Cu un background în arhitectură şi design de modă, Ioana Ciolacu creează piese atemporale, care estompează graniţa dintre feminin şi masculin. Îmbinând natura statică a clădirilor cu structura fluidă a hainelor, brand-ul omonim al Ioanei a primit, de-a lungul existenţei sale, aprecieri numeroase, printre care „Designer for Tomorrow Award” sau „Best Film and Best Creative Concept” (pentru campania video Lure, ce a acompaniat inaugurarea magazinului online).
Am stat de vorbă cu Ioana despre universul său creativ şi noua colecţie pe care ne-a pregătit-o:
Cum se îmbină background-ul tău ca absolventă a Facultăţii de Arhitectură cu design-ul vestimentar? În ce fel sunt influenţate creaţiile tale sau procesul creativ?
Arhitectura mi-a creat o bază şi o rigoare a muncii, o realizare a utilităţii obiectului în folosul omului, pe care am transpus o în modă. M-a ajutat să creez haine pentru oamenii, să pot vedea nevoile de acoperire, protecţie şi design a omului modern. Altfel, gândirea tehnică din arhitectură m-a ajutat mai târziu în a imagina tipare şi transpunerea din 2D în 3D şi invers. Foarte util.
Ţi se întâmplă să creezi piese pentru că ştii că le-ar purta cineva anume sau, dimpotrivă, creezi pentru oricine interesat de frumos?
Nu am pe cineva anume în minte, cred că m-ar putea limita la un stil, siluetă şi personalitate foarte precisă. Nu că asta ar fi rău, îţi poate uşura munca mult, însă pur şi simplu eu nu funcţionez aşa în procesul creativ. Sunt mereu nehotărâtă. Am în schimb câteva persoane în minte, pe care le apreciez constant şi îmi place să cercetez lumea lor, grupul lor şi ideile după care se ghidează.
Cum arată drumul de la o idee şi până la piesa propriu-zisă care iese din atelier?
Sunt câteva tehnici pe care le înveţi în şcoală, paşii necesari pentru a ajunge la o colecţie. Însă aceste reguli sunt acolo că să poţi jongla cu ele şi să le cosmetizezi în funcţie de felul personal de a crea şi lucra. De asemenea, în funcţie de nivelul de cunoaştere a industriei şi de structura brand-ului, munca din spate poate arăta foarte diferit. În cazul meu, de-a lungul timpului am ars nişte etape şi am introdus unele noi. Procesul creativ se întâmplă în solitudine, nu este o muncă de grup. Şi totul se petrece în cap, cu puterea imaginaţiei. Munca în grup începe din momentul în care trebuie să transpun imaginaţia în real. Pornind de la ideea iniţială, colecţia suferă transformări, influenţată fiind direct de materiale, de oamenii cu care lucrez, de păreri. Este un proces deschis care se încheie odată cu finalizarea sample-urilor.
Există vreo persoană pe care ţi-ai dori în mod special să o îmbraci?
Pe Katharine Hepburn.
Ne poţi descrie pe scurt noua ta colecţie?
Ultima colecţie, care vine să acopere sezonul primăvară/vară a acestui sezon, este o colecţie capsulă, in-season, făcută pentru linia secundară, cea de streetwear. Este o adaptare comercială a lumii mele creative, influenţată de femeia anului 2016, cu nevoile şi dorinţele ei actuale, urbane, şi oferta pe măsură. Este compusă din piese lejere, adaptabile, piese-accent, print-uri cu grafici personale. Nu este o colecţie care să pună prea multe întrebări, ci doar să dea răspunsuri viabile la întrebarea: cu ce mă îmbrac azi? De asemenea, am introdus şi linia de tricouri personalizate, făcute din bumbac organic, complet sustenabil, care vine să complimenteze ethos-ul brand-ului meu.
Creațiile Ioanei Ciolacu pot fi vizionate la Romanian Design Week, în cadrul expoziției centrale din Piața Amzei.
Foto: Romanian Design Week