Este cu adevărat lactoza sperietoarea de ciori a siluetei slim şi a unui corp sănătos? Cu atâtea trenduri ȋn ale dietei şi atâtea vedete care se jură că au descoperit Sfântul Graal al siluetei perfecte, nici nu mai ştii la ce să pleci urechea, aşa că de cele mai multe ori iei la un drive test toate regimurile la modă (ca şi mine) ca să vezi ce e de capul lor. Aşa stau lucurile şi cu intoleranţa la lactoză. Evident că există persoane care sunt alergice sau intolerante la lactoză (da, există o diferenţă şi ȋncă una considerabilă, precum vei afla ȋn continuare), dar sunt puţine şi ȋn general provin din Asia, Africa sau sunt hispanici, rase care nu au o dietă tradiţională axată pe lactate. Ceea ce, cred că eşti de acord cu mine, nu este cazul românilor, mari amatori din tată-n fiu de tot ce este produs din lapte.
Totuşi, la scară mondială trendul renunţării la lactate şi cereale este ȋn continuă creştere ȋn mare parte din cauza influenţei imense pe care cuvintele Olimpienilor de la Hollywood o au asupra muritorilor de rând. Din păcate, o asemenea dietă lipsită de lactoză adoptată după ureche şi fără a consulta un medic ȋn prealabil poate duce la carenţe de vitamine şi minerale sau anemii avansate. Deci, ȋnainte de a da de pământ cu sticla de lapte, ȋntreabă-te dacă este cu adevărat necesar să renunţi la el. Trebuie să recunoşti că puţine lucruri sunt la fel de delicioase precum o cană de cacao cu lapte. Şi ce să mai zic de ciocolată de casă?!
Oare nu doar mănânci prea mult?
Din păcate, de cele mai multe ori alegem să ne autodiagnosticăm cu cele mai fanteziste afecţiuni sau să luăm decizii riscante pentru echilibrul organismului ȋn numele abdomenului plat mult visat.
Astfel că, după un timp şi multe sacrificii, ne trezim cu ameţeli, depresii, dereglări hormonale, cădere masivă a părului sau decalcifiere şi foarte probabil fără prea multe kilograme ȋn minus. De ce? Pentru că, de ce să nu recunoaştem, este cu mult mai uşor să dăm vina pe pâine sau brânză pentru şoldurile cam prea late decât ar fi să tăiem din porţia de mâncare. Deci, prima ȋntrebare pe care ar trebui să ţi-o pui ȋnainte de a decide să nu mai pui gura pe brânză este dacă nu cumva excesul gurmand a dus la stările de rău şi nu hrana. De asemenea, dacă eşti veteran ȋn ale dietelor ştii foarte bine că orice regim draconic duce inevitabil la nopţi şi zile de mâncat pe fond nervos căci, deh, frustrarea e mare.
Concluzia e că n-ar fi rău să te pui pe niţică aritmetică: trebuie să consumi mai multe calorii decât mănânci, aşa că ia-ţi un cântar de bucătărie şi pune-te pe măsurat” şi socotit caloriile. Totuşi, dacă bănuieşti că lactatele ȋţi dau stări de rău, adresează-te medicului de familie sau fă-ţi un test de intoleranţă la lactoză. La Synevo, de exemplu, acest test costă 280 lei.
Alergie sau intoleranță, care e care?
De multe ori, spunem că avem o alergie când de fapt este vorba de o intoleranţă. Care este diferenţa? Păi, „magnitudinea” este cu totul alta. De exemplu, sunt persoane alergice la alune, fructe de mare, căpşuni sau zmeură care dacă doar se ating de aceste alimente riscă (Doamne fereşte) să facă şoc anafilactic şi să ajungă direct la urgenţe sau… mai rău. Cele mai ȋntâlnite simptomele ale unei alergii sunt umflarea feţei sau ochilor, mâncărimi, erupţii ale pielii, ameţeli sau stări de leşin. Acestea apar pentru că sistemul imunitar intră ȋn stare de alertă şi luptă pentru a elimina rapid alimentul nedorit din organism.
Revenind la intoleranţă, aceasta se manifestă cu totul altfel. Ȋn cazul laptelui, de exemplu, organismul nu produce ȋn cantitate suficientă o enzimă care descompune lactoza (adică zahărul din lapte), astfel că apar balonări, meteorism sau diaree, dar nici un simptom care să te trimită la camera de gardă a unui spital.
Care sunt cele mai frecvente simptome ale unei intoleranţe?
Bănuieşti că lactoza ȋţi dă bătăi de cap? Data viitoare când mai bei mai multe căni cu lapte sau o porţie consistentă de iaurt observă cu atenţie dacă ai una sau mai multe dintre simptomele următoare. Ȋn cazul ȋn care ai bifat cel puţin una dintre ele, fă-ţi o programare la gastroenterolog. Cum ar fi diaree virulentă, chiar şi cu sânge, vomă, stare inexplicabilă de oboseală, crampe la stomac.
Nu toate intoleranţele sunt la fel
Există trei tipuri de intoleranţă la lactoză, fiecare având cauze diferite.
Soluţii rapide pentru cei intoleranţi la lactoză
Dacă nu ai efecte severe ȋn urma consumului de lactate, ȋncearcă aceste trucuri ȋnainte de a renunţa cu totul la delicioasele produse pe bază de lapte.
Foto: hepta.ro