Învârtită cu mac – o rețetă cu tradiție pe care Chef Adi Hădean o recomandă în această perioadă.
Nu pot să mă gândesc la Bucovina fără să îmi vină în minte mirosul de pâine și cozonac, coapte în vatră. Rupte acolo, la gura sobei, cu o cană de chișleag în mână, cu nasul roșu de la atâta alergat prin omăt, și cu inima plină de voioșie.
Stiu, mai e până la iarnă, însă eu mă pregătesc de pe-acum. Așa că astăzi vă propun învârtită cu mac, o pâine dulce, cu umplutură aromată cu lapte și semințe de mac.
Am început cu umplutura, să îi las timp să se răcească. Așa că am pus la fiert cam jumătate de litru de apă, iar când a început să fiarbă, am adăugat semințele. Le-am fiert în jur de 10 minute, adunând spuma formată deasupra. Apoi le-am strecurat într-o sită foarte fină și le-am întors în cratiță, împreună cu laptele și 100g de zahăr. După câteva minute la foc mic, laptele scade și macul este aromatizat. Am lăsat amestecul la răcit și m-am apucat de aluat.