăiri pe care oricine vede spectacolul le va recunoaşte în trecutul său. Dar nu acesta este scopul proiectului, anume o retroproiecţie interioară personal, ci o invitaţie la autoanaliză, atât a deciziilor trecute, cât şi a concepţiilor actuale, o evidențiere a importanţei echilibrului interior în reuşitele de zi cu zi, importanța fondului afectiv matur, echilibrat şi modul în care îl obţinem.
Petre Marinescu: Am avut o echipă minunată şi, chiar dacă au fost şi suişuri şi coborâşuri, ca în orice proiect, toată producţia a fost o experienţă de neuitat. Filmările efective au durat cam o săptămâna în care ne-am distrat copios. Eu am realizat ceva producţii înainte, live-show-uri mai mari sau mai mici, însă odată cu Circle of Love am făcut pentru prima oară un film: o experienţă inedită, care mi-a plăcut foarte tare. Deşi filmam de pe la 5 dimineaţă până noaptea târziu toată echipa a fost foarte implicată şi cu ocazia asta aş vrea să le mulţumesc! Pentru a ne aminti de tot ce am trăit împreună în timpul asta, am avut şi o echipă dedicată making-of-ului care a surprins multe dintre momentele frumoase, pe care sperăm că o să le arătăm cândva.
Producţia show-ului a durat cam un an, timp în care am blocat studioul circa 6-8 luni pentru aranjamentele muzicale, repetiţii, apoi pentru crearea/adaptarea scenariului. Cercetarea pentru acest spectacol a durat cam una, două luni, am ascultat cred toată discografia DM, le-am studiat poveştile, versurile, tot. Cred că sunt cel mai cunoscător fan. Am studiat un pic psihologia şi m-am documentat intens despre etapele de care vorbim.
Florian Ghimpu: Filmări record. În 8 zile am terminat tot, un film cu o durată de peste o oră. O colaborare perfectă între echipa de producţie şi distribuţie, cu toţii am fost „cu tot sufletul” la realizarea acestui proiect „de suflet”. Privind realizarea coloanei sonore, acest lucru a fost realizat de către Petre şi Dan, solistul trupei care concertează live, în vreo 8-9 luni cu o răbdare admirabilă.
Petre Marinescu: În Bucureşti, începând cu 23 februarie 2017, la Cinema Pro, cam o dată la trei săptămâni, şi probabil din martie începem să călătorim şi prin ţară. Ceea ce ne dă aripi este faptul că suntem în discuţie şi cu promoteri internaţionali care au fost foarte încântaţi de ceea ce au văzut şi auzit, aşa că, în curând, pornim să cucerim şi piaţa de entertainment mondial. Broadway, venim! Glumesc, dar e un vis frumos!