Istoria diamantelor

Dintre toate pietrele prețioase, diamantele sunt, și au fost mereu, cele mai elegante și mai delicate, învăluite în mister sau subiect al legendelor, și, fără dubiu, mereu cele mai râvnite. Istoria lor se întinde de-a lungul mileniilor, și este tot pe atât de captivantă ca și sclipirile lor răpitoare.
800 î.Hr. - Data aproximativă a primei înregistrări istorice a diamantelor, pe teritoriul Indiei, sub denumirea „vajra”, care în sanscrită veche semnifică „tunet”.

327 î.Hr.
Alexandru cel Mare aduce primele diamante din India în Europa.
1458 - Lodewyk van Berquem,un bijutier flamand, descoperă că un diamant poate fi tăiat folosind chiar praful rezidual rezultat din alte tăieri. El este cel care șlefuiește primul diamant şi care a inventat conceptul de simetrie absolută a tuturor fetelor diamantului.
1475
Lodewyk van Berquem şlefuieşte pentru prima dată un diamant în formă de pară, o tăietură devenită astăzi clasică.

1866 - Erasmus Jacobs, un băiat de 15 ani, se împiedică pe malul fluviului Orange (Africa de Sud) de ceva ce crede iniţial că este o piatră, dar care se dovedește ulterior a fi un diamant de 21,25 carate (4.250 de grame). Diamantul a fost denumit „Eureka”.
1871 – Descoperirea unui diamant de 83,5 carate în Colesberg Kopje (loc transformat ulterior în mina Kimberley) declanșează o isterie la nivel mondial, mulți oameni călătorind special către locul respectiv din Africa de Sud în căutarea pierelor preţioase, fenomen devenit cunoscut drept „Goana după diamante”.

1880
Cecil John Rhodes, un om de afaceri englez, înfiinţează compania De Beers Consolidated Mines cu scopul de a reînvia interesul oamenilor pentru diamante. Odată cu lărgirea operaițunilor miniere din Africa de Sud, elita globală nu mai considera diamantele o raritate, preferând să se orienteze către pietre preţioase colorate, precum rubinele, safirele sau smaraldele.
1947
Un tânăr copywriter din cadrul companiei N.W. Ayer & Son vine cu ideea sloganului „A Diamond is Forever” („Un diamant este pentru totdeauna”) pentru o campanie De Beers. Este considerat în prezent unul dintre cele mai bune sloganuri publicitare ale secolului 20, iar efectul său a fost readucerea diamantelor în centru atenţiei, drept cea mai bună opţiune de piatră preţioasă pentru inelele de logodnă.


1953
Marilyn Monroe interpretează „Diamonds Are A Girl’s Best Friend” în filmul „Gentlemen Prefer Blondes”, iar melodia devine iconică, fiind preluată apoi de-a lungul timpului de nenumărați artiști, sau drept inspirație (precum în cazul videoclipului Madonnei, „Material Girl”).
1958
Diamantul Hope, una dintre cele mai faimoase pietre preţioase din lume, este donat Institutului Smithsonian (Washington, S.U.A.). Legenda spune că diamantul Hope este blestemat şi aduce ghinion oricui îl poartă, din cauză că ar fi fost furat dintr-un templu indian.


1961
Audrey Hepburn poartă în materialele foto promoționale pentru pelicula Breakfast at Tiffany’s, unul dintre cele mai mare diamante din lume - The Tiffany Yellow Diamond (287 de carate). Diamantul (de culoare galbenă) a fost șlefuit de un tânăr angajat al companiei Tiffany, care a adăugat 32 de fațete adiționale față de standardul acceptat pentru tăietura square antique brilliant, aducând totalul la 90 de fațete. Rezultatul, și anume faptul că diamantul reflectă mult mai multă lumină decât unul de aceeași dimensiune, dar cu o tăietură clasică, îl face legendar.
1969
Este stabilit recordul pentru cel mai mare preţ licitat public pentru un diamant: 1,05 milioane de dolari, plătiţi de casa de bijuterii Cartier pentru a achiziţiona un diamant de 69 de carate. Câteva zile mai târziu, Richard Burton, care pierduse licitaţia, plăteşte către Cartier 1,1 milioane de dolari pentru a cumpăra diamantul, pe care apoi îl dăruieşte soţiei sale, actriţa Elizabeth Taylor.
