Deși fac parte din clubul iubitoarelor de pălării, parcă nu reușesc niciodată să le port sau le port foarte rar. Găsesc tot felul de scuze: ba că nu am cu ce să le asortez, ba că nu e vremea pentru ele și tot așa. Într-un final, ajung să renunț de tot la idee, iar pălăriile mele rămân la locul lor… de cinste.
Pe Ana Istodorescu (Nita Sao) și pălăriile sale cu aer vintage, extrem de chic, le-am descoperit întâmplător la un târg. Standul Nita Sao era foarte, foarte colorat, mi-a atras atenția instantaneu și am zis că trebuie să arunc un ochi și, bineînțeles, să aflu povestea din spatele său. Așa am aflat că Ana, care acum studiază la London College of Fashion, a început să își expună creațiile într-un boutique pentru tineri designeri încă de când de era în liceu și că plănuiește să ducă brandul Nita Sao… dincolo de fascinanta lume a pălăriilor.
Când a început povestea Nita Sao? Care e semnificaţia acestui nume?
Frumoasa poveste Nita Sao a început de foarte demult, de fapt. Eram în clasa a IX-a când, într-o zi, după ore, m-am urcat în autobuz şi, fără să spun nimănui, m-am dus la cel mai mare boutique pentru tineri designeri, hotărâtă să am acolo propria colecţie de haine. Am cerut să am o întâlnire cu proprietara, a doua zi îi arătam deja la ce lucrasem până atunci, iar într-o lună, aveam creaţiile pe umeraşe, alături de cele ale unor nume foarte mari în ziua de azi. Competiţia a fost, în schimb, foarte dură. aşa că am preferat să mai cresc şi să revin cu forţe proaspete atunci când aveam să fiu pe deplin pregătită. Ceea ce s-a întâmplat un deceniu mai târziu, acum doi ani. Nita Sao este numele ales de copilul acela visător, a cărui îndrăzneala sper să o am tot restul vieţii. Nita Sao este, de fapt, o anagramare a prescurtării numelui meu: Ana Isto(dorescu).
De unde a pornit pasiunea ta pentru pălării?
Şi eu mă întreb de unde a pornit mai exact pasiunea pentru pălării. După liceu, am ales să fac două „facultăţi serioase”, uitând parcă nevoia de a crea. Mi-am dat seama până la urmă că nu poţi fi cu adevărat dedicat muncii tale dacă nu iubeşti ceea ce faci. Aşa că am hotărât să mă reîntorc în industria modei, oricât de riscant sau dificil ar fi. Cum întotdeauna mi-a plăcut să înot împotriva curentului am vrut să fac ceva altfel. Purtam pălării, le modificam, îmi erau admirate şi, ca un măr al lui Newton, mi-a picat ideea direct în cap… la propriu. Dintr-odată, tot ce-mi doream mai tare era să îi fac şi pe alţii să iubească la fel de mult acest accesoriu pe nedrept neglijat în ultimele decenii.
Pe lângă pălării, ai şi câteva linii de inele şi cercei. Plănuieşti să te extinzi în zona asta, să creezi mai multe accesorii sub umbrela Nita Sao?
Tot ce pot să va spun este să staţi cu ochii pe umbrela Nita Sao! Există foarte multe planuri pentru brand, de care sunt atât de entuziasmată, încât scriu aceste rânduri cu cel mai mare zâmbet pe buze posibil.
Cât timp îţi ia să faci o pălărie şi care este cel mai dificil lucru în tot acest proces?
Fabricarea unei pălării poate dura o zi, o săptămâna, o lună… am auzit recent de un pălărier care lucrează chiar şi câte un an la o pălărie de paie, pe care o vinde mai apoi cu 25 000 de dolari. Unora nu ni se zice mad hatters degeaba. Important pentru mine este ca toate lucrurile care la început păreau foarte grele, acum rar mi se mai par provocări şi îmi iau din ce în ce mai puţin timp. Modelatul fetrului rămâne în schimb un proces greu, de care mă lovesc des. Nu-i deloc pentru cei fără voinţă sau pasiune. Dar personal sunt norocoasă că pot studia această meserie în afara ţării, la unele dintre cele mai bune şcoli de modă din lume, lucru ce îmi da speranţa că poate, într-o zi, nici modelatul fetrului nu-mi va mai fi atât de antipatic.
Ce planuri ai pentru Nita Sao? Care sunt târgurile la care te putem găsi?
Nu o să va dezvălui prea multe, dar ce vă pot spune este că sunt atât de încântată de noile colecţii de toamnă, încât am pus cafeaua la făcut şi, deşi este miezul nopţii, mă reîntorc cu drag în atelier. Abia aştept să le vedeţi şi voi, atât online, pe www.nitasao.com, cât şi la târguri precum Dichisar, Detox+ Market şi, evident, Half is Free! Şi când zic asta, vorbesc atât cu doamnele, cât şi cu domnii! Asta ca să nu spuneţi că sunt mult prea secretoasă! 🙂
Foto: Alexandru Chițu