Între Shakespeare și eroi fantastici: un interviu cu actorul Hamish Linklater

hamish linklater 1

Mă așteptam să văd un actor de la Hollywood grăbit, cu răspunsuri scurte și un zâmbet stereotip în colțul gurii. La Unteatru am găsit, în schimb, un tip super simpatic (chiar dacă foarte obosit). Hamish Linklater, după ce și-a cerut de un milion de ori scuze că își va lua masa acolo, în timpul interviului (și nu, n-a făcut-o, pentru că a avut multe să-mi povestească) a stat de vorbă cu mine despre proiecte în teatru, despre filmele viitoare, despre prima piesă scrisă de el, Vandalul (a cărei premieră era în acea seară) și despre o copilărie petrecută între sonetele lui Shakespeare. Dar și despre faptul că actorul (cunoscut pentru rolurile din Fantastic Four, Big Short, Magic in the Moonlight sau serialul Newsroom) abia așteaptă următorul rol într-un film cu supereroi.

Ce te aduce aici, în București?

Mi-au cerut să vin (zâmbește). Și am spus… de ce nu? N-am fost niciodată în București. Mereu mi-am dorit să văd această parte a lumii. O să văd Palatul Parlamentului mâine – cred că doar o parte, am văzut că e o clădire uriașă. Cred că trebuie să mai scriu o piesă cât de cât decentă, să fiu invitat a doua oară aici, să îl pot vedea tot.

Cum a apărut această idee, să scrii o piesă de teatru? De obicei joci în filme sau în piese de teatru…

Fosta mea soție (Jessica Goldberg) era scenarist. Și ea m-a încurajat, ba chiar m-a lăsat să o ajut la scenariile pe care le scria pentru anumite serii de televiziune sau filme. Pentru unul dintre aceste scenarii chiar a fost fost filmat episodul pilot, dar proiectul nu s-a mai finalizat. A fost groaznic! Așa că m-am gândit că mi-a plăcut experiența aceasta cu scrisul, însă poate nu într-un mediu atât de pretențios ca cel de film, cu atât de multe voci care intervin și iau decizii, producători, case de producție… Această piesă, prima mea piesă, e o întâmplare fericită. Existau niște personaje care doreau să vorbească unele cu celelalte. Și eu le-am pus pe scenă (râde). Va fi un show nu foarte lung, de vreo o oră și jumătate, în care vor fi și câteva glume, și emoții…

Ai crescut într-un mediu influențat de teatru. Mama ta era profesoară (preda Shakespeare), ți-ai petrecut copilăria în jurul companiilor de teatru. A avut acest parcurs ceva de-a face cu intenția de a scrie o piesă?

Da, am crescut odată cu teatrul. Am copilărit într-o o companie de teatru specializată în Shakespeare. Așa că, până pe la vârsta de 12 ani, în vacanțe stăteam pe pajiște și mă uitam la piese de teatru. Am crescut alături de actori, îmi plac actorii, iubesc această lume. Așa că sper că piesa mea va fi simpatică și că actorilor le va face plăcere schimbul de replici.

Piesa ta, Vandalul, a avut deja reprezentații în New York și Chicago. Care sunt așteptările tale referitoare la actorii români care vor juca în ea?

L-am văzut pe unul dintre actori aseară, într-o altă piesă, și mi s-a părut extraordinar. Sunt nerăbdător să văd ce pot face actorii pe scenă chiar dacă, din păcate, nu voi înțelege ceea ce spun. Știi, dacă n-o să-ți placă, dă vina pe Andreea Vulpe (regizorul piesei – n. red.). Dacă îți place, e doar meritul meu (râde). E amuzant să vezi piesa ta într-o limbă pe care nu o înțelegi. Teoretic, știu că ar trebui ca replicile să stârnească râsul într-un anumit moment al piesei, că va fi tăcere în altele… De fapt, cred că poate fi chiar terifiant să vezi o piesă în care nu ai fost implicat în procesul de regie.

Ai jucat, pe o mulțime de scene, roluri din piesele lui Shakespeare. Crezi că sunt încă actuale aceste piese? În această lume dominată de tehnologie?

Shakespeare e vital, e necesar și e minunat. Dar e important ca piesele lui să fie puse în scenă foarte bine. Atunci sunt minunate pentru public. Și da, sunt încă extrem de actuale. Cred cu tărie că e atâta frumusețe în piesele lui, și că toate te fac să te simți mai uman, mai special. Mie personal îmi plac cele care se termină cu bine, nu cele în care toată lumea moare la sfârșit (râde).

Care e mesajul final al piesei tale?

Să sperăm că publicul o va vedea ca o piesă amuzantă, cu răsturnări de situație și replici amuzante, cu personaje interesante. Și poate că o să plângă un pic. Și că o să se simtă bine, până la urmă. Dar să știi că se vorbește și despre moarte în piesa asta. Dar într-un mod amuzant.

hamish linklater 2

Pe scurt, cu Hamish Linklater

Film sau teatru? Teatru.
Rolul tău favorit? Hamlet.
Serialul de televiziune pe care îl aștepți cu nerăbdare? Ceva care să nu aibă nimic de-a face cu Hamlet sau teatru sau Shakespeare. Ceva cu multă acțiune, în care să fiu un erou fantastic, care are lasere în loc de ochi.
Regizorul cu care ai vrea să lucrezi? Cu cel care va face în curând un film cu supereroi.
Fantastic Four or Big Short? Aș spune Big Short, a fost o experiență interesantă, și mi-a plăcut mesajul.
Online sau offline? Offline, desigur!

hamish linklater 3

Piesa Vandalul se va juca din nou la Unteatru, începând cu stagiunea din luna septembrie (www.unteatru.ro)

Foto: Adi Bulboacă.